Erişilebilirlik

Türkiye Musul’a Askeri Birliği Nasıl Gönderdi?


Arşiv
Arşiv

Türkiye’nin Musul’a Peşmerge gücüne eğitim gerekçesiyle askeri birlik gönderdiğine ilişkin bilgi Irak tarafında sıkıntıyla karşılandı. Irak Başbakanı Haydar Abadi’nin “egemenlik tehditi” olarak yorumladığı Türk askeri sevkiyatıyla ilgili olarak Başbakan Ahmet Davutoğlu ise, Irak Savunma Bakanlığı’nın koordinasyonuyla gerçekleştirilen eğitim faaliyeti dışında yeni bir gelişme olmadığını açıkladı.

Türkiye, dün gece Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Musul’a bir tabur asker sevk ettiğine ilişkin bilgi üzerine heyecanlı dakikalar yaşadı. Sonrasında Anadolu Ajansı, “Peşmerge güçlerinin eğitimi amacıyla 2,5 yıldır Musul'da bulunan Türk birliğinde yapılacak görev değişimi için 150 askerin, 20 civarında tank eşliğinde Başika bölgesine gönderildi” bilgisini duyurdu. Dolayısıyla bir tabur değil çok az sayıda askeri hareketlilik olduğu bilgisi ortaya çıktı.

Bugün ise Irak cephesinden TSK’nın Musul’daki varlığıyla ilgili tepki açıklamaları geldi. Irak Başbakanı Haydar Abadi, konuya ilişkin Twitter mesajıyla birlikte yazılı açıklamasındı paylaştı. Abadi, Türkiye’nin Musul’daki varlığıyla Irak’ın egemenliğini ihlal ettiğini savunurak, Türk askeri derhal topraklarımızı terk etmelidir. İyi komşuluk ilişkilerimizin sürmesi ve zarar görmemesi için Türkiye’ye çekilmeleri gerektiği çağrımı tekrarlıyorum” dedi.

Bu arada Irak Parlamentosu Güvenlik Komisyonu’ndan Abadi’ye ‘Türkiye’nin askeri gücünü geri çekmemesi durumunda gerekiyorsa Rusya’ya yetki verilmesi’ gibi talepler geldiği yönünde de bilgiler yansıdı. Irak Güvenlik Komisyonu Başkanı Hakim Al-Zamili, Türkiye için “işgalci” ifadesini kullandı.

Irak Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakçı’yı çağırarak Türkiye’nin Musul’daki askerlerini geri çekmesini talep etti. Bakanlıktan açıklamasında, Türk askerlerinin sınırdan Irak merkezi hükümetinin haberi olmadan geçtiği ve bu girişimin ‘saldırgan tavır’ olarak gördüğü belirtildi.

Davutoğlu tepki gösterdi

Türkiye tarafından konuya ilişkin resmi değerlendirmeyi ise, Başbakan Ahmet Davutoğlu bugün akşam üstü yaptı. Davutoğlu, Türk-İş Olağan Kongresi'ndeki açıklamasında, "Türkiye'nin hiçbir ülkenin toprağında gözü yok" mesajını verdi. Davutoğlu, Irak Başbakanı Abadi’nin açıklaması aksine Irak’ın rutin uygulamadan haberdar olduğu bilgisiyle şunları ifade etti:

“Kimsenin yardımlarımızdan yanlış anlamalar çıkarmaması gerekir. Türkiye’nin hiçbir ülkenin toprağında gözü yoktur, olmaz, olamaz. Türkiye’nin mücadelesi terör ve terör örgütleriyledir. Irak’ın ve Suriye’nin toprak bütünlüğü bizim için önemlidir. Türkiye’nin önceliği Irak ve Suriye’nin istikrar ve refahıdır. Bunun içinde başta DEAŞ ve PKK olmak üzere, bütün terör örgütlerinden bu ülkelerin kurtulması gerekir. Biz de komşumuz ve dostumuz Irak’ın toprak bütünlüğünü muhafaza etmek, huzur ve istikrarına katkıda bulunmak için her zaman olduğu gibi bugün de yardıma hazırız. Kimin yardıma ihtiyacı varsa, kim imdat çığlığı atarsa, onun yanında olduk, olmaya devam edeceğiz. Söz konusu Başika kampı, Musul’un yerel gönüllü kuvvetlerin mücadelesine destek vermek için kurulmuş bir eğitim kampıdır. Bu yeni bir kamp da değildir, bir yıla yaklaşan zamandır 2 binden Musullu kardeşimize eğitim verilmiştir. Bu eğitim faaliyeti, Irak ulusal ordusu ve Irak polis teşkilatının talebi istikametindeki her türlü desteği vermeye hazırız. Bugün burada yaşanan rutin rotasyon ve güvenlik risklerine karşı takviye faaliyetini yanlış yorumlayanlar maksatlı bir provokasyon içindedirler. Başika kampında, Kuzey Irak’taki diğer kamplarda, DEAŞ’a karşı mücadele edecek Iraklı kardeşlerimizi eğittik, eğitmeye devam ediyoruz. Bugün de olan sadece bundan ibarettir. Kimse, şu veya bu gerekçeyle, bu yapılan faaliyeti dayandığı eksen ve zeminden ayrı değerlendirmemelidir.”

Davutoğlu, ayrıca iki ülke savunma bakanları arasında telefon görüşmesi yapıldığını ve Irak Savunma Bakanı’nın çok yakında Türkiye’yi ziyaret edeceğini de açıkladı.

Kürtler Türkiye’yi savundu

Irak’taki merkezi hükümetten tepki açıklamaları gelmesine karşın Irak’ın kuzeyindeki Kürt Özerk Bölgesi yönetimi cephesinden ise Türkiye lehine açıklamalar geldi.

İktidardaki Kürdistan Demokrasi Partisi (KDP) Dış İlişkiler Ofisi Başkanı Hamin Hawrani, Twitter’dan Türk askeri gücünün eğitim amaçlı geldiğini ve Peşmerge’nin bunu doğruladığını bildirdi.

​Irak Kürt Bölgesel Yönetimi hükümeti adına sözcü Sefin Dizayi’nin ise yazılı açıklamasında, “Irak’ın diğer güçlerine eğitim vermek için de Musul bölgesinde de bir eğitim üssü kurmuştur. Bugünlerde görülen hareketlilik üssü daha aktifleştirmek amacı ile yapılmıştır” dediği ifade edildi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG