Erişilebilirlik

Türkiye PYD Tepkisinde Israrlı


Dışişleri Bakanlığı Hatay’daki sınır karakoluna Suriye tarafından ateş açılması üzerine bugün üçüncü kez YPG mevzilerine karşı ateş açıldığını açıkladı. Başbakan Davutoğlu, Azez'in düşmesine izin vermeyeceklerini bildirdi

Türkiye’nin hafta sonunda YPG mevzilerine yönelik operasyonuyla ilgili Dışişleri Bakanlığı’ndan açıklama geldi. Bakanlık Sözcüsü Tanju Bilgiç Hatay’daki sınır karakoluna Suriye tarafından ateş açılması üzerine bugün üçüncü kez YPG mevzilerine karşı ateş açıldığını duyurdu. Bilgiç, Türkiye’nin Suriye konusunda ilan ettiği angajman kurallarına bağlı kalarak hareket ettiğini de belirtti.

Sözcü Bilgiç, ABD Dışişleri Sözcüsü John Kirby’nin Türkiye ile PYD’ye eşdeğer tutarak yaptığı açıklamaları şiddetle protesto ettiklerini söyledi. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın İstanbul ziyareti sırasında PYD ile PKK ilişkisini açıkça gösteren her türlü belge ve bilgi paylaşımı yapıldığını vurgulayan Bilgiç, “Kirby'nin müttefiki Türkiye ile bir terör örgütünü aynı kefeye koyan açıklamalarını hayretle karşıladık” diye konuştu.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Halep bombardımanı sonrası çok sayıda Suriyeli'nin Türkiye sınırına gelmesi ile ilgili, “300 bin kişilik bir hareketlilikten bahsediliyor ama bunların hepsi sınıra yığılmış değil. 20 bin kişi Azez kasabasında boş okullara yerleştirildi. 10 bin kişi ise geri döndü. Sınırın ötesindeki sivil toplum kamplarında şimdilik yaklaşık 100 bin kişi kalıyor. Bu kişilere yardımlarımız devam ediyor. 23 Kasım'dan bu yana yaklaşık 7 bin 500 civarında Suriyeli ülkemize girmiş durumda” dedi.

Bilgiç, Türkiye'nin Suriyeli sığınmacıları Öncüpınar Sınır Kapısı’nın karşısındaki çadır kentte güvenli bölge talebi için beklettiği yönündeki iddiaya karşılık ise, “Bu çok komik bir iddia. İki buçuk milyondan fazla Suriyeli Türkiye'de bulunuyor. Aslında bu tür iddiaları gündeme getirenlere bakmak lazım. Bizim küsurat olarak yuvarladığımız Suriyeliler'i Avrupa ülkeleri almaktan imtina ediyor, çekiniyor. Son gelişmeler çerçevesinde Avrupa ülkelerindeki kamuoyunun, hükümetlerin buna nasıl tepki verdiğini görüyoruz. Bence çok gülünç ve yersiz bir iddia” yanıtını verdi.

“Suudi uçakları eğitim için Konya’da”

Suudi Arabistan’dan askeri uçak ve personel gelmesi ile ilgili de Tanju Bilgiç, hava savunma eğitimi çerçevesinde Konya'da Suudi Arabistan uçakları olduğunu ancak DAEŞ'e karşı mücadele eden uluslararası koalisyon kapsamında ise herhangi bir Suudi uçağı bulunmadığını açıkladı. Bilgiç, “Ancak önümüzdeki dönemde, alınan prensip kararı çerçevesinde Suudi Arabistan uçakları İncirlik'e gelecek. Bunda herhangi bir sıkıntı yok” bilgisini verdi.

Davutoğlu: Azez’in düşmesine izin vermeyeceğiz

Başbakan Ahmet Davutoğlu ise Ukrayna ziyareti öncesi operasyonların süreceğini ve Azez’in korunacağını söyledi. Davutoğlu, “Şu anda YPG unsurları Azez’den uzaklaştırıldı. Azez’e yaklaşırlarsa en şiddetli tepkiyi görürler. Azez’in düşmesine izin vermeyeceğiz. Çekilmezlerse o (Minnak) havaalanı kullanılmaz hale gelecek, bunu Biden’a da söyledim. Bu anlamda, Salih Müslim’in açıklamalarının anlamı yok. Türkiye’nin müdahalesi olmamış olsaydı şu anda Tel Rıfat ile Azez’i ele geçirmiş olacaklardı. Azez’e bir buçuk kilometre yaklaştıkları için biz uyardık. Biz, Rusya’yı da kaç kez uyardık. Yapmayın, sınırımıza yaklaşmayın, ihlal etmeyin, bu uyarıları dinlemedikleri için bu oldu. Aynı şekilde YPG’yi de uyardık. Fırat’ın batısına geçmeyeceksiniz, Azez’e de yaklaşmayacaksınız. Şimdi de uyarıyoruz, yaklaşmayacaklar” dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başkan Yardımcısı Joe Biden’a da YPG Azez’den çekilmezse askeri karşılık verileceğini söylediğini açıkladı. Rusya’nın tutumuyla bölgede tansiyonda yükselme yaşandığını belirten Davutoğlu, ABD’ye de PYD’nin Rusya destekli hareket ettiği yönünde mesaj verdi.

Davutoğlu“Bugün Türkiye’de PKK, Suriye’de YPG, Rusya’nın açık bir aracı konumundadır ve onun yayılmacı politikalarının piyonlarıdır. Bu piyon, kendisini DEAŞ’a karşı mücadele ediyorum diyerek meşrulaştırmaya çalışıyor. Peki, Azez ve civarında DEAŞ var mı? Yok. Peki, Halep’in kuzeyinde DEAŞ var mı? Yok. Orada ne arıyorlar? Bu doğru görülmezse, ileride daha başka sıkıntılar doğar. Bizim, tutumuzun son derece meşru bir temeli var. Birincisi, Türkiye kendi güvenliğini korumak için her türlü tedbiri alır. Hiçbir ülke Suriye’deki gelişmelerden Türkiye kadar etkilenemez. Dolayısıyla, bu güvenlik tedbirlerini almaktan tereddüt etmeyiz. İkincisi, Suriye içindeki gelişmeler bağlamında da ılımlı muhalefeti yok etmeye, Halep-Türkiye koridorunu Azez üzerinden de YPG’yle kapatmaya sonraki aşamada da Azez’in de doğusuna geçerek YPG’nin Kobani’den gelen gelmesi muhtemel YPG’lilerle birleşme teşebbüsleri karşısında Türkiye’nin tavrı başından belliydi. YPG, Fırat’ın batısına Afrin’in de doğusuna geçmeyecek” dedi.

Halep’ten Türkiye’ye yönelik göç dalgasıyla birlikte kara operasyonu ihtimalini de değerlendiren Davutoğlu, Ankara’nın talep ettiği güvenli bölge talebine olumlu yaklaşılmadığını anımsattı.

Türkiye, Cumartesi günü ilk kez YPG’nin Azez’in güneyindeki mevzilerine karadan topçu açmıştı. Sınır ötesine Pazar günü ikinci kez ateş açılması ile ilgili Ankara, angajman kurallarını işlettiklerini duyurmuştu.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG