Erişilebilirlik

Türkiye’deki Afgan Mültecilerin Hak Mücadelesi


Türkiye’deki Afgan Mültecilerin Hak Mücadelesi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:14 0:00

Rusya'nın 1982’de Afganistan'ı işgali sırasında Pakistan üzerinden Türkiye'ye getirilen Türk asıllı Afgan aileleri, Türkiye’nin değişik kentlerine yerleştirilmişler. Şu anda Türkiye'de 150 bin civarında Afgan Türkü bulunuyor ve bunlardan 40 bini yasa dışı olarak hayatını idame ettiriyor.

1999 yılında kurulan Afganistan Türkleri Sosyal ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Ferhat Sucu, Türkiye’de yaşayan Afganların, özellikle yasa dışı olarak Türkiye’de yaşamına devam eden Afganların ne gibi zorluklarla karşılaştıklarını Amerika’nın Sesi’ne anlattı.

Her ne kadar Afganistan hükümeti dışarı yansıtmak istemese de Afganistan’ın birçok şehrinde IŞİD ve Taliban sorunu olduğunu dile getiren dernek başkanı Ferhat Sucu, kırsalda yaşayan ailelerin bu durumdan ötürü çok sıkıntı çektiklerini belirtti.

Çocuklarını orduya yazdırmak zorunda olan ailelerin, çocuklarını orduya yazdırdıkları için Taliban ve IŞİD’in hedefi haline geldiklerini anlatan Sucu, bu ailelerin tehdit edildiğini hatta yaşadıkları köylerin yakıldığını ifade etti. Ailelerin diğer bir seçeneğinin de çocuklarını IŞİD’e ya da Taliban’a göndermek olduğunu söyleyen Ferhat Sucu, bu durumdaki Afgan ailelerin yasa dışı yollarla Türkiye’ye giriş yapmak zorunda kaldıklarını anlattı.

Yasa dışı yollarla Türkiye’ye giriş yapan bazı Afgan ailelerin, yakalandıklarında sınır dışı edildiğini söyleyen Afganistan Türkleri Sosyal ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Ferhat Sucu, bu ailelerin Afganistan’da zorluk çektiklerini, gençlerin ise ölüm tehdidi altında olduklarını belirtti.

2009’dan sonra Türkiye’ye giriş yapan Afganistanlılara oturma izni verilmediğini belirten Sucu, bu durumdaki insanların hastalandıklarında hastaneye gidemediklerini, hastaneye gidenlerin de rehin tutulabildiğini anlattı.

Suriye’den veya Irak’tan Türkiye’ye gelen kişilere tanınan hakların, Afganlara tanınmadığını ifade eden Ferhat Sucu, “Suriye ne kadar mağdursa Afganistan da o kadar mağdurdur” dedi.

Afganistan’da bugün iç savaşın devam ettiğini ve insanların yurtlarını terk etmek zorunda kaldığını söyleyen Sucu, yetkililerden Türkiye’ye gelen Afganistanlılara, Suriyelilere tanınan hakların en azından bir kısmının tanınmasını rica etti.

Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaraları olmadığı için hastanelere kayıt yaptıramayan Afganların, sağlık hizmetlerinden yararlanamadığına dikkat çeken Ferhat Sucu, ailelere en azından geçici TC kimlik numaraları verilmesini talep etti.

Mülteci statüsündeki çocukların eğitim hakkından yararlanamadığını belirten Ferhat Sucu, yerel yönetimlerin ricası ve Milli Eğitim ile görüşmeler yapılması neticesinde bu çocukların misafir öğrenci olarak okullara kabul edildiğini ancak bu çocukların yoklamada adlarının bile geçmediğini, sene sonunda karne alamadıklarını, bu durumun da çocukların psikolojisini olumsuz etkilediğini belirtti.

Afganistan Türkleri Sosyal ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Ferhat Sucu, Afgan ailelere maaş bağlanmasını veya iş verilmesini talep etmediklerini, mağdur olan bu ailelere geçici TC kimlik numarası içeren resmi oturum izni verilmesini istediklerini belirtti. Sucu, bu insanların toplumda gizlenmek zorunda kalmamalarını, metroya, otobüse rahat rahat binebilmelerini istediklerini sözlerine ekledi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG