Erişilebilirlik

Türkiye Rusya’yı Şikayete Hazırlanıyor


Türkiye, Türk ihracatçısına ait sebze ve meyveleri gümrükte bekleten Rusya Federasyonu’nu Dünya Ticaret Örgütü’ne şikayet etmeye hazırlanıyor. Bugün Ankara’da Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin 2015 yılı ihracat verilerini açıkladığı toplantıda konuşan Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Rusya’nın tavrının Dünya Ticaret Örgütü kurallarına aykırı olduğunu söyledi.

Elitaş, ‘‘Rusya’nın açıkçası gümrükteki malları gereksiz yere bekletmesi firmalarımızı yasaklayıcı ve kısıtlayıcı muamelelere tabii tutması Dünya Ticaret Örgütü kurallarına aykırıdır. Süreci çok yakından takip ediyoruz. Dünya Ticaret Örgütü hukuku çerçevesinde haklarımızı sonuna kadar kullanacağız. Rusya’nın ticaret kuralları dışında ortaya koyduğu bütün yanlışların hukuk nezdinde takip edilecektir’’ dedi.

Elitaş: Rusya’ya yaptığımız ihracat %40 düzeyinde azaldı

Ekonomi Bakanı’nın verdiği bilgilere göre, Türkiye ile Rusya Federasyonu arasındaki dış ticaret rakamlarının Rus uçağının düşürülmesinden önce de %40 civarında düşüş kaydetmiş olduğunu da rakamlarla açıkladı.

‘‘Rusya’yla başlayan yaptığımız ihracat, 1 Ocak-23 Kasım tarihi arasında %40 a yakın azalmış. 2014 yılında bu tarihler arasında 5 milyar 457 milyon dolar ihracat yapmış iken 2015’te 3 milyar 400 milyon dolara gerilemişiz. Olayın başladığı ilk gününden itibaren Rusya’ya yaptığımız büyük düşüş olmuş. 26 Kasım’da ihracat %75, 28 Kasım’da %99 azalmış ama sonra biraz toparlamış. 2014 yılı genelinde yaptığımız ihracat 6 milyar 72 milyon dolar olmuş 2015 ise 3 milyar 679 milyon dolara düşmüş.’’

Elitaş: Bazı küçük Rus kentlerinde Türk firmalara yönelik tehditler olduğu bilgisi var

Rusya’nın bazı küçük kentlerinde yerel yöneticilerin Türk şirketlerine ve yatırımcılarına baskılar yaptığı ve tehditler ettiği yönünde bilgilere sahip olduklarını söyleyen Ekonomi Bakanı, Rus muhataplarına ticareti kuralları uygun yapmaları çağrısında bulundu. Elitaş, bazı basın yayın organlarında çıkan haberlere atıfta bulunarak Rusya Federasyonu’nun Türkiye’den yaş sebze ithalatına ambargo uygulayarak aslında kendi tüketicisini cezalandırdığını ifade etti.

Elitaş: Rusya, bu yaptırımlarla kendi tüketicisine zulmediyor

‘‘Şunu bir kere iyi bilinmesi gerekir ki Rus idareciler, Türk ihracatçısını cezalandırmaya kalkarken aslında kendi vatandaşına zulüm yapmaktadır. Türkiye ile uzun yıllardır ortaya çıkan iyi ilişkiler, Türkiye ile ticareti iyi seviye çıkardı. Şimdi yaş meyve sebzenin en büyük tedarikçisi Türkiye iken ‘almıyorum’ diyerek kendi ülkesinde enflasyonu üst seviye çıkarmıştır. Bir adet domates altı lira olmuş, 2 dolara çıkmış. Bu Türk ihracatçısına verilen bir ceza değil, Rus tüketiciye zulümdür.’’

Ekonomi Bakanı, bu sözlerinin ardından Rusya’yı aklı selime uygun davranmaya davet etti.

Rusya: Ankara istediği yere şikayet edebilir, bu sırtımızdan aldığımız darbeye verdiğimiz en hafif cevap

Elitaş’ın açıklamalarına Rusya Federasyonu’ndan yanıt gecikmedi. Rus haber ajansı Ria Novosti’ye konuşan Rusya Federasyon Konseyi Savunma Komitesi Başkan Yardımcısı Frants Klintseviç, ‘‘Ankara istediği kadar ve istediği yere şikayette bulunabilir. Rusya'nın Türkiye'ye uyguladığı yaptırımlar sırtımızdan aldığımız darbeye verdiğimiz en hafif cevap" sözleriyle Rusya’nın yaptırımlara devam edeceğinin işaretini verdi.

Klintseviç, ‘‘Türk hükümeti uçağı vurma talimatını verirken ne olacağını düşünüyordu ki? Bu trajik olaydan sonra iki ülke arasındaki ilişkilerin değişmeyeceğini, Rus turistlerin önceden olduğu gibi Alanya, Belek ve Kemer'deki otelleri dolduracağını ve Türk iş sektörünün hala kendini evinde gibi hissedeceğini mi düşünüyorlardı? Tamamen saçmalık. Bunların önceden düşünülmesi gerekirdi’’ dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG