Erişilebilirlik

Türkiye ile Amerika Ekonomik İlişkilerde Yeni Ufuk Arayışında


Türkiye ile Amerika Yeni Ufuk Arayışında
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00
Amerika ile Türkiye, ekonomik ve ticari ilişkileri güçlendirmek amacıyla yapılan çerçeve anlaşması doğrultusunda aralarındaki potansiyeli genişletme yolları arıyor. Bu amaçla 2002 yılından bu yana düzenli olarak yapılan heyetler arası toplantıların dokuzuncusu da Washington’da bu hafta gerçekleştirildi. Heyetler daha önce olduğu gibi bu kez de iki tarafa da ekonomik yarar getirecek alternatifler üzerinde durdu.

Görüşmeler sonrasında Türk gazetecilere kısa bir açıklama yapan Amerika Dışişleri Bakanlığı Ekonomi ve Ticaretten Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Jose Fernandez, Türkiye’de çok geniş yatırım olanakları bulunduğunu vurguladı: “Bu toplantıda her iki ülkedeki mevcut yatırım fırsatlarını, şirketler arası ilişkileri güçlendirme ve ekonomik işbirliğini artırma yollarını ele aldık. Enerji üretimi, enerji verimliliği, alt yapı yatırımları ve üçüncü ülkelerde işbirliği fırsatları büyük yatırım potansiyeli taşıyor.”

İstanbul finans merkezinde Türk-Amerikan işbirliği

Heyetler arası görüşmelerde İstanbul’un bir finans merkezi haline getirilmesi projesinde işbirliği de ele alındı. Bu çerçevede ilk olarak tarafların uzman değişimi programı uygulaması düşünülüyor. Türk heyeti başkanı Ekonomik İşler Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Mehmet Gücük, finans merkezi konusunda Amerika ile işbirliğinde hedefleri şöyle açıkladı: “Özellikle 2009 yılında hayat geçirilen strateji ve eylem planının 2013’den itibaren yenilenmesi üzerinde durduk. Bu plan ve strateji yenilenirken Türkiye’nin önceliklerinin başında da çok uluslu Amerikan şirketlerinin Türkiye ve bölgedeki finans operasyonlarını İstanbul üzerinden gerçekleştirmeleri ve bu çerçevede özellikle mevzuat açısından yapılabilecek iyileştirmelerin neler olabileceği konusunda ABD tarafı ile yaptığımız danışmalar yararlı oldu.”

Türk tarafının üzerinde durduğu bir diğer konu ise artan ticarette Türkiye’nin payının yükseltilmesi, Amerika’ya yapılan ihracatın arttırılması. Büyükelçi Mehmet Gücük bu konuda da şunları söyledi: “Bildiğiniz gibi geçtiğimiz yıl 20 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaştık ancak denge üçte bir Türkiye aleyhine. O çerçevede Türkiye’nin özellikle tarım alanında bazı ürünleri için Amerikan piyasasının açık hale getirilmesi konusunda olumlu sayılabilecek adımlar attık.”

Üçüncü ülkelerde yapılacak ortak yatırım ve projelerin de Türk-Amerikan ekonomik ilişkilerine yeni bir ivme kazandıracağı düşünülüyor. Büyükelçi Mehmet Gücük, “Özellikle Arap Baharı’na konu olan yani Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Sahra Altı Afrika ülkelerinde ABD ile yapılabilecek potansiyel işbirliği alanları gündemimizin önemli bir bölümünü oluşturdu,” diyerek toplantılarda konunun ele alındığını vurguladı.

Girişimcilik ve inovasyon teşvik edilecek

Enerji, tarım, alt yapı yatırımları ve finans alanındaki işbirliğinin yanı sıra ilaç sektörü de bir diğer potansiyel alan olarak gösteriliyor.

Tarafların bu kez üzerinde önemle durdukları bir diğer konu da girişimciliğin ve inovasyonların teşvik edilmesiydi. Büyükelçi Mehmet Gücük bu konuda, “Türk Patent Enstitüsü’nün önerileri vardı, bunları Amerikan tarafına ilettik. Bu önerilerden biri fikri mülkiyet hakları ve rekabet, diğeri fikri mülkiyet hakları ve teknoloji transferiydi, bir diğeri de Türkiye’de seçilecek bazı üniversitelerde IP [Fikri Mülkiyet Hakları] merkezleri ve IP programlarının ihdas edilmesiydi,” şeklinde konuştu.

Türk heyeti başkanı Ekonomik İşler Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Mehmet Gücük, Amerikan heyeti ile yapılan toplantıda KOBİ'lerle özel sektörde şirketler düzeyindeki işbirliğinin artırılmasını da ele aldıklarını bildirdi.

2013 programı yüklü

Mehmet Gücük, Türkiye ile Amerika arasındaki yatırım olanaklarının geliştirilmesi kapsamında gelecek yılın birinci çeyreğinde bir yatırım zirvesi düzenleneceğini, Amerika’nın 13 kentinde Türkiye ile ilgili ticari fuarlar yapılacağını ve Haziran ayında da Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın Chicago’ya giderek doğrudan yatırımlar konusundaki bir toplantıya katılacağını söyledi.
  • 16x9 Image

    Melek Çağlar

    Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG