Erişilebilirlik

‘Türkiye-Irak Gerginliği Ticareti Uzun Süre Etkilemez’


Son günlerde yaşanan Türkiye-Irak gerginliği Wall Street Journal gazetesine de konu oldu. Gazete, gerginliği değerlendirdiği yazısında iki ülke arasındaki söz düellosunun “Ortadoğu’nun en hızlı büyüyen ticaret ilişkisine zarar vermesi” olasılığından bahsetti.

Bu konuyu Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi (DEİK) Türk Irak İş Konseyi Başkanı Ercüment Aksoy’a sorduk.

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Aksoy, “Bu polemikler zincirinin uzun süreli olacağını sanmıyorum” diyor. Zira Aksoy’a göre gerginlik uzun sürerse iki ülkeye de zararı olur.

“Türkiye-Irak Gerginliği İki Kardeşin Hırlaşması Gibi”



Ercüment Aksoy, iki ülke arasında en çok polemik yaşanan dönemde bile Türk iş adamlarının Erbil’de iş yapmaya devam ettiklerini hatırlatıyor. Aksoy, “Bunlar geçicidir. İki kardeş arasındaki hırlaşmalardır” diye niteliyor yaşananları. “Aklın yolu birdir” diyen Aksoy, ticaret kısa süreliğine etkilense bile, iki ülkenin doğru yolu bulacağını düşünüyor.

Türk Irak İş Konseyi Başkanı Ercüment Aksoy, Irak halkının Türk halkına sempatisinin de altını çiziyor.

“Birçok Ticaret Erbabı Irak’tan Çekinirken Türk İş Adamları Orada”



Aksoy 2004 yılından bu yana havaalanında vize almak kaydıyla rahatlıkla girebildiği iki ülke olduğunu hatırlatıyor. Bu iki ülke Türkiye ve İran. Bu yüzden Türkiye ile Irak arasındaki yüksek ticaret hacminin birkaç sebebi olduğunu söylüyor Aksoy:

“Güvenlik konusunda pek çok ticaret erbabının gitmediği bir ülke Irak ama Türk iş adamları orada. İnanılmaz bir uçak trafiği var. Ayrıca Iraklı hükümet yetkililerinin çoğunlukla buluştukları yer İstanbul oluyor.”

Aksoy, ticaret hacmini de şöyle anlatıyor:

“2010 yılında tüm Irak için 6 milyar dolarlık ihracatı vardı. Yaklaşık 4 milyar dolarlık müteahhitlik hizmetine sahiptik. Petrol boru hattından gelen 1,5 milyar doları da koyduğunuzda yaklaşık 12 milyar dolar seviyelerindeydi tüm ticaret hacmi. Geçen sene biz ihracatımızı 8,3 milyar dolara çıkarttık. İmzalanan kontrat değeri de 3-3,5 milyar dolar seviyelerine geldi. Petrolde de yaklaşık 2 milyar dolar ithalatımız olduğunu düşünürseniz yaklaşık yüzde 20 artış oldu diyebiliriz geçen sene.”

Irak’ta İş Yapacakların Dikkat Etmesi Gereken Noktalar




Peki Irak’a iş yapmaya giden işçiler ya da işadamlarını nasıl bir ortam bekliyor. Güvenlik büyük bir sorun mu? Basit önlemlerle korunmak mümkün mü? Aksoy şöyle yanıtlıyor:

“Biz 2003’ten beri çok basit önlemler zincirini sunuyoruz. Diyoruz ki, karayoluyla gidiyorsanız Habur’dan sonra İbrahim Halil yani Irak sınırında vizenizi aldığınızda bu vizeyle sakın Erbil, Dohuk veya Süleymaniye’nin dışına çıkmayın. Çünkü geçenlerde 25 işçimiz karayoluyla Irak’a girmişler ve Kerbela’ya kadar gitmişler. Bu Irak hükümetinin vizesiz giriş saydığı bir durum. Bu yüzden Şubat’tan beri tutuklular. Bu durumları her zaman gözönünde bulundurun diyoruz ama uyan var uymayan var tabii.”

Münferit olayları göz ardı etmeyen Aksoy bunları provokatif hareketler olarak niteliyor.

Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi (DEİK) Türk Irak İş Konseyi Başkanı Ercüment Aksoy’un Amerikan askerlerinin çekilmesinden sonra güvenlik konusundaki durum, iki ülke ticaretinin detayları ile ilgili diğer açıklamalarını ve söyleşinin tamamını aşağıdaki ses dosyasından dinleyebilirsiniz.


XS
SM
MD
LG