Erişilebilirlik

"Türkiye'de Askeri Büro Kuruyoruz"


Suriyeyi muhaliflerin Ulusal Konseyi başkanı Burhan Galyun
Suriyeyi muhaliflerin Ulusal Konseyi başkanı Burhan Galyun

Suriyeli muhaliflerin Ulusal Konseyi Başkanı Burhan Galyun, Suriyeli direnişçilere yapılacak silah yardımını organize etmek ve muhalif direnişi anarşi kaosundan kurtarmak için Türkiye’de bir “askeri büro” kuracaklarını dile getirdi. “Türk Hükümeti size onay verdi mi?” sorusuna Galyun, “Türkiye’nin destek vermemesi için bir neden göremiyorum. Yarın bu konuyu Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile konuşacağım” dedi.

Paris’te yabancı gazeteciler merkezinde açıklama yapan Burhan Galyun, Suriyeli muhaliflere silah yardımı yapmak istediklerini açıklayan ülkelere seslenerek, “Pek çok ülkenin Suriyeli muhaliflere silah yardımı yapmak istediklerini açıkladı. Bu yardımların doğrudan Suriye içindeki muhalfilere yapılmasından çok, kuracağımız bu askeri büroya yapmaları çağrısında bulunuyoruz” dedi. Askeri büronun bağımsız bir organ olmayacağını, kendi politik yönetimi altında bulunacağını belirten Galyun, silah yardımı yapacak ülkelere çağrıda bulunarak, “Bu konuda büyük bir düzensizlik yaşanıyor. Silah yardımı yapmak isteyen ülkelerle, alanda çarpışan muhalifler arasında aracı olma görevini üstleniyoruz. Birkaç gün içinde bu büroda görev alacak generalleri belirledikten sonra isimlerini de açıklayacağız. Bize silah yardımı yapmak istediklerini açıklayan ülkelere sesleniyorum. Durumun kontrolü için bize yardımcı olun. Silah yardımını doğrudan Suriye’ye değil bu yeni kuracağımız askeri büroya yapın” dedi.

Galyun, toplantıda, VOA’in “Bu büroyu nerede kurmak istiyorsunuz?” sorusuna “ Bu büronun Suriye’ye yakın bir yerde, sınırda, ama Suriye dışında kurulması doğru olacaktır. Dolayısıyla büro muhtemelen Türkiye’de kurulacak. Buradan muhaliflere silah yardımını organize edeceğiz” dedi. Galyun “Türkiye’nin bundan haberi var mı, buna destek verecek mi? Kendi topraklarında örgütlü bir askeri büroya sıcak bakıyor mu?” sorusuna, “Türkiye’nin buna karşı çıkması için bir neden göremiyorum. Türk yetkililerle sürekli görüşme halindeyiz. Sayın Davutoğlu ile yarın bunu konuştuktan sonra netleştireceğiz”

Galyun, “Silahlanıyorsunuz, bu bir sivil savaş ilanı mıdır?” sorusuna da ‘bunun bir iç savaş değil, rejimin baskısı altında ezilen muhalif halkı koruma misyonu olduğunu, ülkeye giren silahlar ve muhalifler bazında yaşanan kaosa son vermek istediklerini söyledi. Galyun, kurulacak askeri büronun Suriye Bağımsız Ordusu (SBO) ve bir başka muhalif general tarafından da desteklendiğini de açıklayarak, “SBO şefi Riyad Esad ve Devrimci Yüksek Askeri Konsey yöneticisi General Mustafa El-Şeyh ile görüştüm. Onlar da askeri büro kararını desteklediklerini dile getirdiler. Bu büroya başka ülkelerin katılımının söz konusu olmadığını, kanlı bir şiddetle muhalefeti bastırmak isteyen Esad yönetimine karşı halkı yine Suriyelilerin koruyacağını dile getirdi. Ganyun ısrarlı sorulara rağmen silahların nereden hangi ülkeden ve ne miktarda Suriye’ye girdiği konusuna bir açıklık getirmedi.

XS
SM
MD
LG