Erişilebilirlik

'Türkiye’de Özgürlüklere Sahip Çık' Çağrısı


Türkiye’de hükümetin basın özgürlüğü ve muhalif seslere yönelik kısıtlamaları, Amerika’da yaşayan Türk kökenli kamuoyunun da baskısıyla yerel politikacıların eleştirilerine hedef oluyor. Virginia Eyalet Meclisi üyesi Mark Sickles, Vali Terry McAuliffe’e çağrıda bulundu

Türkiye’de hükümetin basın özgürlüğü ve muhalif seslere yönelik kısıtlamaları, Amerika’da yaşayan Türk asıllı kamuoyunun da baskısıyla eyalet politikacıları nezdinde eleştirilere hedef olmaya başladı. Virginia eyaletinin yasama organı olan Virginia Eyaleti Genel Meclisi’nin 43’üncü Bölge üyesi Mark D. Sickles, eyalet valisi Terry McAuliffe’e yazdığı mektupta Türk hükümetine, bu yöndeki kaygıları iletmesi çağrısında bulundu.

Eyaletin yasama meclisinin 48 üyesinin de imzaladığı mektupta, “Türk hükümetinin son dönemdeki gözdağı politikasından vazgeçmesini, muhalif sesleri hoş görmesini ve hür basını kucaklamasını umuyoruz” deniyor; Vali McAuliffe’ten, Türk yetkililerle bir araya geldiği her fırsatta hükümetin vatandaşlarına karşı sorumluluklarını ve yükümlülüklerini hatırlatması çağrısında bulunması isteniyor.

Virginia eyaletinde Türk asıllı Amerikalılar’dan oluşan oldukça yoğun ve aktif bir toplum bulunduğunun altını çizen eyalet meclisi temsilcisi, eyalette yaşayan Türk asıllıların Virginia ve Türkiye arasındaki ekonomik bağlara büyük destek verdiğini belirtiyor. Ancak Mark Sickles, Türk-Amerikan toplumunun bu desteği temel haklar ve demokratik özgürlük için gerekli değerlerden yoksun olma pahasına vermek istemediğini belirtiyor.

Mektubunda “kilit NATO üyesi, Ortadoğu’da stratejik bir ortak” diye tanımladığı Türkiye’yle ticari bağların arttırılması ve teşvik edilmesi gerektiğini vurgulayan Sickles, “Türk ulusunun kaygılı dostları” olarak son dönemde medya temsilcilerinin tutuklanmasının endişe yarattığının altını çiziyor. “Demokrasi hoşgörü ve şeffaflık gerektirir” diyen Virginia eyalet meclisi üyesi, Türk hükümetinin son dönemde muhalif sesleri korkutma ve bastırma yönünde aldığı kararların, Türkiye’nin geçmişte destek verdiği demokratik ilkelere tehdit oluşturduğunu kaydediyor.

Mektupta, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki Türk hükümetinin gittikçe daha otoriter hale geldiği, gazetecileri hapsettiği, siyasi muhalefeti bastırdığı, hukuk devleti ve temel demokratik ilkeleri tamamen göz ardı ettiği” vurgulanıyor.

Virginia eyalet meclisi üyelerinin Vali Terry McAuliffe’e yazdığı mektupta ayrıca Türkiye’den, “en çok gazeteci hapseden ve sosyal medyayı kısıtlayan ülke” olarak söz ediliyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG