Erişilebilirlik

NY Times: 'Türkiye NATO'dan Uzaklaşıyor'


Geçen yıl Kobani'deki çatışmaları sınırdan izleyen bir Türk askeri aracı
Geçen yıl Kobani'deki çatışmaları sınırdan izleyen bir Türk askeri aracı

Amerika’nın önde gelen gazetelerinden New York Times, Türkiye’nin NATO üyeliğinden uzaklaştığı uyarısında bulunuyor.

Gazetenin 14 Mart tarihli sayısında yayınlanan başmakalede, Türkiye’nin 1952’de üyesi olduğu Kuzey Atlantik Anlaşması'na bağlılığı konusunda hiç bu denli “çelişkili” davranmadığı vurgulanıyor. “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümetinin” IŞİD’le mücadeleden savunma sistemleri alımına, hatta Rusya’nın Ukrayna’daki saldırganlığına karşı alınan tutumlar konusunda “tam bir işbirliği içinde olmadığı ve NATO’nun öncelikleri ve çıkarlarına tamamen aykırı davrandığı” belirtilen yazıda, sonuçta NATO’nun yalnızca “askeri değil demokratik ilkeler” üzerine de kurulduğu hatırlatılıyor ve Erdoğan yönetiminde gittikçe daha otoriter bir tavır almasından dolayı, Türkiye’nin NATO’dan belirgin bir şekilde uzaklaştığına dikkat çekiliyor.

New York Times, Batılı ülkelerin baskılarına rağmen Türkiye’nin sınırlarını denetlemediğini, IŞİD’e katılmak üzere binlerce cihatçının Suriye’ye kendi topraklarından geçmesine göz yumduğunu, IŞİD’in silah ve petrol kaçakçılığı yapmasına izin verdiğini yazıyor.

Türkiye’nin Suriye’yle uzun sınırlarını tamamen kapatması imkansız olsa da, büyük bir orduya ve saygın bir istihbarat kurumuna sahip olduğunun altını çizen gazete, bu bağlamda Türkiye’nin cihatçı geçişlerini önleme konusunda iyi bir iş çıkarmıyor olmasının “bahane götürmez” bir durum olduğunu belirtiyor.

IŞİD’le mücadelede Türkiye’nin İncirlik Üssü’nün ­Amerika’nın kullanımına açması çağrısında bulunan New York Times gazetesi, Merkezi İstihbarat Dairesi (CIA) Başkanı James Clapper’ın bir süre önce Kongre üyelerine, Türkiye’nin IŞİD’le mücadele konusunda “umutlu olmadığını” Türkiye’nin “başka öncelikler ve çıkarlara” sahip olduğunu söylediğini hatırlatıyor. Gazete Türkiye’de yapılan ve IŞİD’in “ulusal güvenlik tehdidi olarak görülmediğini” gösteren bir kamuoyu araştırmasına da dikkati çekiyor.

Türkiye’nin Çin’den füzesavar sistemi alma konusunu düşündüğünü de hatırlatan New York Times gazetesi bu sistemin NATO sistemlerine uymayacağının altını çizerken, “Türkiye hem kendi topraklarının, hem de NATO’nun savunmasını zayıflatıyor” diyen eski NATO Büyükelçisi Ivo Daalder’in sözlerine yer veriyor.

Türkiye’nin NATO’dan ayrılmasının “felaket boyutlarında bir hata” olacağının ve Amerikalı yetkililerin de böyle bir beklenti içinde olmadığının altını çizen New York Times gazetesi, konunun yetkililer ya da uzmanlarca tartışılmasının bile artık herhangi bir kriz anında müttefiklerin Türkiye’ye duyacağı güven konusunda kaygı içinde olduğunu ortaya koyduğunu yazıyor.

‘İslamcı Web Siteleri İnternet Sansüründen Muaf'

Gazetenin aynı günkü sayısında, Tim Arango imzalı bir başka haber-yorumda da Türkiye’de ateist derneklerden Charlie Hebdo mizah dergisinin linklerine kadar birçok web sitesinin erişime kapalı tutulduğuna dikkat çekilirken, aralarında IŞİD’e sempati duyan ve aşırı İslamcı mesajlara yer veren web sitelerinin internet sansüründen etkilenmediği belirtiliyor.

Gazete buna örnek olarak Türkler’in IŞİD’e katılmasına olanak tanıyan bir forum olarak kullanılan ve Amerikan insansız hava araçlarının bombardımanından nasıl kaçılacağı yönünde IŞİD militanlarına tavsiyelerde bulunan Takva Haber sitesini gösteriyor ve siteye Türkiye’den rahatlıkla erişilebildiğini yazıyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG