Erişilebilirlik

Yunanlılar'ın Ekonomik Kriz Çözümü İstanbul


İstiklal Caddesi - İstanbul
İstiklal Caddesi - İstanbul

Yunanistan ekonomisinin krize girmesi bazı Yunan vatandaşlarının gözlerini, daha iyi bir yaşam için Türkiye’ye, özelllikle İstanbul’a çevirmelerine yolaçtı. Amerika’nın Sesi muhabiri Dorian Jones'un İstanbul’dan gönderdiği habere göre, birçok Yunanlı son yıllarda İstanbul’a yerleşiyor.



İstanbul’da sayıları giderek artan Yunanlılardan biri Eleni Varmazi. Varmazi, İstanbul’daki özel üniversitelerden birinde çalışıyor. Varmazi, İngiltere’de, İrlanda’da, Brüksel’de, Kıbrıs’ta daha sonra da Türkiye’de birçok işe başvurduğunu anlatıyor. Türkiye’deki işinden çok memnun olduğunu söyleyen Varmazi, İstanbul’da iş bulmanın Londra ya da Berlin’de iş bulmaktan daha kolay olduğunu ve kendisi gibi birçok kişinin aynı şekilde iş sahibi olabileceğini belirtiyor.

Bilkent Üniversitesinde uluslararası ilişkiler ilişkiler uzmanı olarak görev yapan Ionis Grigoriadis, İstanbul’da ev satın aldığını belirtirken çok sayıda Yunanlının İstanbul’a gelişinin, iki ülke arasındaki ilişkilerin düzelmesinin bir işareti olduğunu söylüyor. Türkiye ile Yunanistan’ın 1990’ların sonunda savaşın eşiğine geldiğini belirten Grigoriadis şimdi birçok Yunanlı öğrencinin Türkçe öğrenmek için İstanbul’a geldiğini, Türk televizyon dizilerinin Yunan halkı tarafından çok beğenildiğini anlatıyor. Grigoriadis, Yunanlıların kötü geçmişi olabilecek her ülke gibi Türkiye ile de ilgili gerçekleri kabul ettiğini ve daha dengeli bir yaklaşım izlediklerini belirtiyor.

İstanbul’da Yunan mimarisiyle ilgili bir serginin açılışında konuşan Laki Vingas, kentteki Rum toplumunun canlanmaya başladığını söylüyor. Rum toplumunun çocuklarının liseyi bitirdikten sonra başka ülkelere gittiğini belirten Vingas, bu yüzden bir zamanlar İstanbul’da 100 bin olan Rum nüfusunun 3 bine düştüğünü belirtiyor. Rumlar’ın kimliklerini gizlediklerini de iddia eden Vingas, 20’nci yüzyılın kötü bir dönem olduğunu, ancak 21’inci yüzyılda bunu değişeceğini umduğunu vurguluyor.

İstanbul’daki Zografyon Rum lisesinde sadece 100 öğrenci var ama öğrencilerin çoğu geçmişin aksine Türkiye’de kalmak istediklerini söylüyor. Bunlardan Natasa, Türkiye’deki üniversitelerden birinde çevirmen olarak çalışmak istediğini, çünkü bu ülkede doğduğunu, burada büyüdüğünü, İstanbul’u sevdiğini, arkadaşlarının bu ülkede yaşadığını ve geleceğinin bu ülkede olduğunu vurguluyor.

İstanbul’da ne kadar Yunan vatandaşının çalıştığını gösteren resmi bir istatistik yok. Ancak bu sayının az olmakla birlikte arttığı bir gerçek. Yunanistan’da ekonomik krizin devam etmesi ve Türkiye’de ekonominin büyümesi gözönüne alındığında uzmanlar İstanbul’a göç eden Yunanıların sayısının da giderek artacağı görüşünü savunuyor.

XS
SM
MD
LG