Erişilebilirlik

Türkiye Mısır’ı Unutmuyor


Türkiye’nin bir numaralı gündem maddesi hafta başından bu yana Suriye haline gelse de askeri cuntanın iş başında olduğu Mısır da unutulmuş değil. Suriye konsantrasyonu üst düzeye çıkan Başbakan Recep Tayip Erdoğan, 30 Ağustos Resepsiyonu’nda Suriye konusunda kimyasal silah kullanımı sonrası hassasiyet gösteren uluslararası toplumun Mısır olaylarında anlamakta zorluk çektiğini yineledi.

Erdoğan: ‘Batı hala Mısır’da olana darbe demiyor’

Daha önce de Batı ülkeleri Mısır konusunda eleştiren Erdoğan, “Batı hala örneğin ona darbe diyememiştir. Hala müdahale demektedir ve demokrasiye de çok farklı kendilerine göre tanımlar getirmektedir, her zaman sandık değildir gibi yaklaşımlar ve siyasi literatürde benim görmediğim, okumadığım yaklaşımlardır. Nerede yazıyorsa bunları bir okumak lazım aslında" dedi.

Yalnız Erdoğan değil sivil toplum kuruluşları da Mısır’ın son dönemde ilgi toplayan Suriye’nin gölgesinde kalmaması için çabalarını sürdürüyor. Dün Fatih Camii’de kılınan Cuma namazından sonra, darbeci general Abdülfettah el Sisi’yi kınamak için binlerce kişiyle yürüyüş düzenleyen İnsani Yardım Vakfı (İHH) bugün de ‘Mısır için Adalet’ konulu bir toplantı düzenledi.

İHH: ‘Sisi yargılanmalı’

Dünyanın farklı ülkelerinden yazar ve aktivistlerin katılımıyla başlayan organizasyonda konuşan İHH Başkanı Bülent Yıldırım, “Tartışmalarımızı tamamladıktan sonra uluslararası mahkemelere başvuracağız ve bütün mekanizmaları harekete geçireceğiz. Ortada bir savaş suçlusu var. Ortada bir canilik var. Bu nedenle de Sisi’nin yargılanması lazım” dedi.

İnsanların ölümlerini engellemek için operasyonel karşılık vermek zorunda olduklarını söyleyen Bülent Yıldırım, “Seçilmişlerin haklarını savunmak için bunu yapmalıyız. Buna engel olamazsak belki yarın bizim yakınlarımıza da aynı şeyleri yapacaklar” diye konuştu. İHH en geç Eylül ayı sonuna kadar kadın ve çocuk ölümlerini engellemek için birçok aktivist, insan hakları örgütü temsilcisi ve hukukçuyu Mısır’ın başkenti Kahire’ye götürmek için bir organizasyon hazırlıyor.

TRT’de çalışan Mısırlı gazeteci, görevinden istifa etti

Dün Mısır’daki olaylara Türkiye’nin yaklaşımına tepki gösteren Mısır gazeteci Beşir Abdülfettah TRT’deki görevinden istifa etti. TRT Arapça’da canlı yayınlanan programda istifasını veren Abdülfettah, Mısır halkından da özür diledi

Mısırlı gazeteci istifa konuşmasında, “Mısır halkı Türk halkını çok sevmektedir. Liderler kendi aralarında ihtilafa düşebilirler. Ama halklar arasında ihtilaf yoktur. Mısır halkı, Türk halkını çok sevmektedir. Tarihi ilişkilerimiz vardır, bu ilişkiler devam edecektir. Ancak Sayın Erdoğan'ın söylediği şeyler, Ezher hakkında ve Mısır hakkında söylediği şeyler ve siyasi duruşu hatalıdır. Sayın Erdoğan'ın Mısır halkına bir özür borcu vardır. Kendisi özür dilememiştir. Ama ben burada özür diliyorum” dedi.

Mısır için kan kampanyası

Bu arada Sağlık Gönüllüleri Platformu, Kızılay ile Mısır ve Suriye'deki olaylarda yaralananlar için Ümraniye'de kan bağışı kampanyası başlattı.

Ellerinde Mısır ve Türk bayrakları taşıyan vatandaşlar, kampanya çerçevesinde Ümraniye Meydanı'nda bulunan Kızılay çadırlarında çeşitli kontrollerden geçtikten sonra kan bağışında bulundu. Bazı vatandaşların kan verme işlemi sırasında sık sık "Rabia" selamı verdi.

Kampanyaya ilişkin açıklama yapan Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Samastı, Suriye ve Mısır'da yaşanan olayların tüm dünyayı bir utanç çemberine aldığını söyledi. Samastı, "Akıtılan her bir insanın kanı tüm insanlığın kanı, çiğnenen her bir insanın onuru tüm insanlığın onurudur. Bir insanı öldüren tüm insanlığı öldürmüş, bir insanı yaşatan tüm insanlığı yaşatmış gibidir" diye konuştu.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG