Erişilebilirlik

Türkiye NATO’dan Patriot İstedi


Patriot füze savunma sistemleri yüksek performanslı savaş uçaklarına, orta ve uzun menzilli balistik füzelere, gemilerden fırlatılan füzelere ve insansız hava araçlarına karşı etkin savunma sağlıyor.
Patriot füze savunma sistemleri yüksek performanslı savaş uçaklarına, orta ve uzun menzilli balistik füzelere, gemilerden fırlatılan füzelere ve insansız hava araçlarına karşı etkin savunma sağlıyor.

Suriye krizi nedeniyle savunma yeteneklerini güçlendirmek isteyen Türkiye, füze saldırılarına ve uçaklara karşı etkili olan Patriot füze sistemlerinin topraklarında konuşlandırılması için NATO’ya resmen başvurdu.

Suriye’de yaşanan krizde bir sakinleşme olmamasını ve ileride kendisine yönelik bir saldırı olasılığını dikkate alan Türkiye, haftalardır tartışılan ancak bir türlü yapılmayan resmi başvurusunu gerçekleştirerek NATO’dan Patriot füze savunma sistemi talebinde bulundu. Talep bir mektupla NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen’e iletilirken Suriye konusuna müdahil olmak istemeyen İttifak başvuruyu “dayanışma ilkesi ve İttifak’ın güvenliğinin bölünmezliği” çerçevesinde ele alacak.
Türk Dışişleri Bakanlığı başvurunun “Suriye’de devam etmekte olan krizin Türkiye’nin ulusal güvenliğine oluşturduğu tehdit ve riskler karşısında Türkiye’nin ulusal hava savunmasının müttefik hava savunma unsurlarıyla takviyesinin desteklenmesi” amacıyla yapıldığını duyururken Rasmussen de Türk hükümetinin Patriot füze sistemlerini savunma amaçlı istediğini özel olarak vurguladı.

Rasmussen, gönderilmesi öngörülen Patriot füze sistemlerinin sadece Türkiye’nin savunma kapasitesini güçlendirmekle kalmayacağını aynı zamanda Suriye krizi kaynaklı gerilimi düşürmeye katkıda bulunacağını söyledi. NATO, Patriot gönderme konusunda Türkiye’nin yanında dursa da Suriye krizine müdahil olmama politikasını sürdürüyor.

NATO içinde envanterinde Patriot bulunan üç ülke bulunuyor. Bu ülkeler ABD, Hollanda ve Almanya. Şu aşamada öne çıkan iki ülke Almanya ve Hollanda. Alman hükümeti Türkiye’nin talebine olumlu yanıt verme konusunda istekli olsa da bu konuda Alman Federal Meclisi’nin kararı gerekiyor. Konuyla ilgili oylamanın aralık ayı ortasında yapılması planlanıyor. Hollanda da Patriot gönderme konusunda sorun çıkarmayacak.

Patriot başvurusunun NATO içinde olumlu karşılanması hem İttifak’ın hem Türkiye’nin arkasında durduğunu gösteren bir siyasi mesaj içermesi hem de askeri açıdan küçümsenmeyecek bir adım olması nedeniyle önem taşıyor.

Füze sistemlerinin nereye yerleştirileceği henüz cevabı net olmayan sorular arasında yer alıyor. Bu soruya kısa sürede net bir cevap bulunmasını sağlamak üzere önümüzdeki günlerde teknik nitelikli bir heyet Türkiye’ye giderek incelemelerde bulunacak.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG