Erişilebilirlik

'Türkiye El Kaide Finansmanında Aracı'


ABD Maliye Bakanı’nın Terörizm ve Finansal İstihbarattan Sorumlu Yardımcısı David Cohen
ABD Maliye Bakanı’nın Terörizm ve Finansal İstihbarattan Sorumlu Yardımcısı David Cohen

ABD Maliye Bakanlığı, İran’a yönelik yaptırımlara aykırı olarak yürütülen finansal bağlantılarla ilgili olarak, Türkiye’nin Suriye’deki El Kaide yapılanmasına Kuveyt’ten para aktarımında rol aldığını açıkladı

ABD Maliye Bakanlığı, İran’a yönelik yaptırımlara aykırı olarak yürütülen finansal bağlantılarla ilgili yaptığı ayrıntılı basın açıklamasında, Türkiye’nin Suriye’deki El Kaide yapılanmasına Kuveyt’ten para aktarımında rol aldığını bildirdi.

Türkiye’nin, İran’a yönelik yaptırımların ihlal edilmesi amacıyla oluşturulmuş şebekenin faaliyet alanlarından biri olduğunu beliren ABD Maliye Bakanlığı, Türk vatandaşı Ali Canko’nun yabancı teknolojilerin İran’a taşınmasında önemli rol oynadığını da açıkladı.

Türkiye saatiyle geceyarısında ABD saatiyle 17.00 civarında basın açıklaması ABD Maliye Bakanlığı’nın internet sitesine kondu. Açıklamada, Maliye Bakanlığı’nın, İran’ın ABD yaptırımlarına karşı oluşturduğu şebekeleri deşifre ettiği vurgulandı.

ABD Maliye Bakanı’nın Terörizm ve Finansal İstihbarattan Sorumlu Yardımcısı David Cohen de mevcut tabloda, Washington’un Tahran’a yönelik temel yaptırımlarını aktif olarak korumaya devam etmesi ve uygulanmaları için de gerekli gücü kullanması gerektiğini bildirdi
.
Türkiye, açıklamada İspanya, Almanya, Gürcistan, Afganistan, İran, Birleşik Arap Emirlikleri ve Liechtenstein ile birlikte bu illegal şebekeyle bağlantılı kişi ve kuruluşların bulunduğu ülkeler arasında yer aldı.

Açıklamada, Türk vatandaşı Ali Canko isimli bir kişinin Tiva Sanat Grubu adlı bir şirkete çalıştığı belirtildi. Bu şirketin ise İran Deniz Kuvvetleri için alım ve tersine mühendislik yöntemiyle hücumbot temin ettiği anlatılıyor. Ali Canko’nun, yabancı hammadde sağlayıcıları ile bu şirket arasındaki mali ilişkiyi yürüttüğü belirtiliyor.

Açıklamada Türkiye açısından en dikkat çekici bölüm ise, İran’daki El Kaide yapılanmasıyla ile ilgili bölüm. İran’daki El Kaide yapılanmasının, Türkiye üzerinden Suriye’ye cihatçı militan sevk ettiği ifade edildi.

Aynı şekilde Körfez ülkelerindeki El Kaide sempatizanı bağışçılardan sağlanan mali desteğin Suriye’deki El Nusra Cephesi’ne gönderilmesinde İran’daki yapılanmanın kullanıldığı da anlatılıyor. Ayrıca Suriye’ye para naklinde, Türkiye üzerinden aktarım sağlandığı kaydediliyor.
  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG