Erişilebilirlik

'Türkiye Önemli Şeyler Yapıyor'


Marie Harf
Marie Harf

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Marie Harf, Türkiye’nin IŞİD’le mücadele amacıyla kurulan koalisyon çerçevesinde “önemli şeyler” yaptığını söyledi.

Günlük basın brifinginde Kobani’deki son durumu değerlendiren Marie Harf, kenti IŞİD saldırısından korumaya çalışan Kürt güçlerine haftasonundan bu yana yeni hava sevkiyatı yapılmadığını söyleyince, gazetecilerden biri, bunun “Türkiye’nin memnuniyetsizliğiyle ilgili olup olmadığını” sordu. Bunun üzerine Amerikalı sözcü, yeniden sevkiyat yapılıp yapılmayacağını bilmediğini, ancak gerekli görülmesi durumunda yeniden yapılacağını bildirdi.

Bir başka gazeteci, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘Kobani’nin Türkiye için stratejik önemi var, ama Amerika için yok’ diye konuştu. Bunu nasıl yorumluyorsunuz?” diye sorunca Harf, bu açıklamayı görmediğini söyledi, ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da dahil, Türk yetkililerle yakın temasın sürdüğünü, Türkiye’nin IŞİD’le mücadeledeki “ortak stratejileri” hakkında sürekli görüşmelerde bulunduklarını söyledi.

Harf, IŞİD’in Kobani’ye sürekli silah, militan ve mali kaynak aktardığını hatırlatarak, Kobani’nin kendileri için de önemli olduğunu, önemli görmeseler IŞİD’le mücadele eden savaşçılara havadan silah sevkiyatı yapmayacaklarını belirtti.

Marie Harf, ‘Türkiye’nin Amerika’yla ortak hedefleri olmadığı’ iddiasına katılmadığını; Ankara’nın Iraklı Peşmerge güçlerinin Kobani’ye geçişi için koridor açma kararının koalisyon çabalarına ve IŞİD’le mücadele eden kuvvetlere önemli katkı sağladığını savundu. Harf, “stratejik müttefik ve koalisyonun önemli unsuru” diye tanımladığı Türkiye’nin bu Peşmergeler’e koridor açma kararının “görmezden gelinmesini” eleştirdi. Harf, Türkiye’nin çabalarına atfen, “Bence oldukça önemli şeyler yapıyorlar” diye konuştu.

Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın basın brifinginde IŞİD’in dün yayınladığı video da gündeme geldi. Videoda Amerika’nın havadan attığı silahlardan bir kısmının IŞİD’in eline geçtiği iddia edilmişti. Marie Harf, videoyu izlediklerini, ancak yanlış bilgilerin ve propagandaların internette sıklıkla yayınlanmasından dolayı, videoyu doğrulamaya çalıştıklarını söyledi. Harf, IŞİD’in stratejilerinden birinin de “propaganda yaymak” olduğunu kaydetti.

Konuyla ilgili bir açıklama da Amerika Savunma Bakanlığı sözcüsü Tuğamiral John Kirby’den geldi. Kirby, video doğru bile olsa, havadan atılan 28 parça kargodan birinin IŞİD’in eline geçmesinin, sevkiyatın başarısızlığa ulaştığı anlamına gelmediği söyledi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG