Erişilebilirlik

Türkiye-Suriye Krizi Almanya'nın Gündeminde


Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle
Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle
Suriye'den atılan top mermisinin Akçakale'ye düşmesi ve olayda beş kişinin hayatını kaybetmesinin ardından Türkiye'nin tepkisi ve Suriye tarafındaki tank ve topları vurması 3 milyona yakın Türk kökenli göçmenin yaşadığı Almanya’da da büyük yankı buldu.

Gazeteler ve televizyondaki haber programları iki gündür konuyu ilk sırada işlerken, hükümet adına açıklama yapan Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle Suriye’nin şiddetini sert bir şekilde kınadıklarını, Şam yönetiminin bu olaydan dolayı özür dilemesini ve Akçakale’de hayatlarını kaybedenlerin ailelerine de tazminat ödemesini istediklerini belirtti. Westerwelle’nin meslektaşı Ahmet Davutoğlu ile telefon görüşmesi yaptığı ve tüm haklı konumuna rağmen Türkiye’nin sağduyulu tepki vermesini ifade ettiği de açıklandı.

Alman basınında çıkan haber ve yorumlarda da, Suriye’nin top atışlarıyla Türkiye'nin toprak bütünlüğünü ihlal etmesi provakasyon olarak değerlendirdi ve Türkiye’nin tepkisi genelde anlaşılabilir ve yasal bir tavır olarak değerlendirildi. Ancak birçok yorumcu bu gelişmeler sonrasında bölgede çok tehlikeli bir durumun oluştuğunu ve Suriye’deki şiddet olaylarının yayılmasının söz konusu olabileceğini vurguladı.

Nitekim Spiegel dergisinde çıkan ‘Erdoğan ateşle oynuyor’ başlıklı yorumda, Başbakan Erdoğan’ın Suriye’de rejim değişikliği arzuladığı ve böylece Türkiye’nin Ortadoğu’daki önemini artırmayı amaçladığı yazılı. Zeit gazetesi ise Türkiye’nin ‘güç gösterisi’ yaptığını, ancak sıcak bir savaşa girmekten kaçınacağını savunuyor. Batılı müttefiklerinin dayanışma mesajlarına rağmen Ankara’ya savaş istemedikleri yönündeki mesajı da diplomatik yollardan ulaştırdıklarını savunan Zeit, Türkiye’de PKK’nin terör eylemlerinin artığı bir dönemde Başbakan Erdoğan’ın da komşusu Suriye ile savaşa girmek istemeyeceğini belirtiyor ve aksi takdirde Türkiye’nin büyük bir krizle karşı karşıya kalacağını dile getiriyor.

Yeşiller Partisi Berlin Eyalet Parlamentosu Milletvekili Özcan Mutlu, başta Almanya olmak üzere Türkiye’nin batılı müttefiklerinin Ankara’dan tüm bölgedeki tehlikeli durumu göz önünde bulundurarak hareket etmesini bekledikleri görüşünde.

Öte yandan muhalefetdeki Sol Parti, Türkiye-Suriye sınırında yaşanan gelişmelerle ilgili tarafsız soruşturma yapılması çağrısında bulundu ve Alman hükümetini bu konuda aracı olmaya çağırdı.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG