Erişilebilirlik

Türkiye Suriye’de Ne Kadar Daha İlerler? 


Geçen hafta Amerikan Özel Kuvvetleri, Özgür Suriye Ordusu savaşçıları, “Amerikalılar’ı keseceğiz, Amerikan emperyalizmine hayır” sloganları atarken El-Rai’den çekildi.

Youtube yüklenen video, Türkiye’de muhalefet partilerinin dile getirdiği Özgür Suriye Ordusu’nun radikallerle güçlü bağlantıları olduğu iddialarını güçlendiriyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan New York’a gitmeden önce yaptığı açıklamada, bu olayın Washington’ın başarısızlığa uğrayan Suriye politikası nedeniyle olduğunu söyledi.

Ankara, Özgür Suriye Ordusu güçlerinin ılımlı Suriyeli muhaliflerden oluştuğunu belirtiyor.

Cumhuriyet’ten Kadri Gürsel’e göre bu güçler iyi donatılmış durumda.

Gürsel, “Bunlar Katar ve Suudi parasıyla silahlandırılmış, eğitilmiş. CIA’nin yardımıyla Türkiye tarafından organize edilmiş 8-10 grup” diyor.

Ankara, yıllarca Suriye’de radikal gruplara göz yummakla suçlandı. Batılı müttefikler, Türkiye’nin radikal gruplarla mücadelede daha fazlasını yapabileceğinden şikayet ettiler, Ankara bunu reddediyor.

Uzmanlar, Suriye’de muhalif güçler oluşturmanın karışık olduğunu, grupların yeniden kendini adlandırdıklarını ya da bir başka gruba katıldıklarını belirtiyor.

Al-Monitor’den Semih İdiz’e göre, Özgür Suriye Ordusu Türkiye’nin desteği ve Cerablus’u almasıyla uluslararası alanda dikkat çekmiş durumda.

İdiz, “Cerablus’u kontrol ediyorlar. Türkiye kendisinin orayı yönetmeyeceğini, insanların askerlerinin, Özgür Suriye Ordusu’nun bölgeyi yöneteceğini belirtiyor” dedi.

Uzmanlar, Rusya ve İran’ın taktiksel olarak şimdiye kadar Türkiye’nin askeri müdahalesine onay verdiklerini belirtiyor. Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suriye’de 5 bin kilometrekarelik güvenli bölge oluşturulması fikri durumu değiştirebilir.

Gürsel, “Özgür Suriye Ordusu, Türkiye’nin desteği olmadan operasyon yürütemez ve bu da Türkiye’yi daha çok Suriye’nin içine çekecek. Bu Türkiye’yi Suriye güçleri, Rusya çıkarları, Hizbullah PYD ile iletişime daha fazla yaklaştırır, bu tehlikeli bir durum” dedi.

Bu eleştirilere ek olarak uzmanlar, Ankara’nın Özgür Suriye Ordusu’nu kontrol etmekte zorlanabileceğini belirtiyor. Bazı ÖSO komutanları Halep’e doğru yürünmesi gerektiğini söylüyor. Aydın Selcen, a former senior Turkish diplomat who served extensively in the region, warns the risks are growing for Ankara in its Syrian military operation.

Eski bir diplomat olan Aydın Selcen’e göre Ankara için riskler artıyor. Selcen, “En kötü olasılık, Suriye’deki askeri operasyon kontroldan çıkması” diyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG