Erişilebilirlik

Türkiye ile ABD IŞİD Konusunda Anlaşamıyor


Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye’nin talepleri karşılanmadığı sürece üslerin ABD’nin liderliğindeki koalisyona açılmayacağını söyledi. Açıklamanın Amerika’nın IŞİD’le Mücadele Özel Temsilcisi John Allen’ın Ankara ziyaretine rastlaması dikkat çekti

Cezayir ziyareti öncesinde gazetecilere açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin taleplerinin karşılanmaması durumunda IŞİD’le mücadelede kilit rol oynayabilecek hava üslerinin kullanılmasının söz konusu olmadığını belirtti.

Uluslararası kamuoyunun henüz Türkiye’nin önerilerini gerçekleştirmek için gerekli adımları atmadığını söyleyen Erdoğan, “Sadece işte bazı emareler, ihtimaller var gibi bir süreç yaşıyoruz. Bu süreç gerçekleşmeden tabii Türkiye’nin buradaki tutumu şu anda nasılsa öyle devam edecektir,” diye konuştu.

Erdoğan ayrıca IŞİD’e karşı Suriye muhalefetinin eğitimi ile ilgili anlaşmanın da henüz imzalanmadığına dikkati çekti.

Türkiye, IŞİD’le mücadelenin Suriye’de Esat rejiminin devrilmesi hedefini de içermesini istiyor. Ancak Washington, bunu reddediyor ve önceliğin IŞİD militanlarının yok edilmesi olduğunu belirtiyor.

Taraf Gazetesi ve Al Monitor internet sitesi yazarı Semih İdiz, hem ülke içi hem de bölgesel değerlendirmelerin, Erdoğan’ın geri adım atmasını zorlaştırdığı görüşünde.

Cumhurbaşkanının Esat’a karşı çok sert bir tavır izlediğini söyleyen uzman, bu nedenle Erdoğan'ın ülke içinde bu tavrından geri adım atarak önceliğini IŞİD’e kaydırdığı izlenimini veremeyeceğine dikkat çekiyor. İdiz, özellikle Esat rejiminin Halep’te üstünlüğü sağlamak üzere olduğu bugünlerde bunun daha da zor olduğunu söylüyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt ÇavuşoğluSalı günü Suriye hükümetinin Halep’i muhalefet güçlerinden geri almak üzere olduğunu söylemiş ve bunun gerçekleşmesi durumunda 2-3 milyon mültecinin daha Türkiye’ye akın edebileceği uyarısında bulunmuştu. Yetkililer, Türkiye’nin şu anda 1,5 milyondan fazla Suriyeli’ye ev sahipliği yaptığını belirtiyor.

Brüksel’deki Carnegie Enstitüsü’nden Sinan Ülgen, Ankara’nın taleplerinin arkasında gerekli diplomatik güç bulunduğuna inandığını belirtiyor.

Erdoğan’ın Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande’dan bu taleplere destek verecekleri sözü aldığını belirten Ülgen, yine de Fransa’nın desteğinin belirleyici olmayacağına dikkati çekiyor. Ülgen, sonuç olarak önemli olanın Washington’un atacağı adım olduğunu belirtiyor.

Başkan Barack Obama’nın IŞİD’le uluslararası mücadeleyi koordine etmek üzere atadığı özel temsilci, emekli Orgeneral John Allen Çarşamba günü Ankara’daydı. Washington, haftalardır IŞİD’le mücadelede Ankara’nın desteğini kazanmaya çalışıyor. Uzmanlar, anlaşmazlıkların sürdüğünü ancak istihbarat paylaşımının arttığını ve Ankara’nın Suriye’ye girmeye çalışan cihatçılara karşı sınır güvenliğini arttırdığını belirtiyor.

İdiz, NATO üyesi Türkiye’nin büyük önemi olması nedeniyle tüm tarafların işbirliği için yoğun çaba içinde olduğunu söylüyor.

Böyle bir dönemde kimsenin ipleri koparmayı göze alamayacağını belirten uzman, dışarıya ne yansırsa yansısın tarafların kendi önceliklerini göz önünde bulundurarak işbirliğini sürdürdüğünü belirtiyor.

Hafta sonuna doğru ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Türkiye’yi ziyaret edecek olması Türkiye üzerindeki diplomatik baskının artacağına işaret ediyor. Uzmanlara göre, IŞİD’le mücadelede bölgedeki ülkelerin farklı öncelikleri başarının anahtarı olacak ancak bu dengeleri bulmak zor bir süreç gerektirecek.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG