Erişilebilirlik

Türkiye'de Cumhuriyet Yürüyüşü Gerilimi


Türkiye Gençlik Birliği’nin çağrısıyla Cumhuriyet Bayramı’nın kutlanacağı 29 Ekim’de Birinci Meclis’ten Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne yapılacak “Cumhuriyet için Seferberlik” yürüyüşü, Ankara Valiliği’nce yasaklandı. Valilik yasak kararını dört gün önce açıklasa da Cumhuriyet Halk Partisi, Demokratik Sol Parti ve İşçi Partisi’yle birlikte yaklaşık 40 demokratik kitle örgütünün destek verdiği yürüyüş için hazırlıklar devam ediyor.

Pazar günü yazılı bir açıklama yapan Cumhuriyet Halk Partisi genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Adalet ve Kalkınma Partisi ve ‘cumhuriyeti sindiremeyenlerin’ demokratik bir hak olan cumhuriyet kutlamalarını engellemeye çalıştığını söyledi.

Ankara Valiliği’nin yasakladığı yürüyüşe CHP katılıyor

CHP lideri, “dün emperyalizmin uzantısı, işbirlikçisi ve maşalarının topraklarımızı işgal ettiği şartlarda bile mitingleri, yürüyüşleri engelleyemeyenler gibi bugün de Cumhuriyete, Cumhuriyetin kazanımlarına ve değerlerine el uzatanlar, cumhuriyet coşkusuna engel olamayacaklardır” dedi.

Atatürk’ün 'Benim iki büyük eserim var biri Cumhuriyet, diğeri Cumhuriyet Halk Partisi' sözüne atıfta bulunan Kılıçdaroğlu, “89 yıldan beri Cumhuriyet nasıl il, ilçe, belde ve köylerimizde coşkuyla kutlandıysa, yarın da o coşku ve heyecanla kutlanacaktır” diyerek partisinin Ankara Valiliği’nce yasaklanan etkinliğe katılacağını ilan etti.

CHP: Gerçek niyeti gün yüzüne çıkan iktidar ateşle oynuyor

CHP’nin iki numaralı adamı Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin ise daha sert bir dille eleştirdi. Keskin, ''Kutlamaların yapay gerekçelerle yasaklanmasıyla iktidarın rejim için gerçek niyeti gün yüzüne çıktı. AKP ateşle oynamaktadır. Bu ateş, cumhuriyet rejimini değil, iktidarı yakar'' dedi. Cumhuriyetseverlerin bu yasaklamacı zihniyete gereken yanıtı vereceğini söyleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı’na göre, yarın halk cumhuriyeti yasaklamaya çalışan anlayışa karşı sivil direniş hareketi başlatıyor.

Keskin’in bu sözleri ve “şimdiye kadar rejim tehlikeye düştüğünde halkımız Türk Silahlı Kuvvetleri'nden beklenti içine girmişti. Şimdi ise halkımız, 'Türk Silahsız Kuvvetleri' olarak devreye girmiştir” demesi dikkat çekici.

Ankara Barosu: Valilik yasaklama kararından vazgeçsin

Yürüyüşe bir destek de Ankara Barosu Başkanı Metin Feyzioğlu’ndan geldi. “Halkı kutuplaştıran ve milletçe gururlanarak yaşadığımız Cumhuriyet sevincimizi gölgeleyen yasaklama teşebbüslerinden bir an önce vazgeçilmelidir” diyen Baro Başkanı, Cumhuriyet’in kararlılıkla koruncağını söyledi.

Erdoğan: Yasaklanma nedeni istihbarat

Yürüyüşün yasaklanma gerekçesini Kurban Bayram namazı çıkışında Başbakan Recep Tayip Erdoğan açıkladı. “Valilik kendi aldığı istihbaratlarla, üzerine düşen görevi yaptığını söyleyen Başbakan, “Hipodromda devlet, milleti ile kaynaşıyor. Buyursunlar orada hep beraber kaynaşarak bunu yapalım. Ayrıca bir programlama yapmak suretiyle valiliğin de aldığı istihbaratı doğrulayacak adımların atılması herhalde yanlıştır” dedi.

Bahçeli: CHP de AKP de Cumhuriyet’i istismar ediyor

Milliyetçi Hareket Partisi de cumhuriyet yürüyüşüne karşı çıkıyor. Bugün partisin İzmir İl Örgütü’nde düzenlenen bayramlaşmaya katılan MHP genel başkanı Devlet Bahçeli hem AKP’yi hem de CHP’yi eleştirdi.

Hükümeti milli bayramları tahrip etmekle ve CHP’yi şaibeli kutlama düzenlemekle itham eden MHP lideri, “milletimizin kanı pahasına elde ettiği bu muazzam bayramın, AKP ile gizli ortağı CHP tarafından kutuplaşmalara ve söz düellolarına dönüştürülmesi, utanç ve üzüntü vericidir. Taraflar, cumhuriyet üzerinden kozlarını paylaşmakta ve özel günü istismar etmektedir'' dedi.

Yürüyüşü yasaklayan Ankara Emniyet Müdürlüğü, etkinlik sırasında olay çıkmasını engellemek için 10 bin polis görevlendirdi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG