Erişilebilirlik

Türkiye Irak Kürt Bölgesiyle Petrol İçin Uzlaştı


Bağdat Hükümeti'nin petrol anlaşmasını onaylamasında sorun çıkmayacağını düşündüğünü belirten Barzani, Türkiye ile Maliki Hükümeti arasındaki gerginliğin sona erdiğini söyledi

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, IKBY Başkanı Mesut Barzani'nin Diyarbakır'da ağırlanmasının ardından Ankara'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi. Başbakan Barzani'nin ziyaretiyle Türkiye'nin evsahipliğindeki petrol ve doğalgaz boru hatları üzerinden Kürt bölgesindeki petrolünü taşımayı hedefleyen projeler için ön anlaşmaya varıldı ve ilk hedef günde 350 bin varil petrol sevkiyatına başlanması.

Başbakan Erdoğan, Ankara'da Resmi Konut'ta IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani ile 3 saatlik bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmeye, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da katıldı.

Başbakanlık kaynaklarına göre, Erdoğan, Barzani'ye Irak'a gerçekleştirmeyi planladığı ziyaret kapsamında Bağdat'ın ardından Erbil'i de ziyaret etmeyi arzuladığını söyledi. Erdoğan, Irak ziyareti öncesinde ise, Irak Başbakanı Nuri El Maliki'yi Türkiye'de misafir edeceğini ve Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin ikinci toplantısını düzenlemeyi planladıklarını bildirdi.

Başbakan Neçirvan Barzani gibi IKBY Başkanı Mesut Barzani'nin yeğeni olan Erbil'deki Selahaddin Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Aziz Hasan Barzani, Ankara'daki toplantıda nasıl bir mutabakat sağlandığını Amerika'nın Sesi'ne anlattı.

Ankara'da ekonomik ağırlıklı bir görüşme yapıldığını söyleyen Aziz Hasan Barzani, petrol konusunda kesin bir işbirliği yapılmasında karşılıklı ön anlaşma sağlandığını kaydetti. Son üç yıldır yapım aşamasındaki yeni petrol boru hattını Aralık ayında tamamlamış olacaklarını kaydeden Barzani, "Bu petrol boru hattıyla başlangıçta 350 bin varil petrol aktarılması planlanıyor. Gelecekteki hedef, günlük 1 milyon varil petrol aktarımını sağlamak. Bu konuda IKBY ile Türkiye arasında uzlaşma sağlandı geriye Irak Merkezi Hükümeti'nin onayını alma süreci kaldı" dedi.

"Maliki onay imzasını atacaktır"

Irak Merkezi Hükümeti'nin petrol boru hattıyla ilgili anlaşmayı onaylamasında herhangi bir sorun çıkmayacağını düşündüğünü belirten Barzani, şu anda Türkiye ile Maliki Hükümeti arasındaki gerilimin sona ermiş olduğunu ve TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in de dün Bağdat'ı ziyaret ettiğini anımsattı. Barzani, "Maliki ile Kürt Bölgesi arasındaki küçük problemler de çözümlendi, kendisi Erbil'i ziyaret etti. Neçirvan Barzani de Ankara dönüşü Bağdat'ı yeniden ziyaret edecek. Maliki, gelecek yılki Irak seçimlerinde yeniden aday olmayı planlıyor. Dolayısıyla Kürtler'in de desteğine ihtiyacı var. ABD'nin de Türkiye, IKBY ve Irak Merkezi Hükümeti arasında problem istemediğini söyleyebiliriz. Bu tabloda, Maliki petrol anlaşmasına onay imzasını atacaktır" diye konuştu.

"IKBY yeni hattı devreye sokmak zorunda"

Kürt Bölgesi açısından yeni boru hattıyla petrol aktarılmasıyla bir varil petrolün fiyatı yaklaşık 100 dolar kabul edildiğinde yılda 9 milyar dolardan fazla gelir sağlanabileceğini açıklayan Barzani, "IKBY'nin Türkiye üzerinden petrol aktarmak dışında bir seçeneği olduğunu düşünmüyorum. Dolayısıyla Irak Merkezi Hükümeti'nin onay mekanizmasında bir sıkıntı yaşansa bile IKBY, bu yeni petrol boru hattını devreye sokmak zorunda" dedi.

Türkiye ile IKBY arasında 2014 yılında yeni bir doğalgaz boru hattı inşası için de işbirliği yapılacağını belirten Barzani, bu doğalgaz hattıyla Türkiye'nin, mevcut tabloda Rusya'dan satın aldığından daha ucuz fiyata doğalgaz satın alma şansı olacağını savundu.

Ankara - Erbil hattında son dönemde siyasi açıdan birçok değişiklik gerçekleştiğini söyleyen Aziz Hasan Barzani, IKBY ile Türkiye arasındaki PKK gibi sıkıntılı başlıkların geri plana atıldığını belirtti. Barzani, "Artık her iki taraf da geleceğe odaklanmış görünüyor. Geleceğe ve özellikle ekonomiye odaklanmış IKBY ile Türkiye artık Orta Doğu Bölgesi'nin yeni ikilisi diyebiliriz" diye konuştu.

IKBY Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi ise, Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, "Görüşme çok pozitif ve sıcak bir ortamda geçti, çok olumluydu. IKBY ve Türkiye, siyasi, sosyal ve ekonomik konuların bütün boyutları üzerinde hemfikir" diye konuştu.
  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG