Erişilebilirlik

'Türkiye İran Konusunda Liderlik Üstlenebilir'


'Türkiye İran Konusunda Liderlik Üstlenebilir'
'Türkiye İran Konusunda Liderlik Üstlenebilir'

Ortadoğu Enstitüsü uzmanı Alex Vatanka, Türkiye’nin İran’ın nükleer programı konusundaki soruna çözüm bulunmasında liderlik üstlenebilecek durumda olduğunu söyledi. Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) iktidarının İran’a yönelik açılımının Tahran’da olumlu bir hava yarattığını anlatan Vatanka, son dönemde Suriye nedeniyle ikili ilişkilerin gerilmesine rağmen Türkiye’nin önemli bir konumda olduğunu savundu. Vatanka, Türkiye’ye, İran Meclis Başkanı Ali Laricani’nin gönderilmesinin de önemli bir işaret olduğunu vurguladı.

Vatanka, son dönemde Türkiye’yle Amerika’nın İran konusunda son derece yakın bir politika izlediğini de vurguladı.

Ortadoğu Enstitüsü uzmanı Alex Vatanka, İran’ın yaptırımlar nedeniyle çok ciddi baskı altında olduğunu, yaptırımlardan zarar görmeye başladığını, bu nedenle müzakerelere yeniden başlayabileceğini söyledi. Ancak Vatanka, İran’ın taviz verip vermeyeceği konusunda soru işaretleri bulunduğunu söyledi. Vatanka Amerikan yönetiminin İran’ın taviz vermesi için enerji sektörünü hedef alan yaptırımlara yöneldiğini; Asya ülkelerinin bu yaptırımlara uymasının son derece önemli ve etkili olabileceğini vurguladı.

Askeri çatışma olasılığının sınırlı olduğunu düşünen Vatanka, İsrail’in tek başına saldırı düzenlemesine de ihtimal vermediğini kaydetti.


Ortadoğu uzmanı Alex Vatanka’yla Söyleşi:



XS
SM
MD
LG