Erişilebilirlik

'Türkiye TTIP’le İlgili Kaygılarında Haklı'


'Türkiye TTIP’le İlgili Kaygılarında Haklı'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00

ABD Ticaret Temsilcisi Michael Froman, TTIP'in olası etkileriyle ilgili kaygılarını gidermek için Avrupa ile her müzakere turu sonrasında Türk hükümetiyle masaya oturup yetkilileri gelişmeler konusunda bilgilendirmenin önemini vurguladı

Başkent Washington’da bu yıl 33. kez düzenlenen Türk-Amerikan Konseyi’nin yıllık konferansının Pazartesi günkü öğle yemeğine konuşmacı olarak katılan Amerika Ticaret Temsilcisi Michael Froman, Türkiye’nin, Avrupa ile Amerika arasında imzalanması planlanan ticaret ve yatırım ortaklığı (TTIP) anlaşmasından olumsuz etkilenmemesi için ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini söyledi.

Ticaret Temsilcisi Michael Froman, Avrupa ile Amerika arasında imzalanması planlanan Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) müzakerelerinin başlamasıyla Türkiye’nin bu anlaşmaya nasıl katılacağı konusunun daha da önem kazandığını belirtti.

Froman, “Türkiye, Avrupa ile yürüttüğümüz görüşmelerden, AB ile Gümrük Birliği anlaşması nedeniyle etkilenme potansiyeli taşıyor. Bu haklı bir kaygı nedeni. Bu yüzden Avrupa ile yaptığımız görüşmeler konusunda Türkiye’yi bilgilendirmemiz gerekiyor. Her müzakere turu sonrasında Türk hükümetiyle masaya oturup gelişmeler konusunda bilgilendirmeli, olası kaygıları gidermeliyiz,” dedi.

Froman, bir yandan TTIP konusunda görüşmeler sürerken diğer yandan da Türkiye ile Amerika arasında, ikili ilişkileri etkileyen konular üzerinde çalışılması gerektiğini kaydetti: “Daha iyi ve güçlü ekonomik ilişkilerin temelini oluşturacak ikili sorunlar üzerinde de çalışmamız gerekiyor. Bu anlamda da yapılacak çok şey var. Amerika ile bir serbest ticaret anlaşması kapsamlı bir projedir. Bu anlamda sağlam bir temel için gerek fikir haklarının korunması gerekse İnternet’le ilgili konular olsun öne çıkan sorunlar ele alınmalıdır.”

Froman, Amerika'nın, TTIP'i belirli standartları yakalayan ve mevcut sorunları çözmede ilerleme kaydeden diğer ülkelerin katılma yolunu seçebileceği açık bir platform olarak gördüğünü söyledi. Bu kategoride yer alan ülkelerin arasında Türkiye'yi de sıraladı.

Amerika Ticaret Temsilcisi, Türkiye’nin TTIP sürecine alınıp alınmayacağı konusunda net bir açıklama yapması istendiğinde, “Elbette Türkiye, AB Gümrük Birliği anlaşması nedeniyle diğer ülkelerden farklı konumda, işte bu yüzden Başkan Obama ve Başbakan Erdoğan TTIP’in Türkiye üzerindeki olası etkilerini belirlemek üzere yüksek düzeyli istişare grubu kurdu. Türkiye’nin konuya ilgisini ve olası etkilerle ilgili kaygılarını anlıyoruz," dedi ve devamla nihai noktada durumun Türkiye ile mevcut güçlendirilmiş stratejik ortaklığı yansıtacak şekilde olmasını da istediklerini kaydetti.

Froman, ikili ticari ve ekonomik ilişkiler ve Amerika ile olası bir serbest ticaret anlaşması konusunda ise şunları söyledi: "Mevcut sorunların üzerinde bir an önce çalışılması gerekiyor. Bu sorunlar uzun süredir mevcut ve çözümü zorlu bir çaba gerektiriyor. Bunlar, fikri mülkiyet hakları, internet özgürlükleri gibi konular. Bunların ileriye dönük güçlü ilişkilerin temeli anlamında ele alınması gerekiyor. İmzaladığımız serbest ticaret anlaşmalarının Kongre’den geçmesi ve Amerikan halkının desteğini alabilmesi için, taraf ülkelerden ekonomilerini serbestleştirme, sübvansiyonları tekrar gözden geçirme gibi bir dizi şartı yerine getirmelerini istiyoruz. Standartlar ve yapı bakımından en yakın olduğumuz Avrupa ile müzakereleri başlatmadan önce bir yıl boyunca çalışma yaptık. Biz bu tür ortaklıkları çok ciddiye alıyoruz. O nedenle de sadece bir açıklama yapmış olmak için bu tür bir taahhütte bulunamayız.

Amerika Ticaret Temsilcisi Michael Froman, “İster TTIP olsun ister başka bir alan sadece sonucunu getireceğimiz bir girişimi açıklamayı tercih ederiz, bu da gerekli hazırlık ve karşılıklı olarak tarafların birbirinden ne beklediğinin anlaşılmış olmasını gerektiriyor,” diye konuştu.
  • 16x9 Image

    Melek Çağlar

    Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG