Erişilebilirlik

Sandıklar Kapandı Oylar Sayılıyor


Ankara'da Oy Sandıkları Açıldı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:46 0:00

Çankaya İlkokulu

7 Haziran Genel Seçimleri’nden sadece beş ay sonra hükümet kurulamaması nedeniyle bugün saat 08.00 itibariyle yeniden sandık başına gitti ve vatandaşlar oy kullanmaya başladı.

Oy verme işlemi ülke genelinde saat 17:00 itibarıya sona erdi ve oylar sayılmaya başlandı.

Yüksek Seçim Kurulu’nun açıkladığı resmi verilere göre; yurtdışı oylar haricinde Türkiye genelinde bugün 54 milyon 49 bin 940 kayıtlı seçmen sandığa bekleniyor. Bu amaçla 50 bin 70 muhtarlık bölgesinde 175 bin 6 sandık kurulmuş durumda. Ayrıca cezaevlerindeki oy kullanma hakkına sahip vatandaşlar içinse 358 sandık kuruldu.

Yurtdışındaki oy kullanma süreci ise geçtiğimiz hafta sonu sona erdi ve oradaki sandıklar havayoluyla Ankara’ya getirildi. Yurtdışı oylarını içeren söz konusu sandıklar, Ankara Ticaret Odası’nda bugün ülkedeki tüm sandıklar gibi saat 17.00’de açılacak.

Seçimlere ilişkin yayın yasağı ise mevzuata göre saat 21.00’de kalkacak. Ancak geçmiş yıllarda olduğu Yüksek Seçim Kurulu’nun alacağı bir karar ile bu yasağı saat 18.00 veya 19.00’da kaldırması da bekleniyor.

Bugünkü genel seçimler ile birlikte vatandaşlar, 26. Dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kendilerini temsil etmekle yükümlü olacak 550 milletvekilini belirlemiş olacak.

Seçimler açısından bugün yasal mevzuata aykırı davrananlar hakkında ise yasal işlemler uygulanacak. Yargı kararıyla kesinleşecek işlemler şöyle sıralanabiliyor: Oy verme sırasında seçme yeterliliği olmadığını bildiği halde oy vermeye teşebbüs eden veya oy veren kişiye 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilebilecek. Başkasının adını taşıyarak oy vermeye teşebbüs eden veya veren kişi ise 3 yıldan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılacak. Mükerrer oy kullanan veya vermeye teşebbüs eden kişiler de aynı şekilde cezalandırılacak.

Seçim sonucunu veya seçim tutanaklarını tamamen ya da kısmen değiştirenlere sahte tutanak tanzim edenlere 5 yıldan 8 yıla kadar hapis verilecek. Suç, resmi görevliler tarafından işlenirse ceza arttırılacak.

Bugün saat 24.00’e değin seçim yasakları ise yürürlükte olacak. Seçim günü umuma açık yerlerde içki verenler, satanlar veya içenler, açık ya da kapalı şişelerde içki satanlar ve alanlar 3 aydan 6 aya kadar hapisle cezalandırılacak.

Silah taşıma yasağına aykırı hareket edenler hakkında, fiilleri daha ağır cezayı gerektiren bir suç oluşturmadığı takdirde 25 günden az olmamak adli para cezasına hükmolunacak.

Seçim propaganda matbuatlarının yayınlanması veya ilanına mani olanlar ya da bunları tahrip edenler 3 aydan 6 aya kadar hapisle cezalandırılacak.

7 Haziran’da ne olmuştu?

Geçtiğimiz 7 Haziran Genel Seçimleri’ndeki oy dağılımı itibariyle Meclis’te AKP 258; CHP 132; MHP 80 ve HDP 80 sandalye ile temsil edilme hakkını kazanmıştı. Seçimden sonraki süreçte CHP’den İstanbul Milletvekili İhsan Özkes partisinden ayrılarak bağımsız kalmıştı. MHP’den ise Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş, önce bağımsız milletvekili olmuş ancak sonra AKP’den 1 Kasım için aday gösterilmişti. 7 Haziran’da AKP yüzde 40.87; CHP yüzde 24.95; MHP yüzde 16.29 ve HDP ise ülke barajını da aşarak yüzde 13.12 oranında oy almıştı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG