Erişilebilirlik

Türkiye Turizmde Avrupa Pazarını Kaybediyor


Antalya
Antalya

Dünyanın önde gelen turizm merkezlerinden biri olan Türkiye, 2016 yılının en çok kaybeden ülkesiydi. 2015 yılında başlayan uçak krizi ve ardından yaşanan terör eylemlerinden olumsuz etkilenen turizm sektörü, 2016 yılını 25,3 milyon turist ve 22 milyar dolar gelirle kapattı. Türkiye, bu sonuçlarla turist sayısında 2007’nin, gelir olarak da 2008’in gerisinde kaldı. 2000’li yıllarda yaptığı atakla turist sayısında altıncı sıraya yükselen ülke, 2016’da beş sıra gerileyerek dünya sıralamasında on birinciliğe düştü.

Türkiye Otelciler Birliği’nin rakamlarına göre, Türkiye’nin son on iki aydaki doluluk ortalaması %49. Otel odası fiyatına bakıldığında ise Avrupa ortalaması 99,5 Euro iken Türkiye ortalaması ise 56,8 Euro olarak gerçekleşti.

Aslında Rusya ile yaşanan uçak krizinin, en azından şu an için, aşılmış olması Karadeniz komşusundan turist sayısında artış beklentisini de beraberinde getirdi. Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, bu yıl Türkiye’nin beş milyon Rus turisti ağırlamayı hedeflediğini söyledi.

Peki geçtiğimiz yıl 800 bin civarında Rus turistin tercih ettiği Türkiye’nin bu rakamı altıya katlaması mümkün mü?

GETOB Başkanı: Rusya ve Ukrayna pazarı Avrupa pazarının kayıplarını telafi edemez

Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) Başkanı Bülent Bülbüloğlu’na göre, iyimser olunması halinde 3,5 milyon turist gelebileceği görüşünde.

“Geçen sene Güney Ege Bölgesi Rus turistten nasiplenemedi, neredeyse sıfır çekti. Bu yıl 2,5-3 milyon bantlarında Rus misafir bekliyoruz. İyimser tahminlerle bu 3,5 milyon olabilir. Ama gelir açısından 2014’na göre, asıl sorun Avrupa pazarındaki gerileme. 5 milyon olabilir. Ama gelir açısından 2014rdi. sektörü daha fazla rus misafiün gerisinde kalırız. Çünkü dolar/ruble paritesinin bozulması, Rus orta kesimin gelirini düşürdü. Biz de 2014’te daha fazla Rus misafir ağırlamak adına Rusya’daki tur operatörlerine tavizler vermiştik. Fiyatlar bugün 2015’in %50 gerisinde. Beş yıldızlı denize sıfır oteller, 40-50 dolar bandında satış yapıyor.”

Türk turizminin en büyük problemi, özellikle gelir bazında ana taşıyıcı olan OECP üyesi Avrupa ülkelerinin Türkiye’ye olan ilgisindeki azalış.

2014 yılında 16,3 milyon zengin Avrupa ülkelerinden gelmiş turist ağırlayan Türkiye’ye 2016’da Almanya, İngiltere ve Hollanda’nın aslan payını oluşturduğu bu ülkelerden ancak 10,3 milyon turist geldi.

Bu duruma dikkat çeken GETOB Başkanı, “Avrupa pazarını kaybettik, elimizdeki rezervasyonlar iptal edildi. Kaybettiğimiz Avrupa pazarını ne nitelik olarak ne de gelir olarak Ukrayna ve Rusya ile kapatmayız. Fransa ve İtalya’yı %90 kaybettik. İskandinav ve Benelüks pazarında gerileme %50’den fazla. İngiltere’deki kayıp %30-%35. Müşteri profili aşağıya doğru gidiyor. Gelirlerdeki kayıp artıyor. Bu turizm sektörü için çok büyük sıkıntı” dedi.

GETOB Başkanı: Marmaris’in 800 sterline satamadığı odayı Rodos 2000 sterline satıyor, Türkiye algısı değişti

Bu yıl turist ve gelir açısından bir projeksiyon yapmanın mümkün olmadığını söyleyen GETOB Başkanı’na göre, Batılı turistlerin Türkiye’ye gelmek istemiyor.

“Bu Türkiye’nin coğrafyası, denizi, hizmet kalitesiyle ilgili değil. Bilakis otellerimiz Yunanistan’la mukayese edildiğinde çok daha elit. Fuarda bedava otel kazandınız dediğimiz Hollandalı turist Türkiye’ye gelmek istemezken Yunanistan 2016’da bir önceki seneye göre %40 artış gösterdi. Üstelik Rodos adasında 2000 sterline kalırken aynı kalitede bir Marmaris otelinde 850 sterline kalmıyorlar. Bunda güvenlik sıkıntısının rolü belki %20. Söylemde geçen bir kelime bile turistlerin tercihini değiştiriyor. Maalesef Türkiye algısı değişti.”

Bahattin Yücel: 2017 yılı 2016 yılını bile aratacak

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin eski başkanlarından Eski Turizm Bakanı Bahattin Yücel de hükümet yetkililerin son dönemde sözlerinin Avrupa pazarını olumsuz etkilediği kanısında.

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Yücel, “ Faşist, nazi diye seslendiğimiz Hollanda ve Almanya pazarlarını kaybettik, kaybediyoruz. Rus ekonomisi eski şaşaalı günlerinin uzağında. Ukrayna ve Rusya ile bu açığı telafi etmek mümkün değil. Bence 2017 yılı bırakın 2014 2015 rakamlarına yaklaşsın 2016’yı bile aratacak” dedi.

Türk turizm sektörünün bir süre daha toparlanmasının güç olacağını söyleyen Bahattin Yücel, en büyük sorunun Antalya ve İstanbul’dan sonra Güney Ege’de yaşanacağını düşünüyor.

Eski Turizm Bakanı, sektöre yatırım kredisi veren bankaların da zorlanabileceği görüşünü savundu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG