Erişilebilirlik

Türkiye'ye 'İnsan Hakları Kurumu' Eleştirisi


İnsan Hakları Gözlem örgütü hükümete, Meclis’e sunduğu Türkiye İnsan Hakları Kurumu yasa tasarısını geri çekmesi çağrısında bulundu.

New York merkezli örgüt, halen TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeyi bekleyen yasa tasarısında öngörülen kurumun hükümetten bağımsız ve tarafsız olamayacağını savundu.

TİHK olarak bilinen kurumun oluşturulmasıyla ilgili tasarı son olarak 13 Haziran’da Meclis İnsan Hakları Araştırma Komisyonu tarafından onaylanmıştı.

İnsan Hakları gözlem Örgütü’nün Türkiye araştırmacısı Emma Sinclair-Webb, Türkiye’de devletin kontrolünde kurulan insan hakları kurumlarının tümünün işlevsiz olduğunu savundu.

'İnsan hakları hükümet için öncelik değil'

Türk ve yabancı insan hakları örgütlerinin yanı sıra, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri ve Avrupa Komisyonu’nun eleştirilerine hedef olmasına rağmen, hükümet İnsan Hakları Kurumu’nun oluşturulmasına ilişkin yasa tasarısını yeniden incelemeyi reddediyor. Sinclair-Webb, insan hakları gruplarının TİHK ile ilgili kaygılarına hükümetin yanıt vermemesini, “hükümetin insan haklarının korunması ve geliştirilmesini öncellik yapmadığı” şeklinde değerlendiriyor.

İnsan Hakları Gözlem örgütü, Türk hükümetinin hazırladığı TİHK yasasının Paris İlkeleri’ne uymadığını savunuyor. Paris İlkeleri, BM’nin ulusal insan hakları kurumları için hazırladığı standartları içeriyor. İnsan Hakları Gözlem örgütü Paris İlkeleri’nin ihlaline örnek olarak, Meclis’te bekleyen tasarı uyarınca İnsan Hakları Kurumu’nun başkanı, ikinci başkanı ve yönetim kurulu üyelerinin Bakanlar Kurulu tarafından atanmasını gösteriyor.

TİHK yasa tasarısı daha önce Helsinki Yurttaşlar Derneği, İnsan Hakları Derneği, İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı ve Uluslararası Af Örgütü’nün de eleştirilerine hedef olmuştu. Eleştirilerde, kurulacak İnsan Hakları Kurumu’nun devlet güdümlü olacağı ve uluslararası kriterlere uymadığına dikkat çekilmişti.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG