Erişilebilirlik

Türkiye Wikileaks Belgelerine Temkinli Yaklaşıyor


Türkiye Wikileaks Belgelerine Temkinli Yaklaşıyor
Türkiye Wikileaks Belgelerine Temkinli Yaklaşıyor

WikiLeaks internet sitesinin açıkladığı gizli belgelere Türkiye temkinli yaklaşıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Avrupa Birliği-Afrika Zirvesi için Libya'ya giderken havaalanında düzenlediği basın toplantısında Wikileaks belgeleriyle ilgili değerlendirme yapmak için erken olduğunu söyledi.

Türkiye’de Wikileaks internet sitesinin açıkladığı gizli belgeler diplomasinin 11 Eylül’ü olarak nitelendiriliyor. Yarattığı etkiye rağmen diplomatik tepkiler Türkiye’de temkinli. Başbakan Erdoğan, Libya ziyareti öncesinde gazetecilerin sorusu üzerine "Şu anda WikiLeaks'in eteklerinde neler var, bunları bir döksün görelim. Ondan sonra da bunların ne kadar ciddi, ne kadar gayri ciddi olduğunu öğreniriz. Çünkü WikiLeaks'in ciddiyeti şüphelidir. Bu bakımdan şu anda sadece biz eteklerindeki taşın dökülmesini bekliyoruz. Ondan sonra da değerlendirmesini yapar, gerekli açıklamaları yaparız" dedi.

“Peki diplomatik olarak WikiLeaks’in belgeleri ne kadar ciddiye alınır?”

Emekli Büyükelçi Nüzhet Kandemir, bunların değerledirilecek olan ufak ufak bilgi parçacıkları olduğunu ve %100 gerçekleri yansıtır şeklinde düşümenin doğru olmadığını söyledi.

Bilgi Üniversitesi Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan ise Wikileaks belgelerinin son derece ciddiye alınması gerektiğini ve Wikileaks belgelerinin bir ilk olduğunu vurguluyor ve belgelerde adı geçen hükümetlerin kendi kamuoylarına hesap verme sürecine gireceğini belirtiyor.

XS
SM
MD
LG