Erişilebilirlik

Türkiye’de Twitter ve Youtube’a Erişim Engellendi


İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu’nun başvurusuyla Hakim Bekir Altun, Facebook, Youtube ve Twitter’a erişim yasağı getirdi. Facebook bu içerikleri kaldırınca erişim yasağı kaldırıldı

Türkiye, bir kez daha sosyal medyaya erişim yasağıyla karşı karşıya. Ancak bu defa öncekilerden çok daha kapsamlı bir yasak var. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu’nun başvurusuyla Hakim Bekir Altun, Facebook, Youtube ve Twitter’a erişim yasağı getirdi. Facebook söz konusu içerikleri kaldırınca ona olan erişim yasağı kaldırıldı.

Hakim Altun, bu karara gerekçe olarak geçtiğimiz hafta Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde öldürülen Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’la ilgili haberlerin bu mecralar üzerinden yaygınlaştırmasını gösterdi.

Kapatma nedeni, Savcı Kiraz’a ait fotoğraf ve görüntülerin kullanılması

Kararda, o süreçte yayınlanan ses, fotoğraf ve görüntü kayıtlarının DHKP-C örgütünün propagandasına neden olduğunu bunun da Türk Ceza Kanunu’nun 216. Maddesi uyarınca halkı kim ve düşmanlığa tahrik etme suçuna neden olduğu belirtildi.

Mahkeme kararını alan Erişim Sağlayıcıları Birliği, söz konusu görüntülerin yayınlandığı sosyal paylaşım sitesi Twitter ile video paylaşım sitesi YouTube'a erişimin, mahkeme kararı doğrultusunda engellendiğini bildirdi.

Birliğin kararı başta TTNET, Turkcell, Superonline, Avea olmak üzere tüm erişim sağlayıcılara iletmesinin ardından Türkiye’de Twitter, Facebook ve Youtube’a girilemez oldu.


İbrahim Kalın: o fotoğrafların ikaza rağmen kullanılması kabul edilir değil

Cumhurbaşkanlığı Basın Sözcüsü İbrahim Kalın, söz konusu yayınların kabul edilemez olduğunu söyledi. Haftalık basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kalın, ‘ben de yeni haberdar oldum. Şu anda erişim engellemesi söz konusu değil. Savcılığın talebi gelmiş. Geçen hafta acı bir olay yaşadık. Sonrasında da yaşananlar olayın kendisi kadar üzücüydü. Bir takım medya gruplarının bu fotoğraflarını terör örgütünün propagandasını yapar gibi yapmış olması, onca ikaza rağmen kabul edilebilir değildir. O fotoğraflar yurtdışındaki bir çok basın kuruluşu tarafından da kullanılmadı. Gerekli uyarılar yapılmıştır, takibi de yapılacaktır’ dedi.

Savcılıktan gelen talep de bu görüntünün hiçbir mecrada kullanılmaması ile ilgili bir talebin yasal olduğunu belirten Kalın, basın kuruluşlarımız üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmemekle eleştirdi.

Kalın, ayrıca, ‘Çağlayan’da nasıl bir güvenlik zaafı olduğunu müşahede ettik. Bir takım yeni güvenlik tedbirlerinin alınması kaçınılmazdır. Cumhurbaşkanımız özel güvenlik birimlerinin kritik önemde olan kamu binalarının korunması ile ilgili bir çağrı yaptı. Cumhurbaşkanımız ile Başbakanımız görüşebilir’ diye konuştu.

Sosyal medya kullanıcıları VPN ve Tor’la erişim yasağını aşmaya çalışıyor

Sosyal medya kullanıcıları önceki yasaklarda olduğu gibi VPN, Tor gibi programları kullanarak sosyal medyaya erişmeye başladı. Yasağın ardından twitter’da #twitterblockedinTurkey hashtag’i Türkiye’de trending topic oldu.

Ayan: Bu yasaklar sürerse ülke tımarhaneye döner

Facebook’un engelleme kararının ardından söz konusu içerikleri kaldırdığını ve sitenin yeniden aktif olduğunu belirten uzman internet gazetecisi, ancak Facebook kullanıcılarının yeniden söz konusu içerikleri paylaştığına dikkat çekti.

Ayan, ‘bu içeriklerin paylaşılmasının yasak olduğunu kimse söylemiyor. O fotoğrafları yayınladığı için kimse suçlanmadı. Dava açılmadı. Bu içerikleri sosyal medya gazetede yayınlandığı için şimdiyle kadar suç isnat edilmedi. Onbinlerce insan bunları paylaştı. Ziyadesiyle duruyor. Ben karara baktım160 civarında internet sitesi ve çoğu ünlü sosyal medya hesabı var. Ama bunların dışında binlerce paylaşım oldu. Eğer emsal gösterilip bu ve benzeri içeriklerin bundan sonra kullanılması yasak haline gelirse ülke tımarhaneye döner’ dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG