Erişilebilirlik

Türkiye Mısır'daki Darbeyi Kınadı


Ankara'da düzenlenen Mursi yanlısı gösteriler sırasında Mısır Büyükelçiliği önünde dizili polisler
Ankara'da düzenlenen Mursi yanlısı gösteriler sırasında Mısır Büyükelçiliği önünde dizili polisler
Türk hükümeti, Körfez’deki Arap müttefiklerinin aksine Mısır Cumhurbaşkanı Muhammet Mursi’nin askeri müdahale sonucu devrilmesini kınadı. Uzmanlar da Mursi’nin devrilmesinin, Türkiye’nin Ortadoğu’daki nüfuzunu arttırma hedefi önünde önemli bir engel oluşturduğu görüşünde.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mursi yönetiminin devrilmesiyle sonuçlanan askeri müdahaleyi kınayan bir açıklama yaptı, Batı’nın müdahaleyi ‘darbe’ diye nitelemekten kaçınmasını eleştirdi.

Türkiye’nin geçmişindeki askeri darbeleri hatırlatan Erdoğan, bu tarz askeri müdahaleler yüzünden ağır bedel ödendiğini söyledi. Mursi’nin demokrasi düşmanı gibi gösterilmesini de eleştiren Erdoğan, “Demokrasiyi yok etmek için sadece darbe yapmak gerekmez. Çoğunluğu, çoğunluğun tercihlerini aşağılamak, çoğunluğun seçimini yok saymak da demokrasiyi yok etme girişimidir” diye konuştu. Erdoğan ayrıca “Demokratik darbe olmaz, darbeler kötüdür” dedi.

Avrupa Birliği de, Amerika da Mursi’nin görevden alınmasını darbe diye tanımlamaktan kaçınıyor. Ankara’nın Körfez’deki müttefiklerinden Katar ve Suudi Arabistan, daha da ileri giderek, Mısır ordusunun atadığı geçici cumhurbaşkanı Adli Mansur’u kutladı.

Uzmanlar, Mısır cumhurbaşkanının devrilmesinin Türkiye’de iç politikada da yansımaları olduğuna dikkati çekiyor. Milliyet gazetesi diplomasi yazarı Kadri Gürsel, Başbakan Erdoğan’ın, Muhammet Mursi’nin muhafazakar tavrını kendisine siyasi sermaye olarak gördüğünü söylüyor. “Mursi’nin düşüşünün etkisi, Türkiye’de, hükümet üzerinde psikolojik olarak ağır olacak” diyen Gürsel, Arap Baharı ayaklanmalarından sonra dış unsurları uzaklaştırarak yeni bölgesel düzen kurma çabalarının, Mısır’daki son gelişmelerle birlikte sonuç vermediğine işaret ediyor.

Mısır’daki olaylar, Başbakan Erdoğan’ın Gazze ziyaretini de tehlikeye düşürdü. Gerek Washington, gerek İsrail, gerekse Filistin yönetiminden gelen kaygılar yüzünden Erdoğan’ın Gazze ziyareti uzun süredir erteleniyordu.

Kadri Gürsel, Erdoğan Mısır üzerinden Gazze’ye girmeyi planladığı için, şimdi Kahire’deki askeri yönetimin buna sıcak bakmayacağını düşünüyor.

Uzmanlara göre, haftalardır Gezi Parkı eylemlerinin sarstığı Başbakan Erdoğan, şimdi Ortadoğu’da kilit bir müttefikini kaybederek yeni bir darbe aldı. Gözlemciler bundan dolayı Ankara’nın bölgede yalnızlaştığı kaygısının artabileceğine dikkati çekiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG