Erişilebilirlik

Türkiye Pakistan'dan 'Gülen Okullarını' Kapatmasını İstiyor


Türkiye Pakistan’dan, darbe girişiminin arkasında olmakla suçladığı Fethullah Gülen’le bağlantılı eğitim kurumlarını kapatmasını talep etti.

Pakistanlı yetkililer, bir süredir Gülen’le bağlantısı olduğu iddia edilen eğitim grubuna karşı idari tedbir alma konusunun gündemde olduğunu açıkladı.

Ancak Türkiye’nin darbe girişiminden sonra baskılarını arttırdığı bildiriliyor.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan bir Pakistan Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, “Türkiye dost bir ülke ve onların kaygılarına hukuk kuralları ve adabına uygun bir şekilde yanıt vermeliyiz” açıklamasında bulundu.

Pakistan’da Gülen cemaatinin ticari ağıyla bağlantılı olduğu iddia edilen 22 okul faaliyet gösteriyor ve bu okullara binlerce Pakistanlı öğrenci kayıtlı. Ticari ağın adı ‘PAKTURK Uluslararası Okullar ve Kolejler’ olarak geçiyor.

Ayrıca yine cemaate yakın Rumi Forum adlı düşünce kuruluşunun bir kolu da Pakistan’da faaliyet gösteriyor. Rumi Forum, Türk uzman ve akademisyenlerin Pakistan Üniversiteleri’nde dersler vermesini sağlayarak iki ülke arasında kültürel ve entelektüel diyaloğu teşvik ediyor. Aynı şekilde Pakistanlı akademisyenler de Türkiye’deki üniversitelere davet ediliyor.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan Pakistanlı yetkili, Gülen cemaatine yakın okulların tamamen kapatılmasının büyük sorunlar yaratacağına dikkati çekerek, bu konuda “uygun bir çözüm bulunması” umudunu dile getirdi.

Yetkili, “Türkler’in bu okulların idaresini devralacak bir şirket ataması gerek. Bu okulların kapatılması öğrencilere ve derslerine zarar verir. Yönetim değişimi daha iyi bir seçenek olur” dedi.

Türkiye’nin İslamabad Büyükelçisi Sadık Babür, Gülen grubunun Pakistan’da büyük bir varlık gösterdiğini söylemiş, “Tüm dost ülkeler bu faaliyetleri önlemeli” diye konuşmuştu.

İslamabad’da dün gazetecilere açıklama yapan Babür, Türkiye’nin Pakistanlı yetkililerle yakın temasta olduğunu ve her alanda iyi işbirliği gösterdiklerini bildirdi.

Türkiye’nin Pakistan’la geleneksel devam eden dostluk ilişkileri, Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlık ve cumhurbaşkanlığı döneminde derinleşti ve genişledi.

Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, “kardeş Türkiye’deki” darbe girişimini kınarken, Erdoğan’la da ” Pakistan’ın “tam destek verdiğini ve dayanışma içinde” olduğunu vurguladı.

PAKTÜRK Uluslararası Okullar ve Kolejler adlı grup, darbe sonrasında yayınladığı açıklamada siyasi bir kişi ya da hareketle bağlantısı olmadığını bildirdi. Grup web sayfasında kendini “yardım amaçlı ve siyasi bağlantısı olmayan bir girişim” diye tanımladı ve Pakistan’da eğitim alanında insani kalkınma amaçlı kurulduğunu savundu.

Pakistan’daki Rumi Forum’un da, artan siyasi baskıları gerekçe göstererek web sitesinde “Chairman’s Message” başlıklı sayfadan Fethullah Gülen’in adını çıkardığı belirtiliyor. ,

Ayrıca Kamboçya ve Tanzanya'ya da 'Gülen okullarını kapatma' yönünde talepler ulaştığı yönünde haberler var. Ancak bu haberler doğrulanmadı.

Türkiye'de de Gülen hareketiyle ilişkilendirilen binden fazla özel okul, 1229 hayır kurumu ve vakıf, 19 sendika, 15 üniversite ve 35 sağlık kurumu kapatıldı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG