Erişilebilirlik

Türkiye’de Darbe Girişimi: Ne Oldu? Nasıl Oldu?


Türkiye Cuma günü akşam saatlerinde bir “darbe teşebbüsü” ile karşı karşıya kaldı. Darbenin ilk işareti İstanbul Fatih Sultan Mehmet ve Boğaziçi köprülerinin jandarma güçleri tarafından askeri kamyonlarla kapatılması oldu.

Aynı anlarda Ankara’da hava kuvvetlerine ait jet uçakları alçak uçuş yapmaya başladı.

Ardından MİT Başkanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı’nda silah sesleri olduğu haberleri düştü.

Darbecilerin kontrolündeki zırhlı araçlar İstanbul Atatürk Havalimanı’na giriş çıkışları engelledi.

İstanbul Atatürk Havalimanı'nda Son Durum
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:10 0:00

Binali Yıldırım: Bu bir kalkışma

NTV yayınına katılan Başbakan Binali Yıldırım, bir kalkışma olduğunu söyledi.

Yıldırım, “belli ki emir komuta zinciri olmadan asker içerisindeki bazı kişilerin kanunsuz eylemi söz konusu. Vatandaşlar şunu bilsin ki demokrasiye zarar getirecek hiçbir faaliyete izin verilmeyecek. Bu çılgınlığı yapanlar bedelini en ağır şekilde ödeyecek. Bu tip kalkışmalara pabuç bırakılmayacak” dedi.

Yıldırım’ın açıklamalarının ardından darbenin Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yapıldığı yönünde bir bildiri yayınlandı.

TRT’de darbe metni okundu

Bu açıklamanın ardından bir grup asker, TRT Haber televizyonunda darbe bildirisi okuttu. Yurtta Sulh Konseyi adına okutulan bildiride ordunun yönetime el koyduğu iddia edildi.

Bu açıklamanın ardından Anadolu Ajansı, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın rehin alındığı haberini geçerken Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, bildiriyi, “korsan bildiri” olarak niteledi.

Gece Yarısı Camilerde Sela okundu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:40 0:00

17 Polis Hayatını kaybetti

Bu sırada MİT Başkanlığı’nda çatışmalar yaşandı. Ankara Gölbaşı Özel Harekat Daire Başkanlığı’na yapılan saldırıda 17 polis hayatını kaybetti.

MHP lideri Devlet Bahçeli, Başbakan Yıldırım’ı arayarak yanlarında olduklarını söylerken CHP genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da demokrasi ve özgürlüklerden yana olduklarını belirterek darbe teşebbüsüne karşı çıktı.

Erdoğan’dan ‘sokağa çıkın’ çağrısı

Saat 00.30 sularında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, görüntülü telefon bağlantısıyla üzerinden katıldığı CNN Türk yayınında halkı meydanlara ve havalimanlarına davet etti.

Erdoğan, “bugünkü bu gelişme gerçekten Silahlı Kuvvetlerimizin içindeki bir azınlığın ne yazık ki kalkışma hareketidir. Bu malum yapıya ait, paralel yapılanmanın teşvik ettiği, üst akıl olarak onların kullandığı bir harekettir.

Türkiye bu tür ayaklanmalarla bir defa ucuza satılacak bir ülke değildir ve Pensilvanya’dan yönetilecek bir ülke de değildir. Bu arada milletime de bir çağrı yapıyorum, milletimizi illerimizin meydanlarına davet ediyorum, havalimanlarına davet ediyorum ve milletçe meydanlarda, havalimanında toplanalım ve bunların o azınlık grubu, tanklarıyla, toplarıyla gelsinler ne yapacaklarsa halka orada yapsınlar” dedi.

Erdoğan’ın ardından 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve mayıs ayında başbakanlık görevinden istifa eden Ahmet Davutoğlu da darbe girişimini sert ve net dille eleştirdi.

Helikopter Havadan Ateş Açıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:07 0:00

ATM ve benzin istasyonlarında izdiham

Tüm bunlar yaşanırken İstanbul’da insanlar marketlere, benzin istasyonlarına ve bankamatiklere hücum etti.

Darbe teşebbüsüne karşı çıkan vatandaşlar İstanbul Emniyet Müdürlüğü, İstanbul Atatürk Havalimanı, Taksim Meydanı gibi yerlere giderek darbe teşebbüssüne karşı tepkilerini ortaya koydu.

Camilerde geceyarısı sela okundu

Gece saat 1 sularından itibaren İstanbul’un çeşitli camilerinden sela okundu.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Meclis’e giderek kendi kendi deyimiyle “olağanüstünün üstü bir toplantıyı” başlattı. Kahraman, AKP ve CHP milletvekillerinin de katıldığı oturumda “ darbe teşebbüsü bizi derinden üzdü” diyerek tüm meclis üyelerini Cumartesi günü olağanüstü toplantıya davet etti.

Ajanslar, saat 2.05 sularında darbe girişiminde bulunan askerlerin kullandığı bir helikopterin F16’lar tarafından düşürüldüğü bilgisini geçti.

Türkiye’de Darbe Girişimi: Ne Oldu? Nasıl Oldu?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:09:14 0:00

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG