Erişilebilirlik

Türkiye ve Rusya Arasında Yeni Uçak Krizi


Türkiye’nin bir Rus uçağının daha hava sahasını ihlal ettiği açıklamasının ardından iki ülke arasındaki uçak krizi yeniden geriliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan “sonuçlarına katlanır” diyerek Rusya’yı uyardı. Rusya ise suçlamayı “asılsız propaganda” diye niteledi.

Dışişleri Bakanlığı açıklamasında bir Rus Su-34 uçağının Cuma günü Türk hava sahasını ihlal ettiği bildirildi. Açıklamada uçağın nereden geldiğine değinilmedi, ancak “Türk hava radar unsurlarınca defalarca Rusça ve İngilizce ikaz edildiği” belirtildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Şili’ye yola çıkmadan önce yaptığı açıklamada Rusya’yı uyardı ve şöyle konuştu: "Dün öğle saatlerinde (Rusya) Hava Kuvvetleri'ne ait olduğu tespit edilen bir savaş uçağı, bizim hava sahamızı ihlal etti. İngilizce ve Rusça olarak tüm ikazlara rağmen gerçekleşen bu ihlali Rusya'nın bölgedeki krizi tırmandırma çabasının bir sonucu olarak görüyoruz. İhlal edilen hava sahası aynı zamanda NATO hava sahası olduğu için konu NATO'nun da takibindedir. Zaten bizden önce NATO bu tespiti yapmış bulunuyor. Rusya, Türkiye'nin egemenlik haklarına yönelik bu ihlallerine devam etmesi halinde sonuçlarına katlanmak mecburiyetinde kalacaktır."

Olay Türk Dışişleri Bakanlığı’na çağrılan Rusya’nın Ankara büyükelçisi nezdinde protesto edildi.

Moskova’dan yapılan açıklamada ise Rus uçaklarının Türk hava sahasını asla ihlal etmediği belirtildi.

Rusya’nın Türk hava sahasına girişinin “tehlikeli davranış” diye niteleyen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ittifakın Ankara’yla dayanışma içinde olduğunu vurguladı. Stoltenberg yayınladığı açıklamada, “Rusya bu olayın tekrarlamaması için tüm gerekli önlemleri almalıdır” diye konuştu.

Türkiye Kasım ayında Suriye üzerinden sınır ihlali gerçekleştirdiğini bildirdiği bir Rus savaş uçağını düşürmüştü.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG