Erişilebilirlik

Türkiye ve İngiltere Beraber Savaş Uçağı Üretecek


İngiltere Başbakanı May, Washington’a gerçekleştirdiği ziyarette ABD Başkanı Donald Trump’ın görüştüğü ilk yabancı lider olması ardından Ankara’ya geldi. May, ilk önce Anıtkabir’i ziyaret etti ve Mustafa Kemal Atatürk’e saygılarını sundu. May, Anıtkabir Özel Defteri’ne de “Modern Türkiye’nin kurucusunun anısı olan bu özel mekanı ziyaret etmekten büyük onur” ve “Atatürk’ün ‘yurtta barış, dünyada barış’ vizyonu için hep beraber çaba sarf etmeliyiz” ifadelerini yazdı.

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkış kararı alması nedeniyle Theresa May’ın Ankara temaslarında ekonomi alanında işbirliği en önemli gündem maddesiydi.

May’ın Ankara’daki ikinci durağı Cumhurbaşkanlığı Sarayı oldu. Burada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ikili görüşme ve öğle yemeğinde heyetler arası görüşmeler gerçekleşti. Ardından Erdoğan ve May, kameralar önünde kısa bir basın açıklaması yaptı.

Erdoğan, “Bundan sonraki süreçte de nelere yapabileceğimizi, bunun yanında savunma sanayinde ne gibi müşterek adımlar atabileceğimizi, bunları görüşme fırsatını bulduk. Zaten biraz sonra da Sayın Başbakanla yapacakları görüşmede, bu konuyu çok daha farklı bir platforma da taşıyacaklar. Ve bundan sonraki süreç, inanıyorum ki Türkiye-İngiltere arasında çok daha farklı bir konuma gelecektir” dedi. Ekonomik alanda 15 milyar 600 milyon dolar seviyesindeki ticaret hacmini ilk etapta 20 milyar dolar seviyesine çıkarmayı hedeflediklerini belirten Erdoğan, Millî Muharip Uçak (TF-X) proje çalışmasında ortaklaşa çalışma adımı atılacağını da duyurdu.

Suriye ve Irak’taki gelişmeleri de ele aldıklarını kaydeden Erdoğan, “Koalisyon güçleriyle Türkiye’nin işbirliğini bundan sonraki süreçte çok daha farklı bir konsepte oturtalım istiyoruz. Astana sürecini değerlendirme imkânımız oldu. Ve şimdi tabi Cenevre süreci var. Bir deKıbrıs meselesi, çünkü malum 3 garantör ülke, Türkiye, İngiltere, Yunanistan, Kıbrıs’ta daha neler yapabiliriz, ne gibi adımlar atabiliriz, bunları aramızda görüşme fırsatını bulduk ve bunları da aramızda görüştük” diye konuştu.

İngiltere Başbakanı May ise, Türkiye’nin 15 Temmuz darbe girişiminde demokrasisine sahip çıktığını söyleyerek, hukukun üstünlüğü ve uluslararası insan hakları yükümlülüklerini yerine getirmeye devam etmesi gerektiğine işaret etti.

Uluslararası alandaki görüşmelerini değerlendiren May, “Kıbrıs konusunu ele aldık ki Kıbrıs meselesinde tabii ki bir taahhüdümüz söz konusu, bir çözüm bulunmasını arzuluyoruz. Suriye konusunda da DEAŞ’a karşı birlikte mücadelemiz söz konusu. Barışın koşullarını da oluşturmaya çalışıyoruz. Bununla birlikte yaptığımız çalışmaları sivil havacılık güvenliği alanında yoğunlaştırmak istiyoruz. Eğitim ve bilgi paylaşımı programının devreye sokulmasıyla bunu yapacağız” dedi.

Ekonomi ve Kıbrıs gündemdeydi

Theresa May’in resmi ziyareti kapsamındaki nihai durağı ise Çankaya Köşkü oldu. Burada resmi törenle karşılandı. May ve Başbakan Binali Yıldırım, ikili ve heyetler arası görüşmeler sonrasında ortak basın toplantısı yaptı.

Yıldırım, savunma sanayisi alanında iş birliğininin daha ileriye taşınması için Milli Muharip Uçak Projesi'ni geliştirmeye yönelik Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TAI) ile İngiliz savunma devi BAE Systems arasında çerçeve sözleşme imzalandığını bildirdi. İngiltere’nin AB’den ayrılacak olması nedeniyle yeni duruma uygun ikili bir ticaret anlaşması planlandığını açıklayan Yıldırım, karşılıklı olarak yatırımları arttırmak istediklerini ifade etti.

Kıbrıs’ta çözüm için arayışlara devam edildiğini söyleyen Yıldırım, “Bizim de arzumuz, Kıbrıs'ta bir çözüme ulaşılmasıdır. Tabii çözüm her iki toplumun beklentilerini karşılamalı, adil olmalı, iki kesimliliğe dayanmalı ve kalıcı olmalıdır. Bu konuda garantör devletlerden Birleşik Krallık ve Türkiye olarak en fazla memnun olacak bizleriz. Bunun da yolu, var olan güvenlik ve garantilerin devam etmesinden geçiyor. Bu görüşlerimizi paylaşma fırsatı bulduk. Bölgede, Suriye'de, Irak'ta otorite boşluğundan kaynaklı terör faaliyetlerine karşı iş birliğini, ilgili diğer bütün ülkelerle beraber daha da artırılması ve bu karışıklıklardan dolayı orada, ölümlere son verilmesi, ayrıca mülteciler konusunun sadece birkaç ülkenin meselesi değil bütün insanlığın sorunu olduğu bilincinden hareketle Türkiye'nin bu konuda aldığı sorumluluğa bütün ülkelerin güçleri oranında ortak olmasının gerekli olduğunu da ifade ettik” dedi.

İngiltere'nin de Türkiye ve Yunanistan gibi adada garantör ülkelerden biri olduğunu anımsatan May de, "Müzakerelerin şu ana kadar ilerlediğini görmekten memnuniyet duyuyoruz. Bir çözüm olduğunu görmek istiyoruz. Kıbrıs'ın istikrar ve güvenliğini uzun vadede sağlayan bir çözüm olmasını arzuluyoruz, Kıbrıs'ın tüm halkı için iyi olacak bir çözümün bulunmasını istiyoruz” görüşünü aktardı.

Çankaya Köşkü’ndeki basın toplantısı sırasında, Milli Muharip Uçak Projesi'ni geliştirmeye yönelik TAI ile İngiliz savunma devi BAE Systems arasında çerçeve sözleşme imzalandı. Sözleşmeye, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TAI-TUSAŞ) Genel Müdürü Temel Kotil ile BAE Systems Ceo'su Ian Graham King imza attı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG