Erişilebilirlik

Türkiye'ye Giden Turist Sayısında Rekor Düşüş


Nisan ayında Türkiye’yi ziyaret eden turistlerin sayısı yüzde 28 düştü. Bu son 17 yıldaki en büyük oran. Rusya ile gerilim, bir dizi bombalı saldırıların bunda etkisi olduğu belirtiliyor.

Düşüş, düşük ihracat ve zayıf özel yatırımla birlikte Türkiye ekonomisi için kötü sinyal anlamına geliyor. Bazı ekonomistler bu yıl turizm gelirlerinin çeyrek oranda daralacağını öngörüyor, bu da 8 milyar dolara denk geliyor.

Finansbank’ta ekonomist Deniz Çiçek, düşük turizm sezonundan yükseğe geçişte bu istatistiklerin daha önemli olduğunu söyledi.

Turizm, 2015-2016 Nisan arasında yüzde 28,7 düştü, 1,75 milyon kişi Türkiye’ye geldi. Bu Abdullah Öcalan’ın yakalandığı Mayıs 1999’dan bu yana en büyük düşüş.

Türkiye’ye gelen Rus turistlerin sayısı yüzde 80 düştü. Almanlardan sonra Türkiye’ye en fazla Ruslar geliyor. Ancak geçen yıl Türkiye’nin Suriye sınırında Rus uçağını düşürmesinin ardından Ruslar Türkiye’ye gelmeyi durdurmuştu.

Türkiye’ye gelen Almanların sayısı da üçte bir oranında azaldı.

Turizmdeki düşüş yatırımcıları çekmeye çalışan hükümet için yeni bir baş ağrısı.

Güvenlik endişesi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iktidarını güçlendirmesinin de bunda etkili olduğu belirtiliyor.

Mehmet Şimşek’in yeni kabinede yer alması yatırımcı için güven anlamına gelse de güvenlik endişeleri devam ediyor.

Türkiye, ikisi İstanbul’da olmak üzere bu yıl bir dizi intihar saldırıları ile karşı karşıya kaldı. Ocak ayında intihar saldırganı 12 Alman turisti öldürdü.

Mart ayında 3 İsrailli turist ile bir İranlı İstiklal Caddesi’nden düzenlenen saldırıda öldü.

NATO üyesi Türkiye bir dizi tehdit ile mücadele ediyor. Türkiye, Irak ve Suriye’de IŞİD ile mücadelede Amerika liderliğindeki koalisyonun önemli bir üyesi, ayrıca PKK ile de mücadele ediyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG