Erişilebilirlik

'Türkiye IŞİD'le Mücadeleye Katılımını Arttırmalı'


'Türkiye IŞİD'le Mücadeleye Katılımını Arttırmalı'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

Amerika Savunma Bakanı Ashton Carter, Türkiye’nin IŞİD’le mücadeleye daha fazla katkı sağlaması gerektiğini söyledi. Ankara’nın “prensip olarak” IŞİD’le mücadele amacıyla Amerika’nın önderliğinde başlatılan hava operasyonlarına katılma kararı aldığını söyleyen Carter, bu kararın “gecikmiş ve yetersiz” olduğunun altını çizdi.

Ash Carter ayrıca, Türkiye’den sınırlarından Suriye ve Irak’a IŞİD militanı ve ekipman geçişini önlemesini de istedi.

Carter, “Bu çatışma bölgesinde bir komşu, eski bir NATO müttefiki ve IŞİD’le mücadele koalisyonunun sorumlu bir üyesi olarak Türkiye’nin, Suriye ve Irak’la olan uzun sınırlarını kontrol etmesine ihtiyacımız var. Geçtiğimiz son bir yılda kontrol ettiğinden daha fazla kontrol etmeli” diye konuştu.

Amerikalı yetkililer IŞİD’ın Türkiye sınırlarından Suriye ve Irak’a rahatlıkla militan ve malzeme geçirmesine yönelik rahatsızlıklarını zaman zaman ifade ediyor.

Bir gazetecinin sorusuna yanıt veren Carter, Türkiye’nin IŞİD’le mücadele çabasında “ayak sürüdüğüne inanmadığını” ama hava saldırıları da dahil, katılımını arttırma kararının “gecikmiş” olduğunu açıkladı.

IŞİD’le mücadelenin neredeyse bir yıl önce başladığını hatırlatan Amerika Savunma Bakanı, Türkiye’nin koalisyona katılma konusunda şimdi önemli bir çabaya işaret ettiğini söylese de, bunun “önemli olmakla birlikte yeterli olmadığının” altını çizdi.

Ashton Carter, Başkan Barack Obama’nın da Türkiye’nin katılımını arttırması yönünde etkin girişimlerde bulunduğunu belirtti.

Türkiye geçen ay İncirlik Hava Üssü’nün yanı sıra bölgedeki bazı üslerini IŞİD’le mücadele koalisyonunun kullanımına açmıştı. Ancak Ankara, kendi hava saldırılarını IŞİD’den çok PKK’ya yoğunlaştırdı.

“Türkiye’nin IŞİD’le mücadelede daha fazla katkı sağlamasını istiyoruz” diye konuşan Amerika Savunma Bakanı Carter, bunun için Türkiye’nin ATO (air tasking order) adı verilen ve hava operasyonlarının koordinasyonunu sağlayan mekanizmaya dahil olması gerektiğinin altını çizdi. ABD Savunma Bakanı’nın bu açıklaması, Ankara’nın hava operasyonlarında ‘kendi başına hareket etmemesi gerektiği’ şeklinde yorumlanıyor.

Amerikan istihbaratı, koalisyonun yoğun bombardımanı ve Irak kuvvetlerinin sahada kazandığı bazı başarılara rağmen IŞİD’in geçen yıl Eylül ayından bu yana zayıflatılamadığına dikkati çekiyor.

Ash Carter durumu bir açmaz olarak yorumlamayı reddetti, IŞİD’in yenilgiye uğratılacağından ve Amerika’nın doğru stratejiyi kullandığından emin olduğunu savundu.

ABD Savunma Bakanı Carter, IŞİD’le mücadelenin karmaşık ve zor bir görev olduğunu söyledi.

Kirby: ‘PKK sorunu barışçı çözülsün’

Carter Türkiye’nin PKK operasyonlarına değinmedi, ancak bu konuda bir yorum Amerika Dışişleri Bakanlığı’ndan geldi. Türkiye’nin PKK açısından bir terör tehdidi olduğunu kabul ettiklerini söyleyen sözcü John Kirby, bu açıdan Ankara’nın meşru müdafaa hakkı olduğu görüşünü yineledi.

Bununla birlikte Kirby, iki tarafın da çözüm sürecini şiddete başvurmadan yürütmesi çağrısında bulundu. PKK’nın bir dış terör örgütü olduğunun altını çizen Kirby, bu örgütten şiddete son vermesini istedi ve Türkiye’yele arasındaki sorunu barışçı yoldan çözme çağrısında bulundu.

John Kirby özel bir olaya değinmeden, Türkiye’nin her devlet gibi kendini savunma hakkı olduğunu tekrarladı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG