Erişilebilirlik

Türkiye’de Turizmi ‘Japon Modeli’ Kurtarır


Türkiye’de Turizmi ‘Japon Modeli’ Kurtarır
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:16 0:00

Türkiye’de turizmde son yıllarda meydana gelen terör olayları ve Rusya’yla yaşanan kriz gibi birçok olumsuz gelişme, turizmin ekonomideki payının azalmasına yol açtı.

30 yıldır turizm sektöründe olan Tur Operatörleri Platformu Dönem Sözcüsü Cem Polatoğlu, Türk turizminin daha önce hiç bu kadar kötü bir noktaya gelmediğini belirterek bundan sonra turizmi canlandırmak için yapılması gerekenleri sıraladı.

Otellerin aylarca boş kaldığını belirten Polatoğlu, ‘bu otelleri yurtdışından gelen turistlerle dolduramıyorsak yurtiçi turistlerle doldurmamız gerekir’ dedi. Bunu sağlayabilmek için “Japon Modeli” uygulanmasını öneren Cem Polatoğlu, bu modelle turizme canlılık kazandırmanın mümkün olduğunu belirtti.

Peki Japonya modeli nasıl uygulanıyor?

Japonya'da öğrencilerin 15 günlük yarıyıl tatilinin başlangıcı bölgelere göre değişiyor ve toplamda 2 aya yayılıyor. 15 günlük tatil bir anda tüm öğrenciler için başlayıp bitmediği için tatil seçenekleri de daima ilgi çekici olarak kalıyor. Bu sistem turizm sezonunun hızlı bir şekilde bitmesini engelleyerek uzamasını sağlıyor. Böylece kısıtlı tatil dönemlerinde yaşanan yoğunluk ve buna bağlı olarak ortaya çıkan fiyat artışı dengelenmiş oluyor. Turizm sektörüne olan talep, belirli dönemlere kıyasla çok daha uzun süre canlı tutulmuş oluyor.

Japonya’da uygulanan bu modelde, öğrencilerin her tatil döneminde bir bölgeyi ziyaret etmelerinin zorunlu tutulduğunu söyleyen Tur Operatörleri Platformu Dönem Sözcüsü Cem Polatoğlu, öğrencilerin liseyi bitirinceye kadar ülkenin her yerini gezdiklerini belirtti.

Türkiye’de 24 milyon orta öğretim öğrencisi olduğunu söyleyen Polatoğlu, Japon modelinin uygulanması halinde turizmin canlanacağını kaydettib Sömestr ve yaz tatillerinin bölgelere göre ayrılması halinde, 24 milyon öğrencinin yarıyıl tatillerini sadece15 gün içinde değil, 2 aya yayılmış olarak yapacağını belirtti.

Eğitim-öğretim gün sayısının aynı kalarak farklı bölgelerde farklı zamanlarda tatil uygulamasıyla, turizm sezonunun çok daha uzun süre canlı tutulabileceğini söyleyen Polatoğlu, fiyatların da bu şekilde düşeceğini kaydetti.

Bu uygulamayla, iç turizmin yüzde 30 artacağını söyleyen Cem Polatoğlu, bu artışın çok önemli olduğunu vurguladı.

Geçen yıl otellerin yüzde 70’e yakınının kapalı kaldığını belirten Tur Operatörleri Platformu Dönem Sözcüsü Cem Polatoğlu, kapalı kaldıkları için çürümeye başlayan otellerin mümkünse 12 ay açık kalması gerektiğini söyledi. Polatoğlu, bu nedenle Japon modeli uygulamasının turizmi büyük ölçüde canlandıracağını bildirdi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG