Erişilebilirlik

Türkiye'de 230 Bin Suriyeli Mülteci Var


Son dönemde iç politika meselelerinin ön alması nedeniyle Suriye konusunu pek fazla gündeme taşımayan Başbakan Recep Tayip Erdoğan, Pazar günü Suriye sınırındaki Akçakale’ye giderek Süleymanşah Çadırkenti’nde kalan sığınmacıları ziyaret etti ve muhalefet liderleriyle görüştü

Akçakale hükümet konağının önünde Suriye Ulusal Koalisyon lideri Muaz el Hatip’le birlikte halkı selamlayan Başbakan Erdoğan, bu jestiyle Türkiye’nin Suriye politikasında hiçbir değişiklik olmadığını gösterdi.

Suriye lideri Esad’a yönelik eleştirilerini sürdüren Erdoğan, dünyada 100'ü aşkın ülke bu kardeşimizin (Muaz el Hatib) ve ekibinin liderliğini kabul etmiş vaziyette. Bu ne demek? 'Ey Esad biz seni artık tanımıyoruz, hadi defol' demektir. Çünkü halkının kabul etmediği liderler o makamlarda kalamaz” dedi

Erdoğan: Türkiye’deki Suriyeli sayısı 230 bin

Dost oldukları günlerdeki özel sohbetlerde Hafız Esad dönemine ilişkin özeleştiri yapan Suriye liderinin şimdi aynı zulme başvurduğunu belirten Türkiye lideri, Şam yönetiminin 50 bin Suriyeli’yi bombalarıyla şehit ettiğini ancak zulüm ile abad olunmayacağını söyledi.

Başbakan Erdoğan, Türkiye’deki sığınmacılarla ilgili de bilgi verdi. Buna göre Türkiye’deki kamplarda 150 bin Suriyeli sığınmacı bulunuyor. Bu rakama kendi imkanlarıyla evlerde kalanlar eklendiğinde toplam sayı 230 bine ulaşıyor.

Suriyeli sığınmacılara güvence veren Erdoğan, “dünya duyarsız kalsa da açık kapı politikasıyla Suriyeli kardeşlerimizin Türkiye'deki kardeşleri her an yanında olacaktır. Er veya geç Suriye'de hak hakim olacaktır. Halk kimi istiyorsa onlar iktidar olacak, istenmeyenler de gidecek'' diye konuştu.

Konuşmasını Arapça, ''Allah'a emanet olun'' diyerek tamamlayan Erdoğan, kendisine hediye edilen Suriye yerel kıyafetini de giyerek halkı selamladı.

Erdoğan, Suriyeli sığınmacılarla sohbet etti

Daha sonra Suriye Ulusal Koalisyon lideri Muaz el Hatip’le birlikte Süleymanşah Çadırkenti’ne geçerek sığınmacılara seslenen Başbakan Erdoğan, “şu anda Suriye bir kutlu doğuma hazırlanıyor. Bu ise tüm Suriye halkının iradesinin iktidar olmasıdır. Biz Türkler, olarak Arap’ıyla Kürt’üyle Hristiyanı’yla, tüm Dürzi’siyle, tüm Suriye halkını, hangi inançtan olursa olsun hepsini bugüne kadar sevdik, seviyoruz” dedi

Yardımlarından ve politik desteğinden dolayı Türkiye'ye teşekkür eden Suriye Ulusal Koalisyon Lideri Muaz el Hatib ise Suriyeli sığınmacılara sabır diledi.

Suriye muhalefetinin kabul ettiği Suriye bayrağının renklerinde atkı takan Erdoğan ve Hatib, konuşmalardan sonra Başbakanlık otobüsünden inerek sığınmacılarla sohbet etti

Erdoğan’a 8 bakan eşlik etti

Erdoğan’a Akçakale ziyaretinde Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Adalet Bakanı, Çalışma Bakanı Faruk Çelik, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Gümrük Bakanı Hayati Yazıcı, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Tarım Bakanı Mehdi Eker ve Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer eşlik etti.

‘Kış geldi… Suriye için bir ekmek bir battaniye’

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Türk Kızılayı ve Türkiye Diyanet Vakfı'nın işbirliğiyle başlatılan ve sivil toplum kuruluşlarının da destek verdiği “Kış geldi… Suriye için bir ekmek bir battaniye” kampanyası kapsamında ilk parti yardım Suriye’ye ulaştı.

Sadakataşa Derneği’nin gönderdiği 50 ton un ve 500 battaniye Babüsselam, Azez ve Tadef’teki ihtiyaç sahiplerine iletildi.

Verenel Derneği Konya Şubesi’nin hazırladığı 27 ton un da Hatay’ın Yayladağ ilçesinden Lazkiye’ye ulaştırıldı.

İngiliz yardım kuruluşu Suriye’ye hastane kurmayı planlıyor

Merkezi İngiltere’de bulunan 'SKT Walfare'' isimli insani yardım örgütü tarafından toplanan ve içerisinde 10 ambulans, süt tozu, battaniye ve çeşitli tıbbi malzemelerin bulunduğu belirtilen 20 araçlık ve 48 kişilik yardım konvoyu Adana'ya geldi.

Dernek temsilcisi Dr. Asım Yusuf Suriye'nin kuzeyinde hastane kurmayı amaçladıklarını söyledi.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG