Erişilebilirlik

Türkiye ve Brezilya'dan İran'a Yeni Öneri


İran, BM Güvenlik Konseyi üyeleri Türkiye ve Brezilya’nın nükleer yakıt takası konusunda yeni bir öneri sunduğunu bildirdi.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ramin Mehmanparast, Türkiye ve Brezilya’nın önerisinin karşılıklı anlayış zeminini güçlendireceğini söyledi. Ancak sözcü önerilerle ilgili ayrıntılı bilgi vermedi.

İran elindeki düşük düzeyli uranyumu başka ülkelerle takas konusunda Birleşmiş Milletler’in yaptığı önerileri reddetmiş ve kendi önerilerini sunmuştu. İran takasın kendi topraklarında yapılmasında ısrar ediyor.

BM Güvenlik Konseyi, halen İran’a karşı yeni yaptırımlar uygulanmasını öngören bir karar tasarısı çıkartmaya hazırlanıyor.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Türkiye ve Brezilya’nın önerisini, Tahran’ın nükleer programıyla ilgili olarak yeni BM yaptırımları çıkartılmasını önlemeye çalıştığı bir sırada açıkladı.

İran elindeki düşük düzeyli uranyumu takas etmesi konusunda BM’in yaptığı önerileri reddetmiş, karşı öneriler sunmuştu. BM, İran’a uranyumunu başka ülkelere göndermesini ve bu ülkelerden araştırma reaktörü için ihtiyaç duyduğu nükleer yakıt çubuklarını almasını önermişti.

Bakanlık sözcüsü Ramin Mehmanparast, İran’ın son önerilere rağmen takası kabul etmesi için hala güvencelere ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Sözcü Mehmanparast, takasın gerçekleşmesi için üç konunu çözüme kavuşturulması gerektiğini belirtti. Mehmanparast bunları araştırma reaktöründe kullanılacak yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyumun miktarı, teslim süresi ve takasın yeri olarak saydı. Mehmanparast, İran’ın takasın kendi topraklarında yapılmasını istediğini tekrarladı. Sözcü, Tahran’ın Avrupa birliği dış politika yetkilisi Kathleen Ashton’un İran ulusal güvenlik danışmanı Said Celili ile yakın gelecekte Türkiye’de görüşme önerisini kabul ettiğini de açıkladı.

Bir toplantı için Türkiye’de bulunan Dışişleri bakanı Manuşer Muttaki, Atom Enerji Dairesi Başkanı Ali Ekber Salihi ve Meclis Başkanı Ali Laricani İran televizyonuna yaptıkları açıklamalarda bir anlaşma olasılığı için olumlu konuştular.

Türkiye ve Brezilya cumhurbaşkanlarının arabuluculuk çabalarıyla ilgili olarak gelecek hafta Tahran’ı ziyaret etmeleri bekleniyor.

New York’taki Columbia Üniversitesinde görevli İran uzmanı Gary Sick, Türkiye ve Brezilya’nın İran ile görüşmeleri yeniden başlatmaya çalıştıklarını ancak bu ülkelerin gerçekten yeni bir öneri sunup sunmadıklarının açık olmadığını söylüyor.

Gary Sick, Türkiye ve Brezilya’nın sunduğu bazı fikirleri İran’ın bir ortak öneriymiş gibi olduğundan fazla göstermek isteyebileceğini belirtiyor. Sick, İran’ın esas amacının gelecek ay yeni yaptırım tasarısının oylamaya sunulmasını önlemek için Güvenlik Konseyini bölmek olduğunu vurguluyor.

Bir başka İran uzmanı Emanuele Otto da Gary Sick’e katılıyor, Tahran’ın Güvenlik Konseyinde yeni yaptırımlarla ilgili görüşmeleri durdurmaya çalıştığını söylüyor.

İran’ın yüzyüze görüşmeler dahil geniş bir diplomatik saldırı başlattığını belirten uzman, uluslararası topluluğu oyuna gelmemeye ve Tahran hükümetine baskıyı arttırmaya çağırıyor.

XS
SM
MD
LG