Erişilebilirlik

Türkiye Kayıp bir Nesille mi Karşı Karşıya Kalacak?


Türkiye Kayıp bir Nesille mi Karşı Karşıya Kalacak?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:44 0:00

Ülkelerindeki savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan ve ülkelerine ne zaman dönecekleri belirsiz olan Suriyeli mültecilerin büyük bir çoğunluğunu okul çağındaki çocuklar oluşturuyor. Savaşın bedelini en ağır şekilde ödeyen Suriyeli çocuklar, okula erişim konusunda birçok zorlukla karşılaşıyor. Kimi ekonomik nedenlerle okula gidemeyip çalışmak zorunda kalıyor, kimi de Türkçe bilmediği için eğitim hayatından uzak kalıyor.

Açık Toplum Vakfı Mülteci Programı Sorumlusu Kaya Heyse, hükümetin, Suriyeli çocukların okul hayatına erişimi konusunda okul yapımı, engelli çocukların okula kabulü için yasal altyapı çalışmalarının yapılması, 2014 yılında yayınlanan ve Suriyeli çocuklara okulların önünü açan genelgeyle ilgili iyileştirmeleri kapsayan çalışmalar gibi birçok proje hazırladığını ancak bu projelerin 15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle aksadığını söyledi.

Heyse, devlet okullarına giden mülteci çocuk sayısının son birkaç ayda ciddi bir şekilde düştüğünü belirtti.

Okullaşma oranında büyük bir değişiklik olmamasına rağmen devlet okullarına giden Suriyeli çocukların sayısının azaldığına dikkat çeken Kaya Heyse, geçen yıl 80 bine yakın Suriyeli çocuğun devlet okullarına devam ettiğini, ancak bu sayının bu sene 60 bine gerilediğini kaydetti.

Peki zorunlu olarak eğitimini yarıda kesen ya da okula hiç başlayamayan Suriyeli çocuklar, gelecekte bu durumdan nasıl etkilenecek ve bu durum toplum için nasıl bir olumsuzluk yaratacak? Açık Toplum Vakfı Mülteci Programı Sorumlusu Kaya Heyse’ye göre, “Okula erişemeyen çocuklar çok küçük yaşlarda çalışma hayatına atılmak zorunda bırakılacak, istismara uğrayacak ve bu durum ileride onların radikalleşmesine yol açacak. Bunu önlemek için bu çocukların okula kazandırılması şart.”

Tüm Suriyeli çocukların Türk devlet okullarına gitmesi gerektiğini belirten Heyse, geçici eğitim merkezlerinde birçok Suriyeli çocuğun okuduğuna ve bu okulların bir an önce milli eğitim sistemine bağlı okullara dönüştürülmesi gerektiğine inandıklarını söyledi.

Kaya Heyse, Suriyeli çocukların okul hayatına kazandırılması için Türkçe öğreniminin ve erken çocukluk eğitimin hayati önem taşıdığına dikkat çekti. Heyse’ye göre, milli eğitim müfredatında iyi bir erken çocukluk eğitimi alan Suriyeliler’in, ilkokula geçişleri sağlıklı bir biçimde sağlanmış olacak.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG