Erişilebilirlik

Türkiye Ricciardone’nin Sözlerini Tartışıyor


Amerika'nın Ankara Büyükelçisi Francis J. Ricciardone
Amerika'nın Ankara Büyükelçisi Francis J. Ricciardone

Önceki gün yargı sistemini hedef alan sözleri üzerine AK Parti yetkililerince eleştirilen Büyükelçi bugün Ankara’da Dışişleri Müsteşarı Sinirlioğlu ile görüştü

Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçisi Francis Ricciardone’nin sözlerini tartışıyor. Büyükelçi, önceki gün ulusal gazetelerinin Ankara temsilcileriyle yaptığı sohbet toplantısında Türkiye’deki siyasi davaları ve uzun tutukluluk sürelerini eleştirmişti.

Mehmet Haberal, Mustafa Balbay ve Engin Alan’ın cezaevinde olduklarını belirten Ricciardone, “Askeri liderleriniz aynı şekilde, onlar da terörist gibi hapse konuldular. Onlara bu ülkeyi koruma görevi verilmiş ama hapse konuldular. Profesörler, eski YÖK Başkanı demir parmaklıklar arkasında. Tam anlaşılmayan 16 yıl önceki çalışmalarla ilgili belirsiz suçlamalarla hapse konuldular. Hukuki bir sistemin sonuçları bu şekilde olursa kafalar karışır. ABD ve Avrupa mahkemelerinin buna anlam vermesi zor olacaktır,” demişti.

Hüseyin Çelik’ten Ricciardone’ye ‘haddini bil’ çıkışı

İşte bu sözler Adalet ve Kalkınma Partisi’nde büyük tepki yarattı. Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, Kanaltürk televizyonunda yayınlanan “Bunu Konuşalım” isimli programda büyükelçiyi “haddini aşmak”la suçladı.

Çelik, "Ricciardone, Türkiye'ye gelir gelmez, buna benzer bizim iç meselelerimizle ilgili laflar etmişti. O zaman Başbakan kendisine 'acemi büyükelçi' demişti. Öyle anlaşılıyor ki bu geçen süre içinde Sayın Ricciardone haddini bilmeyi öğrenememiş. Siz bir diplomatsınız, içeriğine tam vakıf olmadığınız, tüm detaylarını bilmediğiniz bir meseleden dolayı, nasıl bir ülkenin içişleriyle ilgili, yargı sistemiyle ilgili ahkam kesersiniz? Bu hakkı size kim veriyor?” dedi.

Bozdağ: Fevkalade yanlış

Çelik’in bu sözlerine Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ da destek verdi. Hükümetin etkili ismi, “Büyükelçiler, kendi işlerine bakmalı, kendi işlerini iyi yapmalı. Türkiye'nin yargısına, içişlerine ilişkin müdahale anlamına taşıyan değerlendirmelerden uzak durmalıdır. Fevkalade yanlış, göreviyle bağdaşmayan açıklama olarak görüyorum. Umarım tekrar etmez,'' diye konuştu.

Bu açıklama trafiğinin ardından Büyükelçi Ricciardone’nin Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığı haberi kulislerde yankılandı.

Bu haberi doğrulayan AK Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, ''Sayın ABD elçisi, 15.30'da Dışişleri Bakanlığı'na gidecek. Aslında bilmeniz gereken şey şu, daha önce ABD elçiliğine yönelik bir canlı bomba eylemi ve onun sonucunda meydana gelen gelişmeler var, bunu Sayın Müsteşarla paylaşmak üzere gidiyor. Ancak görüşme esnasında, benim gösterdiğim tepkiye benzeyen bir tepkinin gösterileceğini de tahmin etmeniz gerekiyor. Bu yönde dikkatinin çekilmesi ve uyarılması da söz konusudur,'' dedi.

Ricciardone, Dışişleri Müsteşarı’ndan Ladin’in damadının ABD’ye teslim edilmesini istedi

Büyükelçi, daha önceden bildirildiği gibi 15:30’da Dışişleri Bakanlığı’na geldi ve Müsteşar Feridun Sinirlioğlu’yla yaklaşık 2 saat 15 dakika süren bir görüşme yaptı.

Görüşmede Ricciardone, büyükelçiliğe yapılan saldırı sonrası verilen desteğe teşekkür ederken yakalanan ve sınır dışı edilmek üzere Ankara Emniyeti’nde tutulan El Kaide lideri Usame bin Ladin’in damadı Süleyman M.’nin ülkesine teslim edilmesini istedi.

Sinirlioğlu, büyükelçiye Türkiye’nin rahatsızlığını bildirdi

Dışişleri kaynaklarının verdiği bilgiye göre, Müsteşar Feridun Sinirlioğlu'nun ise görüşme sırasında Ricciardone’nin Ankara temsilcilerine yaptığı açıklamalar nedeniyle özellikle de yargılamalara ilişkin sözleri nedeniyle duyulan rahatsızlığı büyükelçiye aktardı.

Ricciardone’den Çelik’e üzüntü mektubu

Görüşmenin ardından Büyükelçi Ricciardone’nin AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik'e bir mektup göndererek basına yansıyan açıklamalarının yanlış anlaşılmasından dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirdiği ancak özür dilemediği ortaya çıktı.

ABD Büyükelçisinin Dışişleri Bakanlığı’ndaki toplantı öncesi gönderdiği mektupta, AK Parti çevrelerinde oluşan şüphelerin giderilmesi için basın kuruluşu temsilcilerine yaptığı açıklamaların tam metni de yer aldı.

Kılıçdaroğlu’ndan Ricciardone’ye destek

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da tartışmaya katıldı. Partisinin il başkanları toplantısı sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlanan CHP lideri, ''Bir ülkenin sorunları, bir başka ülkenin büyükelçisi tarafından dile getiriliyorsa oturup konuşmamız, düşünmemiz lazım. ‘Biz bu ülkeyi iyi yönetemiyoruz' anlamı çıkıyor orada. O nedenle acaba Sayın Başbakan bu konuda ne düşünüyor önce bunu bizim bilmemiz gerekiyor,'' diye konuştu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG