Erişilebilirlik

Türkiye ve İran Arasında Suriye Gerginliği


İranlı mevkidaşı Ali Ekber Salihi ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu
İranlı mevkidaşı Ali Ekber Salihi ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Dışişleri konutu’nda görüştüğü İranlı mevkidaşı Ali Ekber Salihi’ye İran Genelkurmay Başkanı Hasan Firuzabadi ve İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu üyesi Kazım Celali’nin Türkiye aleyhinde yaptığı açıklamalar nedeniyle Ankara’nın resmi tepkisini dile getirdi.

Davutoğlu, hiç kimsenin Türkiye'yi Suriye'deki gelişmelerin sorumlusu olarak gösteremeyeceğini ve bu gibi açıklamaların kabul edilemeyeceğini belirtti.

İranlı yetkili ise Davutoğlu’nun bu eleştirilere “resmi açıklamalara itibar edin” yanıtını verdi. Salihi, Türkiye’nin mesajlarını İran yönetimine götüreceğini de aktardı.

Dün İran’dan arka arkaya yapılan açıklamalar Türkiye’nin tepkisini çekmişti. Devrim Muhafızları’nın internet sitesine konuşan İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Firuzabadi, Suriye’ye komşu bazı ülkelerin Amerika’nın Ortadoğu’daki amaçları doğrultusunda hareket ettiğini söylemişti. Firuzabadi, “Suriye’de akan kandan Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan sorumludur. Bu ülkeler bu yaklaşımla devam ederlerse Suriye’den sonra sıranın Türkiye’ye geleceğini bilmeliler,” dedi.

Benzer bir açıklama İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu üyesi Kazım Celali’den de geldi. Celali, Suriye’de kaçırılan İran vatandaşlarının can güvenliğinden “Türkiye ve ülkedeki teröristleri destekleyen ve silahlandıran ülkelerin sorumlu olduğunu” öne sürdü.

Davutoğlu ve Salihi İranlı hacıların durumunu görüştü

Zaten İran Dışişleri Bakanı Salihi de tam da bu sebeple Türkiye’ye geldi. Salihi, Suriye’de Beşar Esad rejimine muhalif güçler tarafından kaçırılan 48 İranlı hacının durumunu görüşmek için Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’ndan randevu aldı. Özgür Suriye Ordusu, kaçırılan hacıların İran ajanı olduğunu iddia ediyor.

Salihi ve Davutoğlu üç saati aşkın süren görüşmede bu konuyu masaya yatırdı. İran Dışişleri Bakanı 48 İranlı hacının serbest bırakılması için Türkiye'nin yardımcı olması yönündeki ricasını tekrarladı. Davutoğlu ise bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra Türkiye'nin insani konularda elinden geleni yapacağını dile getirdi.

Suriye konusunun da etraflıca konuşulduğu toplantıda Davutoğlu ve Salihi bölgesel konular bağlamında Mısır, Libya, Tunus, Somali ve Myanmar'daki gelişmelerle ilgili görüş alışverişinde bulundu.

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgilere göre iki bakan, nükleer görüşmelerdeki son durumu da ele aldı.

Erdoğan: İran’dan gelen açıklamalar üzücü

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Erdoğan, partisinin Ankara İl Başkanlığı'nın Altınpark'taki iftarının ardından yaptığı konuşmada İranlı yetkililerin Türkiye aleyhine yaptığı açıklamaları eleştirdi.

Erdoğan, “Ne yazık ki İran Genelkurmay Başkanı'nın devrim muhafızlarına ait bir siteden Suriye'deki bu kanlı gelişmelerin sorumlusunun Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar olduğunu açıklaması düşündürücüdür, üzüntü vericidir. Dünyada yanında hiç kimsenin kalmadığı bir dönemde İran'ın yanında her şeye rağmen bulunan ülke Türkiye'ydi ve bunu nükleer enerji konusunda sonuna kadar savunan ülke Türkiye oldu. Ama Suriye'de tüm kardeşlerini ki şu anda 25 bine ulaştığını zannediyorum, öldüren bir rejimi savunmanın bizim değerlerimizde, bizim inancımızda acaba yeri var mıdır, yok mudur?” dedi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG