Erişilebilirlik

Türkiye Menbiç’e Yönelecek mi?


12 Ağustos’ta IŞİD’in elinden alındıktan sonra Suriye Demokratik Güçleri’nin kontrolü altına giren Suriye’nin Menbiç kasabası Amerika ile Türkiye arasında önemli meselelerden biri.

Zira Ankara, Washington yönetiminin YPG güçlerinin doğuya çekildiği açıklamalarına hiçbir zaman itibar etmedi ve PYD’nin askeri kanadının bölgeden çekilmesi için ısrarını sürdürdü.

Bölgeden gelen haberlere göre, Türk Hava Kuvvetleri’ne ait savaş uçakları üç gündür Menbiç’in batısındaki mevzileri vuruyor.

Erdoğan: “YPG Menbiç’i terk etsin doğuya gitsin”

Bugün Ankara’da konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin bu konudaki kararlılığını bir kez daha en yüksek perdeden dile getirdi.

Erdoğan, “Şu anda El Bab'a dayandık. El Bab'ı batıdan da ayrıca çevreledik, kuşattık. Yetmez, biz şimdi oradan da Menbiç'e doğru ayrıca gideceğiz. Niye Menbiç'e gideceğiz? Çok meraklı olduğumuz için değil. Menbiç'te PYD var, YPG var. Onlar da orayı terk etsin, doğuya gitsin. Bunu söyledik. 'Gidecekler' dediler, 'Gitsin' dedik. Şu ana kadar bir miktar gittiğini söylüyorlar. Biz tamamen orayı PYD ve YPG'nin boşaltmasını istiyoruz. Çünkü o topraklar terör örgütlerinin toprakları değil, orası Araplar’ın toprakları," dedi.

Erdoğan: “YPG’yi kenara koyun Rakka’ya birlikte müdahale edelim”

Erdoğan, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Rakka operasyonunda yer almaya hazır olduğunu da yineledi: “Gelin, Rakka'ya da beraber müdahale edelim. Rakka'ya müdahale ederken de orada PYD ile YPG ile değil; onları koyun bir kenara, onlar terör örgütü. Ne işin var senin terör örgütüyle? Türkiye ile koalisyon güçleri, eğer biz beraber bu işi yapamıyorsak; orada bin 500, 2 bin DEAŞ'lıyı söküp atamıyorsak yazıklar olsun bize. Nasıl devletiz biz? Şimdi bekliyoruz. Temenni ederim ki bu konuda bir birliktelik olur ve Rakka'yı da yine DEAŞ terör örgütünden temizleriz. Bu adımı atarız. Böylece güneyimizden terör tehdidini almak istemeyiz.”

Dr. Bayraktar: “Türkiye 1 Kasım’da Rusya’yla uzlaşma sağladı ve Menbiç operasyonu için düğmeye bastı”

İstanbul Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi Bora Bayraktar, Türkiye’nin Menbiç operasyonu için Suriye ve Rusya ile mutabakat sağlamış olabileceği kanısında.

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Dr. Bayraktar, “22 Ekim’de Suriye’ye hava harekatı durmuştu. 1 Kasım’da Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’la Moskova’ya ziyaret gerçekleştirdi. 12 Kasım’da hava harekatına yeniden başlandı. Bana kalırsa bunun önünü açan 1 Kasım uzlaşması oldu,” dedi.

Suriye uzmanı Bayraktar’a göre, Türkiye’nin bir sonraki hedefi ise Menbiç’ten Rakka’ya giden karayolunda hakimiyet sağlamak.

“El Bab’ın güneyinden Menbiç’e giden bir karayolu var. Türkiye onu kontrol altına almayı planlıyor. Menbiç’e girecek. Zaten operasyon başladı diyebiliriz. Çünkü Türk uçakları Menbiç içinde hedefleri vurmaya başladı. PYD’nin batıya doğru yürüyüp, Alima kasabasına yürüyüp burayı kontrol altına alması üzerine TSK operasyon için düğmeye bastı. Temel hedef Arima’dan Menbiç’e uzanmak oradan Rakka’ya giden karayolunu ele geçirmek.”

Cevizci: “Bab’ı almadan Menbiç’i konuşmak zaman kaybı”

Suriye Türkmen Milli Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Tarık Sulo Cevizci ise Türkiye’nin Rusya ya da Amerika ile bir uzlaşma sağlamadığı kanaatinde. Suriyeli Türkmen siyasetçi, kara birliklerine güçlü hava desteği verilmediği taktirde Bab’ın bile alınmasının çok zor olduğunu söylüyor.

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Cevizci, “Türkiye ABD’nin onayı olmadan jetlerini uçuramıyor. Çünkü Türk-Suriye hava sahasında Rus S-400’leri Türk uçaklarına kilitleniyor. Hiç füze atmadan dahi uçak düşürebiliyor. Sahadaki tecrübe bize şunu gösterdi. Hava desteği olmadan aşağıda tanklar ve toplarla ilerleme kaydedilemiyor ve bu operasyon verimsiz hale geliyor. Hava desteği sorunu çözülürse Bab, Cerablus gibi birkaç günde alınabilir. Ancak Bab’ı almadan Menbiç’i konuşmak zaman kaybı olur,” dedi.

Suriye Türkmen Milli Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı, hava desteğinin önemini göstermek için Başköy’deki çatışmalara dikkat çekti. Başköy, birkaç haftadır sürekli IŞİD ve ÖSO arasında el değiştiriyor.

Dr. Bayraktar: “Türkiye Menbiç’e ilerlerken Rusya ve Suriye İdlib’e yönelecek”

Dr. Bora Bayraktar ise Türkiye’nin Menbiç ve onun üzerinden Rakka’ya yürümesiyle paralel olarak Rusya ve Suriye’nin de muhaliflerin kontrolündeki İdlib üzerinde baskısını arttıracağı görüşünde. Kadir Has Üniversitesi öğretim görevlisi buna kanıt olarak da İdlib’te artan hava saldırılarını gösteriyor: “Halep’in güneyinden Afrin’e giden bölge Özgür Suriye Ordusu ve Fetih Ordusu’nun elinde. Rusya ve Suriye rejimi o bölgedeki muhalifleri çembere almak, lojistiğini kesmek ve kontrol altında tuttukları iki bölge arasındaki irtibatlarını kesmek istiyor. Rusya bunu yaparsa Lazkiye ve Tartus üslerinin güvenliğini de sağlamış olacak. Türkiye, PYD’nin Suriye’de güç kazanmasını beka sorunu gördüğü için burada taktik bir amaç güdüyor olabilir. Yoksa Halep’te yaşanan katliamlara karşı Ankara’dan daha güçlü sesler duymamız sürpriz olmazdı.”

STÜDYO VOA

“Görüş ayrılıkları olsa bile İsrail’in güvenliğine taahhüdümüz sağlam” – 7 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:27:46 0:00
XS
SM
MD
LG