Erişilebilirlik

Türkiye’de Güvenlik Kuvvetleri Üzerindeki Baskı Artıyor


Türkiye’de güvenlik kuvvetleri PKK’yla mücadele amacıyla kasaba ve kentlerde şimdiye kadar görülmemiş bir çatışmaya girdi. Ancak asker kaybının artması, hükümetle eski genelkurmay başkanını karşı karşıya getirmiş görünüyor.

Milli Savunma Bakanı Işık'ın “2002 yılı öncesi asker, şehit vermemek için operasyona gitmiyordu” sözlerine tepki veren eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt, Bakan Işık'ın açıklaması için, “Son derece seviyesiz, yakışıksız ve amacını aşan sözleri asla kabul etmiyoruz” demişti.

Durumu Amerika’nın Sesi’ne değerlendiren emekli Tuğgeneral Haldun Solmaztürk, çatışmaların daha önce görülmemiş düzeye geldiğini belirtiyor.

Çatışmalar açısından, “Büyüklük ve yoğunluğu açısından kontroldan çıkıyor” diye konuşan Solmaztürk, “Kentler, kasabalar hedef haline geldi. Normal çatışma koşullarında ordu asla kentlere girmez” dedi.

Resmi rakamlara göre geçen yıl barış sürecinin çökmesiyle Güneydoğu’da çatışmaların yeniden başlamasından buyana güvenlik güçleri 900 üyesini kaybetti, 3 bin kadar asker ve subay da yaralandı. Ölenlerin çoğu kentler ve kasabalarda çatışmaya girenler arasından.

Geçen yıla kadar PKK’yla çatışmalar yalnızca kırsal alanlarla kısıtlıydı. PKK ve bağlantılı örgütler birçok kentte denetimi ele geçirmeye ve özerklik ilan etmeye çalıştı. Devletin bu bölgeleri kuvvet kullanarak geri almaya çalışmasıysa al Monitor yazarlarından Kadri Gürsel’e göre Türk Silahlı Kuvvetleri’ni oldukça zor duruma soktu.

“Gerilla ve masum siviller arasındaki farkı anlamanın imkanı yok” diyen Gürsel, Türk ordusunun ağır silahlar, tank ve toplar kullanarak tahrip ettiği bölgelere dikkati çekiyor. Gürsel, “Buraları, bir Kürt partisinin seçimleri yüzde 85 ila 93 oranları arasında kazandığı yerler” diye konuşuyor.

Ordu, şimdiye kadar 7 bin PKK’lının öldürüldüğünü savunuyor. Ancak emekli Tuğgeneral Solmaztürk, çatışmaların ordunun sınırlarını zorladığı görüşünde.

“Türk ordusu elinde ne varsa bölgede görevlendirdi. Tüm özel kuvvetler bölgeye sevk edildi ve PKK’yla savaşıyor” diyen Solmaztürk, Kıbrıs’tan bile Özel Harekat birliklerinin bölgeye sevk edildiğine dikkati çekiyor. Emekli tuğgenerale göre mevcut kuvvetler tablosu operasyonel ihtiyacı karşılamaya yeterli değil.

Başbakan Binali Yıldırım, güneydoğudaki operasyonların sona erdiği mesajı vermişti. Ancak son bir hafta içinde 25 köy ve kasabada sokağa çıkma yasağı ilan edildi ve buralarda operasyonların süreceği bildirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, "Terörle mücadelemiz, operasyonlarımız, huzur, sükunet sağlanmadıkça durmayacaktır” diye konuşmuştu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG