Erişilebilirlik

Türkiye - IŞİD Gerginliği Tırmanıyor


Ankara’da, IŞİD’in Türkiye’yi hedef alması olasılığı kaygı uyandırmış durumda. Türkiye’de medya IŞİD’in geçen hafta Suriye’de 4 Türkmen liderin öldürülmesinin sorumluluğunu üstlendiğini bildirdi. Türkmenler Ankara’dan destek alıyor ve IŞİD’le aralarında yoğun çatışmalar devam ediyor.

Türkmenler’e yönelik saldırı Ankara ve IŞİD arasındaki gerilimin son ayağı. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) geçen haftaki saldırıdan sonra, sınıra yakın bir bölgede bir IŞİD konvoyuna müdahale edildiğini açıklamıştı.

Brüksel’deki Carnegie Enstitüsü’nden Sinan Ülgen, saldırının Ankara’nın el Kaide’ye yakın radikal İslamcı gruplarla ilgili olarak daha temkinli bir siyaset izlemeye başladığı anlamına geldiğini söylüyor.

TSK’nın müdahalesinin Türkiye’de hükümetin IŞİD’den kaynaklanan tehditleri daha ciddiye almaya başladığı anlamına geldiğini söyleyen Ülgen, El Nusra’nın ise şimdilik Türkiye’ye karşı doğrudan bir tehdit oluşturmadığını belirtti.

Uzmanlar Ankara’nın IŞİD’in Suriye sınırında güçlenmesi ve diğer muhalif gruplara karşı düzenlediği saldırılar nedeniyle rahatsız olduğunu söylüyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan geçen ay Tahran’a yaptığı ziyarette Suriye’de meydana gelen terör saldırılarını kınamış ve bu sözlerinin IŞİD’e yönelik olduğu yorumları yapılmıştı.

AK Parti hükümetine yakınlığı ile tanınan İnsan Hakları Yardım Vakfı (İHH) Başkanı Bülent Yıldırım, geçen ay IŞİD’i sert bir dille eleştirmiş ve örgütün hakim olduğu bölgelerde yardım çalışması yapamadıklarını söylemişti. Yıldırım iki çalışanlarının örgüt tarafından rehin alındığını ve birinin idam edildiğini de eklemişti.

Carnegie uzmanı Sinan Ülgen, IŞİD’e karşı alınan tavrın Ankara’nın örgütü Türkiye’nin çıkarlarına bir tehdit olarak görmeye başlamasından kaynaklandığını söylüyor.

IŞİD’in Türkiye’nin kendilerini desteklemeye niyeti olmadığını gördükten sonra Türkiye’ye karşı tepki göstermeye başladığını söyleyen uzman, iddialara göre IŞİD’in Türkiye’de intihar saldırıları düzenleme tehdidinde bulunduğunu da kaydediyor.

Türkiye güvenlik güçleri ve yerel medyadan gelen haberler Türkiye’de 50’ye yakın intihar bombacısı olabileceği yönünde. Türkiye’de bulunan Suriye muhalefet üyelerinin de hedef alınabileceği düşünülüyor.

Milliyet Gazetesi ve Al Monitor yazarı Kadri Gürsel, intihar eylemleri olasılığının AKP’nin Suriye politikasının mercek altına alınmasına yol açabileceğini söyledi.
Kamuoyu araştırmaları Başbakan Erdoğan’ın Suriyeli muhaliflere verdiği güçlü desteğin kendi taraftarları arasında bile büyük hoşnutsuzluk yarattığını gösteriyor.

18 aylık seçim dönemine giren ülkede uzmanlar Başbakan’ın Suriye siyaseti nedeniyle büyük bir bedel ödeyebileceğini konuşuyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG