Erişilebilirlik

Türkiye Haşimi'yi İade Etmiyor


Türkiye, idama mahkum edilen Irak'ın Sünni Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi'yi iade etmeyi reddetti.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Haşimi'nin istediği kadar Türkiye'de kalacağını ve Ankara'nın kendisini Irak'a göndermeyeceğini açıkladı.

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Haşimi hakkında verilen kararın zamanlamasının "üzücü"olduğunu çünkü cumhurbaşkanı yardımcısının hala görevde olduğunu açıkladı. Talabani, mahkeme kararının ülkede ulusal uzlaymayı sağlama çabalarını zorlaştıracağı uyarısında bulundu.

Haşimi Pazartelsi günü hakkında verilen idam cezasını siyasi amaçlı olarak niteleyerek kınadı ve Türkiye'den istendiği gibi 30 gün içinde Irak'a geri dönmeyeceğini açıkladı.
Haşimi Ankara'da düzenlediği basın toplantısında hakkında açılan davayı yasadışı olarak tanımladı ve Başbakan Nuri el-Maliki'yi siyasi kan davası gütmekle suçladı.

Maliki'nin yardımcıları Irak başbakanının mahkemeyi etkilediği iddiasını reddetti.
Bağdat'ta bir mahkeme Pazar günü Haşimi'yi gıyabında ölüm cezasına çarptırmıştı.
Mahkeme Tarık Haşimi'yi güvenlik güçleri ve Şiiler'e karşı idam mangaları örgütleme iddiasıyla hakkında açılan davada suçlu buldu. Suçlamalar ilk ortaya atıldığında iddiaları reddeden ve ülkeden kaçan Haşimi halen Türkiye'de bulunuyor. Iraklı yetkililer ülkesine dönerse Haşimi'nin yeniden yargılanacağını söylüyor.

Mahkeme kararının Irak'ta siyasi gerginliği arttırması bekleniyor.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG