Erişilebilirlik

“Türkiye'nin Endişelerinin Giderileceğine Eminiz” 


Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, ABD’nin Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine adaylığı konusunda aracılık rolü üstlenmeyeceğini; ancak Türkiye'nin endişelerinin tam olarak giderileceğine inandıklarını söyledi.

Jake Sullivan, Madrid’de düzenlenen NATO Liderler Zirvesi kapsamında gerçekleşmesi beklenen Başkan Biden ile Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmesiyle ilgili soruları yanıtladı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’ün, bir yanda Finlandiya ve İsveç, diğer yanda Türkiye ile birlikte çalışarak, Ankara’ya hitap eden ve nihayetinde iki ülkenin ittifaka katılımını sağlayan bir yol bulmak için uygun ve doğru bir şekilde öncülük ettiğini söyledi.

Sullivan, “ABD, Genel Sekreter’in yerini almayacak veya bu konuda aracılık rolü üstlenmeyecek. Bunun yerine, bunu yapmanın ittifakın çıkarına olduğuna inandığımızı açıkça ve özel olarak gösteren diğer birçok müttefikin yaptığı rötuşları yapacağız” diye konuştu.

Jake Sullivan, “Ayrıca Finlandiya ve İsveç'in de Türkiye'nin endişelerini giderme konusunda önemli adımlar attığına inanıyoruz. Ayrıca nihayetinde ittifaka üye olacaklarına ve Türkiye'nin endişelerinin tam olarak giderileceğine inanıyoruz ve bundan eminiz” ifadelerini kullandı.

Görüşme yarın olabilir

Başkan Joe Biden ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında yapılması beklenen görüşme üzerinde hala çalışıldığını görüşmenin yarın olmasını beklediklerini ifade eden Sullivan, “Toplantı için belirli bir zaman veya çerçeve yok, ancak ABD ile Türkiye arasındaki stratejik meseleler ve bölgesel meselelere odaklanmak için birlikte biraz zaman geçirme şansları olacak, bu iki ülke için de geçerli” dedi.

Sullivan, “Elbette Finlandiya ve İsveç konusu gündeme gelecek ama Başkan’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yapacağı görüşmenin odak noktasının bunun olmasını beklemiyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

ABD Başkanı Joe Biden’la bu sabah bir telefon görüşmesi yaptığını söyleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Biden’la NATO zirvesi çerçevesinde bu akşam ya da yarın görüşebileceğini açıklamıştı.

Beyaz Saray'dan da telefon görüşmesi ile ilgili yazılı açıklama yapılmış ve Başkan Biden'ın Madrid'deki NATO Zirvesi'nde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı görmeyi dört gözle beklediği belirtilmişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG