Erişilebilirlik

‘Türkiye Rusya’dan Özür Dilemeyecek’


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin haklılığını anlatmak için uluslararası medyaya yaptığı açıklamalarda Rusya’dan özür dilemeyeceklerini bildirdi. Erdoğan, uçak düşürüldükten sonra Putin’i aradığını ancak cevap alamadığını da belirtti.

Rusya’yla uçak düşürme krizini ‘düşürmek’ isteyen Türkiye, benzer bir ihlal olması halinde aynı karşılığı vermekten vazgeçmeyecek. CNN International yayınına katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ‘özür’ talebine net bir şekilde kapıları kapadı.

Erdoğan, “Özür dilemesi gereken bir taraf varsa, bunun biz olmadığımızı düşünüyorum. Hava sahamızı ihlal edenler özür dilemeli” dedi.

Türkiye’nin haklılığını anlatmak için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklama yaptığı tek kanal CNN International değildi. Erdoğan, France 24 kanalına verdiği mülakatta da Rus uçağının düşürülmesinin ardından Rusya lideri Putin’i aradığını ama cevap alamadığını söyledi.

Erdoğan: ‘Aynı ihlal bugün yapılsa aynı karşılığı vermek durumundayız’

Her ne kadar Başbakan Ahmet Davutoğlu ‘sınır ihlali karşılık verilsin’ emrini bizzat kendisinin verdiğini açıklasa da, Türk dış politikasının temel aktörü olarak görülen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün muhtarlara yaptığı konuşmada Türkiye’nin bu süreçte geri adım atmayacağını yineledi.

“Rusya'nın açıklamalarını üzüntüyle takip ediyoruz birbirimizi bu anlamda tehdit etmemizi gerektirmez. Çok yönlü ve çok güçlü ilişkilerimizin olduğu Rusya'yı herhangi bir sınır ihlali olmadan hedef almamız için sebep yoktur. Aynı ihlal bugün yapılsa Türkiye yine aynı karşılığı vermek durumundadır. Tehditlerle, ‘ortak projeler durdurulabilir, bazı münasebetler kaldırılabilir’ yaklaşımları siyasilere yakışıyor mu?”

Erdoğan’dan Putin’e ‘IŞİD’den petrol aldığımızı ispatlamazsan müfterisin’

Siyasiler ve askerlerin duygusal açıklamalar yapmak yerine diyalog içinde olması gerektiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı, Putin’in Türkiye’yi IŞİD’den petrol almakla suçlamasına da tepki gösterdi.

Türkiye’nin petrol aldığı yerlerin başta Rusya ve İran olmak üzere belli olduğunu belirten Erdoğan, “Şimdi diyorlar ki DAİŞ'ten Türkiye petrol alıyormuş. Yetkili makamlarda olanlar bunu söylüyor. Çok ayıp yazıklar olsun. IŞİD'den bizim bu şekilde petrol aldığımızı iddia edenler bu iddialarını ispatla mükelleftir. Aksi takdirde bu ülkeye kimse iftira atamaz. Ben onları müfteri olmakla sıfatlandırırım. IŞİD çıkardığı petrolü Esad'a satıyor. Parayı oradan alıyor. Para kaynağı da belli zaten. Para kaynağı da belli. Biz bu noktaya gelmek istemezdik. IŞİD' in hem silah hem finans gücünün arkasında illa bir yer aranacaksa ilk bakılacak yer Esad rejimi olmalıdır. Onunla birlikte hareket eden ülkeler olmalıdır” dedi.

Erdoğan: ‘Rusya IŞİD’le mücadele etmiyor, Lazkiye’nin kuzeyini boşaltmak istiyor’

Erdoğan konuşmasında dün Rus uçakları tarafından Suriye’nin Azez kentinde vurulan iki tırı da gündeme getirdi. Saldırı sonrası yapılan ilk açıklamalarda Türk insani yardım kuruluşu İHH’ya ait olduğu söylenirken İHH yetkilileri bu iddiaları yalanlamıştı:

“Dün iki tane insani yardım götüren TIR, ne yazık ki bombalamak suretiyle yandı. 3 kişi şehit, 7 kişi yaralı. İnsani yardım götürüyor dikkat edin. Ne diyorlar dünyaya? Biz IŞİD ile mücadele ediyoruz. Kusura bakmayın IŞİD ile mücadele etiğiniz falan yok. Siz sadece Lazkiye'nin kuzeyini boşaltmak için rejim ile el ele oradaki maalesef Türkmen kardeşlerimizi, Suriye vatandaşlarını öldürüyorsunuz."

Türkiye’nin Esad rejimine karşı savaşan Bayırbucak Türkmenleri’ni desteklemeyi sürdüreceğini ifade eden Türkiye’nin IŞİD’i 2005’teki ilk yapılanmasından beri terör örgütü olarak tanıdığını belirterek bu yapıdan en çok zarar gören ülkenin Türkiye olduğunu söyledi.

CHP: ‘Türkiye’yi ateş çemberine atıyorlar’

Muhalefetten iktidarın Suriye politikası ve bu bağlamda Rusya’yla yaşadığı kriz hakkında bugün muhalefetten iki farklı açıklama geldi. CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Çarşamba günü konuşan CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun bıraktığı yerden ana muhalefetin eleştirilerini sürdürdü.

Gök, “Dış politika ve Suriye politikasında yaşanan kötü yönetimin yol açtığı bugünkü tabloda cumhuriyet tarihinin en kritik dış soruların içinden geçiyoruz. Komşusu kalmayan Türkiye'nin tek komşusu Rusya ile yaşadığı sorunun devasa boyuta geleceği görülüyor. Bu iktidarın bu sorunu çözme şansının olmadığı günlerden geçiyoruz. Türkiye'yi ateş çemberine atıyorlar” dedi.

Bahçeli: ‘Türkiye’nin korkutulması ve pısmasını beklemek beyhude bir çabadır’

Milliyetçi Hareket Partisi ise Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye sınırını ihlal eden uçağın düşürülmesine tam destek verdi. Yazılı bir açıklama yapan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, AKP hükümetinin Rusya’ya karşı takındığı tutuma tam destek verdi.

MHP lideri, “Rusya Federasyonu'nun 3 Ekim'den bu tarafa Suriye rejimini arkalayarak Türk Hava Sahası'na uluslararası hukuka aykırı şekilde tecavüz ettiği bilinen bir gerçektir. Ayrıca Bayırbucak Türkmenleri'ni havadan bombalayarak soydaşlarımıza düşmanca davrandığı, Türkmen Dağı'na ölüm yağdırdığı ve dolayısıyla Türkiye'nin sabır ve tahammülünü zorladığı da ortadadır. Türkiye'nin korkutulması, taviz vermeye zorlanması, pısması ve meşru çizgisinden koparılması beyhude bir çabadır” dedi.

Bahçeli: ‘Bayırbucak, Sibirya’da değil’

Rusya’nın Sovyetler Birliği iken 1983 yılında Kore Hava Yolları’na ait bir ticari uçağı 269 yolcusuyla hava sahası ihlali gerekçesiyle düşürdüğünü anımsatan Devlet Bahçeli, Rusya’nın saldırganlıklarla dolu bir sicile sahip olduğunu ifade etti.

MHP lideri, “Kırım'dan sonra, Suriye'deki Türkmenlere yönelik acımasız ve insanlığı hiçe sayan silahlı müdahaleler insanlık vicdanına sığmadığı gibi uluslararası hukuk ve düzene de tamamen muhalif bir uygulamadır. Hükümet Bayırbucak Türkmenlerini yalnız ve sahipsiz bırakmamalıdır. Türkmen Dağı Sibirya'da değildir. Bayırbucak Türkmenleri Rusya Federasyonu'nun sınırları içinde de değildir. Komşuluk hukukunun, siyasi ve ekonomik ilişkilerin sağlıklı ve dengeli sürebilmesi için Rusya Federasyonu'nun daha sorumlu ve soğukkanlı haraketi şüphesiz ki elzemdir” dedi.

Türkmenler çatışmalardan kaçıyor, Rusya Türkiye’deki vatandaşlarını çağırıyor

Bu arada Suriye’nin kuzeyindeki çatışmaların artmasının ardından kamplarda yaşayan 80 Türkmen Hatay’ın Yayladağ ilçesinden Türkiye’ye giriş yaptı.

Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’deki Rus vatandaşlarına terör gerekçesiyle ülkelerine geri dönme çağrısında bulundu. Başkanlıktan yazılı açıklamada, “Türkiye’de terör tehdidi bulunduğu için vatandaşlarımızın bu ülkeye gitmemeleri için yaptığımız tavsiyeyi yineliyoruz. Türkiye’de bulunanların da bir an önce Rusya’ya dönmelerini öneriyoruz. Bu çağrı, Türkiye’ye turizm acenteleri dışında özel ziyaret gerçekleştiren vatandaşlarımız için de geçerli” dendi.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG