Erişilebilirlik

'Türkiye Normalleşme Sürecine Bağlı'


'Türkiye Normalleşme Sürecine Bağlı'
'Türkiye Normalleşme Sürecine Bağlı'

AKP Dışilişkiler Başkan Yardımcısı ve Çankırı Milletvekili Suat Kınıklıoğlu Erdoğan Sarkisyan görüşmesinin önemli olduğunu ve Türkiye’nin normalleşme sürecine bağlı olduğunu söyledi

Washington’da temaslarını sürdüren Türk heyetinde Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Dışilişkiler Başkan Yardımcısı ve Çankırı Milletvekili Suat Kınıklıoğlu da var. Kınıklıoğlu, Başbakan Erdoğan’ın Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan’la önemli bir görüşme yaptığını ve Türkiye’nin normalleşme sürecine bağlı olduğunu söyledi.

Çankırı Milletvekili Suat Kınıklıoğlu, Erdoğan - Sarkisyan toplantısının güven tazelenmesi açısından önemli olduğunu vurguladı.

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Kınıklıoğlu, Türkiye’nin Dağlık Karabağ uyuşmazlığını göz ardı edemeyeceğini; bu konuda Türkiye- Ermenistan sürecine paralel olarak ilerleme sağlanması gerektiğini söyledi.

Ancak Ermenistan’la geçen yıl Ekim ayında imzalanan protokollerde Karabağ sorununa değinilmiyor. Amerika, Türkiye ve Ermenistan parlamentolarının diplomatik ilişkilerin kurulması ve geliştirilmesini öngören protokolleri makul bir zaman içinde önkoşulsuz olarak onaylaması çağrısını her fırsatta tekrarlıyor. Buna rağmen Türkiye’nin Karabağ konusundaki duyarlılığı biliniyor ve Washington bu alanda da ilerleme sağlanması için girişimlerde bulunuyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin protokolleri onaylamasını zorlaştıran bir diğer etken – Türk yetkililere göre – Amerika Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’nun Ermeni soykırımı iddiaları konusundaki tasarıyı onaylamasıydı. Türkiye, tasarının geçen ay kılpayı onaylamasına sert tepki göstermiş, Büyükelçi Namık Tan’ı bir aya yakın süreyle Ankara’da bulundurmuştu. Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’la Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu arasında yapılan bir telefon görüşmesinin ardından Büyükelçi Tan Washington’a döndü; Başbakan Erdoğan nükleer güvenlik zirvesine katılmayı kabul etti. Peki “soykırım krizi” aşıldı mı? AKP Çankırı Milletvekili Suat Kınıklıoğlu krizin aşılmak üzere olduğunu, 24 Nisan'ı beklemek gerektiğini söyledi.

Ancak Kınıklıoğlu, tasarının Genel Kurul gündemine alınmasını beklemediğini, Başkan Obama'nın 24 Nisan açıklamasının da geçen yılkine benzemesini beklediğini kaydetti.

Washington’da hemen herkes de tasarının Genel Kurul gündemine alınmayacağı ve Başkan Barack Obama’nın 24 Nisan’da soykırım sözcüğünü kullanmayacağı görüşünde. Ama bu konu muhakkak bugün Obama Erdoğan görüşmesinde de gündeme gelecek.



XS
SM
MD
LG