Erişilebilirlik

'Türkiye Suriye Konusunda Kendini Çok Ön Plana Atmamalı'


'Türkiye Suriye Konusunda Kendini Çok Ön Plana Atmamalı'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:40 0:00
Başkent Washington’da bu hafta Kongre ve yönetim yetkilileriyle görüşen TÜSİAD heyeti, temaslarını Türk basınına değerlendirdi. TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, görüşmelerde Suriye, İran gibi bölgesel konuların ele alındığını, Amerika’nın özellikle bölgesel sorunlarda Türkiye’ye rağmen çözüm olmayacağını anladığını söyledi.
TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, Washington’da bulundukları süre içinde hükümet görevlileri, Kongre üyeleri ve sivil toplum örgütleriyle biraraya geldiklerini söyledi. Boyner, seçimler sonrasında Amerika’nın yeni bir döneme girdiğini, bu yeni dönemde de Başkan Barack Obama’nın Kongre’de Türkiye ile ilgili konularda desteğe ihtiyacı olduğunu vurguladı. Boyner bu yüzden de Kongre’deki temaslarına özel önem verdiklerini kaydetti.

“Amerika Türkiye’ye rağmen çözüm olmayacağını biliyor”

Boyner, temasları sırasında Amerika’nın nabzını da tutma şansını elde ettiklerini, bu çerçevede özellikle de mali uçurum nedeniyle, ekonomik sorunların Washington’un gündeminde öne çıktığını gördüklerini söyledi. Ümit Boyner, seçimler sonrasında Amerika’nın uluslararası ilişkilerde önceliği Asya’ya kaydırma hedefinde olduğuna da dikkati çekti, ancak yine de Ortadoğu’nun Amerika için hala önemini koruduğunu kaydetti.

Boyner, “Temaslarımızda şunun altını çizmeye çalıştık, özellikle Arap Baharı’nda sonra Türkiye’nin de içinde bulunduğu bölgede yaşanan sorunlar açıkçası, Amerika’nın kolaylıkla Ortadoğu’yu bir kenara iterek, tüm dış politikasını Asya’ya yöneltmesi ne kadar gerçekçi olacak bilmiyorum. Ama şunu da gördük, bölgedeki ortam Amerika için hala öncelik konusu,” dedi.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner Washington’da Suriye ve İran konularının gündemde olduğuna dikkati çekti. Boyner, “Amerika’nın bu konularda Türkiye ile sürekli temas halinde olduğunu; bu sorunlara çözüm üretirken Ankara’nın çözümün bir parçası olması gerektiği görüşünü taşıdıklarını gördük,” dedi.

“Türkiye Suriye konusunda uluslararası planda kendini öne atmamalı”

Boyner, Washington temasları sırasında Türkiye’nin İran’la enerji alışverişinin de gündeme geldiğini söyledi ve “TÜSAD heyeti olarak Türkiye’nin İran ile ilişkisi bakımından farklı konumda görülmesinin altını çizdik. Neticede, enerji konusunda tek bir ülkeye bağımlı hale gelemeyiz. Bu hassasiyeti de bir ölçüde görüyorlar,” dedi.

Ümit Boyner, Suriye konusunda Amerika’nın gündeminde doğrudan müdahale ihtimali bulunmadığı kanaatine vardıklarını söyledi, Türkiye’nin Suriye politikasıyla ilgili bir soru üzerine de Ankara’nın uluslararası boyutta kendini çok öne atmaması gerektiği görüşünü savundu.

Boyner, “Dış politika açıkçası ülkelerin kendi çıkarlarını veya güvenliklerini azami ölçüde olumlamak üzerine yapılması gereken bir şey, ama tabii ki Arap Baharı ile birlikte bölgemizde demokratikleşme ile uzun vadede daha olumlu, daha istikrarlı bir ortama kavuşacağımızı hepimiz düşündük. Zannediyorum Arap Baharı'nın başlangıcındaki beklentimiz ve pozisyonumuzla, şimdi bölgenin geldiği konum arasında bir fark var. Dış politika da biraz bunu yönetmeyi gerektiriyor. Açıkçası, Türkiye burada kamuoyu hassasiyetlerini gözetmek zorunda. Uluslararası boyutta kendimizi çok da öne atmamalıyız, burada uluslararası anlaşmalara uygun ve Türkiye'nin de çıkarlarını göz önüne koyacak şekilde hareket etmek uzun vadede daha yapıcı olacaktır,'' dedi.
“1990’ların atmosferine dönmek Türkiye’ye yararlı olmaz”

Boyner, milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasıyla ilgili bir soru üzerine de iç politika değerlendirmesi yaptı ve “Biz bu sorunun çözümünde 1990'lı yılların atmosferine dönmenin Türkiye açısından yararlı olmayacağını düşünüyoruz. Ama bu açıkçası hukuki bir konu. Kürt sorununun çözümü biraz yeni bir yaklaşım ve biraz cesaret gerektiriyor, bence 1990'lı yılların bazı alışkanlıklarından veya 1990'lı yılları hatırlatacak bir takım şeylerden kaçınmak Türkiye için daha olumlu olur,” dedi.

Amerika ile serbest ticaret gündemde

Temaslarında Türkiye ile Amerika arasındaki ekonomik gelişmeleri de değerlendirdiklerini söyleyen Boyner, ikili ticaret dengesinin hala Türkiye aleyhine devam ettiğini ifade ederek, bu konularda yapılabileceklerin, özellikle de makro yatırımlar açısından ele alındığını vurguladı. Boyner, görüşmelerinde Amerika ile Türkiye arasında serbest ticaret anlaşması veya serbest ticaret bölgeleri konularının da gündeme geldiğini de kaydetti.

Boyner, ayrıca Dünya Bankası tarafından yapılan Bilgi Danışma Kurulu toplantısına katıldı. Türkiye’den tek temsilci olarak bu toplantıya katılan Boyner, 15 kişilik danışma kurulunun Dünya Bankası’nın yeniden yapılanma çabalarına katkıda bulunduğunu söyledi, bu yapılanmanın da bankayı kalkınmayı finanse eden bir kuruluştan çok sosyal projelere ve kalkınmaya doğrudan bilgi temelinde çözümler üreten bir yapıya dönüştürmeyi hedeflediğini de kaydetti.

Başkan Ümit Boyner, yeni başkan adayı Muharrem Aydın, Cansen Başaran, İlkem Şahin, Volkan Vural ve Soli Özel’den oluşan TÜSİAD heyeti Washington temasları sırasında Temsilciler Meclisi Gregory Meeks ve Dan Burton’la bir yuvarlak masa toplantısı yaptı. Yine TÜSİAD temasları çerçevesinde Temsilciler Meclisi üyesi Virginia Foxx tarafından verilen davete de aralarında Ed Whitfield ve Ileana Ros-Lehtinen de bulunduğu 19 kadar Kongre üyesi katıldı. TÜSİAD heyeti Dışişleri Bakanlığı’nda da Ekonomi ve Ticaretten Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Jose Fernandez ile görüştü.
  • 16x9 Image

    Melek Çağlar

    Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG