Erişilebilirlik

Türkiye Suriye’ye Yaptırım Paketi Hazırlıyor


Türkiye Suriye’ye Yaptırım Paketi Hazırlıyor
Türkiye Suriye’ye Yaptırım Paketi Hazırlıyor

Erdoğan, BM'in Şam hükümetini kınamamasına rağmen Türkiye’nin bu ülkeye karşı yaptırıma hazırlandığını açıkladı

Başbakan Erdoğan, Güvenlik Konseyi’nin Şam hükümetini kınamamasına rağmen Türkiye’nin bu ülkeye karşı yaptırıma hazırlandığını açıkladı.

Başbakan, Güney Afrika Cumhuriyeti’nde yaptığı konuşmada, Güvenlik Konseyi’ndeki gelişmeler ve Türkiye’nin planları hakkında bilgi verdi.

Güvenlik Konseyi’ne sunulan Suriye’yle ilgili karar tasarısı, Rusya ve Çin’in vetosuna takıldığı için kabul edilmedi. Tasarıda, Şam hükümeti, cinayet ve katliamlara son vermemesi halinde yaptırımla tehdit ediliyordu.

Tasarı metninde, iki ülkenin vetosunu önlemek için üç kez değişiklik yapılmasına rağmen, üç ülkeyle birlikte Güney Afrika da oylamaya katılmadı.

Güney Afrika’nın Uluslararası İlişkiler ve İşbirliği Bakanlığı’nda dış politikası konusunda bir konuşma yapan Başbakan, Türkiye’nin Suriye'deki gelişmeleri yakından takip ettiğini söyledi ve devamla şöyle dedi:

“Suriye liderliğinin tüm reform vaatlerine rağmen gereken adımları atmadığını ve halkın sesini halen baskı ve şiddetle susturmaya çalıştığını görüyoruz. Yönetimin halkın gözündeki meşruiyetini ve güvenini kaybetmekte olduğu bir aşamadayız,” dedi.

BM’deki vetonun yaptırım planlarını engellemeyeceğini belirten Erdoğan, Türkiye’yle Suriye arasında 910 kilometre sınır bulunduğunu hatırlatarak, “Bu sınırdan öte akrabalık bağlarımız var. Bu akrabalık bağlarının bize yüklediği sorumluluk var. Bu noktada sessiz kalmamız mümkün değil. Ya burada hak ve özgürlükler noktasında egemen bir hayat olacak, demokrasi, halkın sesi, halkın iradesi hâkim olacak ve yahut da burada yönetim halkın iradesi istikametinde gerçekleşecektir,” dedi.

Başbakan konuşmasına şöyle devam etti:

''Düşünebiliyor musunuz? Lazkiye şehrini denizden bombalıyorlar, Hama, Humus. Sayın Beşar'ın babasını hatırlattı bize. Böyle bir uygulamayı şimdi adeta o yanlışı miras almış gibi devam ettirmenin gayretini görüyoruz. Bunlara, tabii 'iyi yaptınız' demek mümkün değil. Eğer özgürlüğün kavgasını veriyorsak, demokratik sistemin kavgasını veriyorsak, 40 yıl olağanüstü hal ile yaşayan bir Suriye'ye 'böyle devam et' diyemezsiniz veya tek partili bir hayata o insanları mahkûm edemezsiniz.''

Başbakan Erdoğan, Güney Afrika Cumhuriyeti (GAC) Cumhurbaşkanı Yardımcısı Kgalema Motlanthe’nin daveti üzerine üç günlük resmi bir ziyaret için bu ülkede bulunuyor. Başbakana bakanlar, parlamenterler, bürokratlar ve işadamları da refakat ediyor.

GAC Cumhurbaşkanı Yardımcısı Mothlanthe, Erdoğan’ın davetini kabul ederek geçen Mayıs’ta Türkiye’yi ziyaret etmişti.


XS
SM
MD
LG