Erişilebilirlik

'Türkiye'de WikiLeaks Depreminin Etkileri Sürüyor'


'Türkiye'de WikiLeaks Depreminin Etkileri Sürüyor'
'Türkiye'de WikiLeaks Depreminin Etkileri Sürüyor'

WikiLeaks internet sitesinin yayınladığı kriptolarda yeralan hükümetle ilgili iddialar Adalet ve Kalkınma Partisi yönetimi ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı kızdırdı.

Partililere hitap eden Erdoğan, öfkesini saklamadı. Erdoğan, iddia sahiplerinin bu iddialar altında ezileceğini söyledi.

Erdoğan, diplomatlara karşı atılabilecek yasal adımların araştırıldığını ve konunun Amerikalı yetkililerle görüşüldüğünü belirtti.

Başbakan Erdoğan’ın hedefi diplomatlarla ilgili hukuki yolları zorlamak. Erdoğan, iddiaları yanıtlarken, doğruluklarının ispat edilmesi halinde görevinden istifa edeceğini de söyledi.

Ana muhalefet lideri Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yolsuzluğa karşı duruşuyla isim yapmış bir politikacı.

Kılıçdaroğlu, WikiLeaks’in yayınladığı belgeler sayesinde Başbakan Erdoğan için “gerçekleri söyleme zamanı geldiğini” düşünüyor.

Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın bu iddialara yanıt vermesini ve uluslararası alanda hakkını aramasını beklediğini belirtti.

Uzmanlara göre Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın bu iddialarla köşeye sıkıştığını düşünüyor. Yolsuzluk iddialarına karşı çıkan iktidar partisi Wikileaks’te yayınlanan iddialarla bir kez daha eleştiri oklarının hedefinde.

Gazeteci Murat Yetkin, hükümet için işlerin daha da kötüleşebileceğini düşünüyor.

Yetkin, “Wikileaks daha fazla yolsuzluk iddiası içeren belge yayınlarsa bu, hükümeti daha da zor durumda bırakabilir. Hükümet bu konuda çok hassas ve ilgiyi yolsuzluk iddialarından dış politikaya çekmeye çalışıyor” diyor.

Ancak hükümet yetkililerinin görüşü farklı. Hükümet sözcüsü Hüseyin Çelik, bunun İsrail’in Türkiye’ye oynadığı bir oyun olduğu görüşünde. Bu şüphe Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından da dile getirildi. Gül, sızan belgelerin İsrail’in çıkarına olduğunu söyledi.
Sokaktaki vatandaş ise iddialara pek inanmıyor.

Bir vatandaş, “Ortada banka hesaplarıyla ilgili bir belge yok, kesin doğrudur diyemeyiz. Belki de değildir” diyor.

Bir diğer vatandaşa göre ise Erdoğan zengin ama yine de İsviçre’de hesapları olduğu iddiası gerçek görünmüyor.

Bir başkası, Amerikalı diplomatların işlerini yaptığı görüşünde. “Bazı dedikodular duymuşlar ve bunları rapor etmişler. Banka hesapları konusunda söylenenlerin doğru olduğuna inanıyorum. Ancak Başbakan bunları kendi adına açmamıştır, hesaplar aile üyeleri adına açılmıştır” diyor.

Türkiye’de seçimlere altı ay var. Kimilerine göre Wikileaks depremi Başbakan’ı yıprattı. Gelecek haftalarda Wikileaks’in yayınlamayı planladığı binlerce yeni belgeyle hükümetin başının daha da ağrıması muhtemel görünüyor.




XS
SM
MD
LG