Erişilebilirlik

Türkiye’de Terör Saldırıları: 10 Ölü


Türkiye’de Terör Saldırıları: 10 Ölü
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00

Türkiye’de terör saldırıları devam ediyor. Son 24 saat içinde Van, Elazığ ve Bitlis’te terör saldırıları meydana geldi.

Terör saldırılarının en büyüğü Perşembe günü Elazığ’da yaşandı. Elazığ’ın karşı karşıya olduğu terör saldırısı sabah 9.15 sularındaydı. Elazığ Emniyet Müdürlüğü'nün önünde patlatılan bombalı araç 3 kişinin ölümüne sebebiyet verdi.

Bombalı saldırıda yaralanan 217 kişi ildeki beş hastaneye kaldırıldı. 72 kişi ayakta tedavi edilip taburcu edilirken, 145 yaralının tedavileri sürüyor. Yaralıların 14’ünün durumunun ağır olduğu belirtildi.

Saldırı nedeniyle Emniyet Müdürlüğü’nün önünde iki metre derinliğinde beş metre çapında bir oyuk oluşması saldırganların tahrip gücü çok yüksek bir bomba kullandıklarını gösteriyor.

Patlama Elazığ Emniyet Müdürlüğü binasında ciddi hasara neden oldu.

Başbakan Binali Yıldırım Elazığ’daki terör saldırısı sonrası tüm programlarını iptal ederek kente gitti. Yıldırım’a Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz eşlik ederken, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba da Başbakan’ın davet üzerine Başbakan’la aynı uçakla Elazığ’a gitti.

Başbakan, beraberindeki heyetle birlikte Emniyet Müdürlüğü’nde inceleme yaparken etrafta bulunan vatandaşlar, “kahrolsun PKK” şeklinde sloganlar attı.

Başbakan Yıldırım: PKK yaptı

Daha sonra gazetecilere açıklama yapan Başbakan Yıldırım, saldırıyı PKK’nın yaptığını söyledi.

Yıldırım, “Bölgedeki insanların en büyük sorunu bölücü terör örgütü . Bu bölücü terör örgütünü bölge insanıyla aramızdan çıkaracağız. Ele ele omuz omuza birlikte hareket edeceğiz. Terör örgütü emir komutayı kaybetmiş durumda. İçeride bulunan terör unsurları nereyi buluyorlarsa oraya tabiri caizse intihar saldırısı yapıyorlar. Alarm durumunu bir üst düzeye çıkardık” dedi.

Başbakan Yıldırım: FETÖ ve PKK’yı aynı akıl yönetiyor

Türkiye’deki terör örgütlerinin işbirliği içerisinde çalıştığını söyleyen Yıldırım, FETÖ terör örgütünün iddiasını yitirince görevini PKK’ya devrettiğini ifade etti.

“Onları yöneten akıl aynı akıldır. İhtiyaca göre birine görevi veriyor, o tükenince diğerine veriyor. Bunların akıl hocaları var. Bu yola baş koyduk hiçbir terör örgütü Türkiye ile bilek güreşine giremeyecek. Bu milleti hiçbir terör örgütü teslim alamayacak. Bunların çılgınlaşmasının ardından asker polis ve jandarmanın operasyonları ve takibi var. Buna benzer olayları yine bekliyoruz. Bu mücadele bölücü terör örgütünü yok edinceye kadar devam edecek bu konuda hiç gevşeme olmayacak.”

Kılıçdaroğlu: Ne istediyseniz biz size verdik siz de lütfen terörü çözün

Terör saldırısını lanetleyen CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da hükümetten terörün son bulması için gerekenleri yapmasını istedi

“Hükümete açık ve net bir çağrı yapıyorum. Terörü bitirmek için muhalefetten ne istiyorsanız vermeye hazırız. Bugüne kadar her şeyi verdik. Ama biz hükümetten bir şey bekliyoruz; ne istediyseniz biz size verdik siz de lütfen terörü çözün. Terörü bitirin. Mücadele ise mücadele yapın. Yasa dediniz yasa. Anayasa dediniz anayasa her türlü imkanı sağladık."

HDP Merkez Yürütme Kurulu da yazılı bir açıklama yayınlayarak “akan kanın durması, şiddetin sona ermesi ve sorunları müzakere ederek çözme” çağrısı yaptı.

Açıklamada,” Türkiye hızla sonu belirsiz bir ortama sürükleniyor. Her gün yaşadıklarımız bir önceki günü aratıyor. Bugün Elazığ’da, geçtiğimiz günlerde Van ve Diyarbakır’da yaşanan gelişmeler bizim için büyük bir üzüntü ve kaygı konusudur. Türkiye adım adım ağır çatışmaların yaşanacağı, her gün canlarımızın yitirileceği, evlere ateşin düşeceği bir ortama sürükleniyor. Bir kez daha herkesi sağduyuya, Türkiye’yi ağır çatışmalı ortama sürükleyecek tutumlardan uzak durmaya çağırıyoruz. Şiddet ve çatışmaların son bulması için hepimizin arayış ve çabalarının yoğunlaşması gerekiyor” dendi.

Fikri Işık: PKK küresel güçlerin isteğiyle hareket ediyor

Saldırı sonrası Anadolu Ajansı’nın Editör Masası’na konuk olan Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, saldırılardan PKK’yı sorumlu tuttu.

Işık, “PKK bölge halkının dertleriyle değil, küresel güçlerin istekleriyle hareket ediyor. Sivilleri hedef alan bombalı saldırılar düzenlemesinin hiçbir izahı olamaz. Küresel güçlerin maşası olduğunun göstergesi. Bunu 40 yıla yakın zamandır yapıyor ama 15 Temmuz'dan sonra güvenlik güçlerinde bir zaaf oluşmuş gibi bir fırsatçılık gibi bombalı saldırılarla eylem yapması, Ceylanpınar’da 2 polisimizi yatağında şehit etmesi gibidir. Türkiye Cumhuriyeti 15 Temmuz'dan daha güçlüdür. Ya istiklal ya ölüm” dedi.

Işık: Bundan sonrasını PKK yöneticileri düşünsün

Milli Savunma Bakanı, bölge halkının güvenlik güçleriyle daha güçlü işbirliği kurmasını istedi.

“TSK içine sızmış hainleri kendi içerisinden çok büyük oranda temizlemiştir. PKK’nın içeriden destek alma şansı kalmamıştır. Bundan sonrasını PKK’nın yöneticileri düşünsün. Bölge halkının güvenlik güçleriyle işbirliği yapması gerekiyor. Halkımız bu konudaki hazırlıkları en yakın güvenlik gücüne bildirme noktasında çok hassas, bunu artırmaları yerinde olacak.”

Son 24 saat içinde Türkiye’de iki farklı terör saldırısı daha oldu.

Van ve Bitlis’te terör saldırıları

Van'ın İpekyolu İlçesi'ndeki 2 Nisan Polis Merkezi ve Polisevi'ne yine bomba yüklü araçla yapılan saldırıda 1’i polis 3 kişi öldü. Saldırıda 20'si polis 73 kişi de yaralandı. Saldırıyı yaptığı belirtilen kişilerden biri yakalandı.

Dün PKK ile güvenlik güçleri ile çıkan çatışmada bir köy korucusunun hayatını kaybetmesinin ardından çıkan Bitlis’in Hizan ilçesinde geniş çaplı operasyon başlatıldı. Bölgedeki operasyonu tamamlayıp dönüşe geçen askeri konvoyun Gayda köyü yakınlarından geçtiği sırada el yapımı patlayıcılar infilak ettirildi.

Saldırıda 5 asker hayatını kaybederken 6 asker yaralandı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG